Misterele senzaţiei de deja-vu şi când încetează să mai apară. Psiholog: „Fenomenul este mai des întâlnit în cazul oamenilor cu o educaţie superioară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu toţii am avut cel puţin o dată în viaţă un deja-vu. Este vorba despre acel sentiment că, deşi eşti într-un loc nou, cu oameni noi, făcând un lucru complet nou, ţi se pare că ai mai fost acolo, cu acei oameni, şi ai mai făcut lucrul respectiv.

Chiar dacă senzaţia de deja-vu (din franţuzescul „déjà-vu“) este percepută ca un sentiment ciudat sau ca o iluzie că am văzut sau am trăit deja o experienţă cu care ne întalnim pentru prima dată, acest fenomen este firesc, ne asigură psihologii. Deja-vu-ul apare spontan şi în majoritatea cazurilor durează între 10 şi 30 de secunde, chiar dacă în acel moment îţi pare că a fost mult mai lung. Se petrece atunci când eşti într-un context nou, o locaţie nouă, un eveniment special sau o banală convesaţie şi ai senzaţia, chiar certitudinea, că ai mai trăit acel moment cu exact aceleaşi detalii, acceaşi oameni, aceleaşi replici. E ca şi cum ai trăi din nou acea experienţă.

În prezent există zeci de teorii care încearcă să explice această senzaţie, însă oamenii de ştiinţă sunt încă rezervaţi asupra acestui subiect. Una dintre ele, este cea a medicului olandez, Hermon Sno. Acesta susţine că memoria se comportă asemenea unei holograme, creierul fiind capabil să creeze imagini tridimensionale ale unor fragmente minuscule de amintiri sau senzaţii. Conform cercetătorului olandez, senzaţia de deja-vu nu ar fi altceva decât reminiscenţe ale unor asemenea imagini holografice create de creierul nostru, imagini care, din stare latentă, revin la suprafaţă în momentul în care găsesc un corespondent în lumea reală.

“Un studiu realizat în 1990 de cercetătorii unui institut american de socio­logie a arătat că două treimi din populaţia adultă a trăit cel puţin o dată senzaţie de deja-vu. Sentimentul de retrăire a unui moment este mai des întâlnit în cazul oamenilor cu o educaţie superioa­ră şi imaginaţie bogată, frecvent stimulată, al celor care călătoresc mult, al per­soa­­nelor obosite şi foarte stresate, dar frec­­venţa cu care se manifestă fenomenul scade odată cu înaintarea în vârstă. Este un fenomen firesc şi nu ar trebui să îngrijoreze”, explică psihologul Irina Pop.  

Această senzaţie este cel mai des întâlnită la persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani, deoarece în această perioadă creierul este mai activ şi produce mai multă dopamină, substanţă asociată cu senzaţia de déjà-vu. 

Citiţi şi 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite