Mozaicul montat pe sticlă securizată, inovaţia unui meşter vitralier brăilean. Este indestructibil la cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biserica cu hramul „Sfinţii Constantin şi Elena” din comuna Şuţeşti, judeţul Brăila, are de câteva zile faţada împodobită cu un mozaic nou ce îi reprezintă pe Iisus, Fecioara Maria şi Sfântul Ioan Botezătorul. Deosebit la acest mozic este faptul că, la realizarea lui, s-a folosit o tehnică inovativă pusă la punct de un meşter vitralier care, într-o carieră 30 de ani, şi-a pus semnătura pe vitralii ce împodobesc biserici din toată ţara.

Noutatea constă în faptul că, în loc să fie prinse în mortar, bucăţile de ceramică şi sticlă care compun mozaicul sunt lipite, cu un adeziv special, de un geam securizat în genul celor folosite pentru parbrizele auto.

"Avantajul este la cutremur. La un mozaic clasic, mortarul se crapă şi piesele se dezlipesc, în cazul geamului securizat poate fi cutremurul cât de mare, că suportul pe care stau piesele nu cedează. Eventual se fisurează, însă continuă să susţină foarte bine mozaicul, care nu e afectat cu nimic", precizează Dănuţ Ichim

Acesta spune că, din punctul de vedere al costurilor de realizare, mozaicul pe sticlă securizată nu este mai scump decât cel clasic, montat pe pat de mortar. Costurile sunt similare, motiv pentru care şi preţul cerut pentru un astfel de mozaic este cam acelaşi cu unul clasic: circa 800 euro per metru pătrat.

În micul său atelier din comuna Şuţeşti, meşterul a făcut şi o demonstraţie practică, trântind de podea o fâşie de geam securizat, pe care erau lipite piesele unui mozaic. Geamul s-a fisurat, însă ansamblul de sticle colorate a rămas neatins.

Mozaicul care împodobeşte faţada bisericii din comună are o tentă aurie, pe care meşterul Ichim a obţinut-o tot printr-o metodă personală. Acesta ne-a explicat că, în loc să folosească azotat de argint, care este foarte scump, a utilizat la alcătuirea mozaicului o sticlă gălbuie, pe care a aplicat o vopsea ce imită argintul. Respectând o reţetă anume, ştiută doar de el, Dănuţ Ichim a reuşit astfel să îi ofere mozaicului o strălucire ca de aur.


Din păcate, mozaicul realizat pe sticlă securizată nu prezintă doar avantaje. Defectul său constă în faptul că poate fi montat doar pe faţade sau pereţi, în poziţie verticală. Pe pardoseli, la orizontală, nu poate fi utilizată această metodă, din cauza imperfecţiunii sticlei.

"Este imposibil să găseşti geamuri securizate perfect drepte sau la aceeaşi grosime. Unele au 3 milimetri, altele 2,8 mm, ori aceste detalii contează foarte mult. Cu o zecime dacă iese o fâşie în afară, poate provoca un accident, cineva se poate tăia în acea muchie. Din acest motiv, pe pardoselile circulate trebuie folosită tot metoda mozaicului încastrat în mortar", spune Dănuţ Ichim.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite