Mesajul caricaturistului Costel Pătrăşcan pentru români: „Schimbarea este în noi, dar mai ales în fapte“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Costel Pătrăşcan este unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti din ţară, cu numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Născut în Galaţi, însă crescut în Brăila, Costel Pătrăşcan este licenţiat în sociologie, a lucrat şi lucrează pentru publicaţii importante din Bucureşti (in decursul anilor a colaborat cu ziarele Adevărul, Evenimentul zilei, Cotidianul şi revistele România literară, Plai cu boi, Academia Caţavencu etc), însă se declară legat sufleteşte de "oraşul cu salcâmi", implicându-se în cele zece ediţii ale Salonul Internaţional de Caricatură de la Brăila, acţiuni ecologice şi de atitudine civică.

Cum a fost copilul Costel Pătrăşcan? A măzgălit pereţii mamei?

Ca mai toţi copiii, am desenat de mic. Am moştenit talentul de a desena şi simţul umorului de la tătal meu. Ar trebui să spun că eram o minune de copil, dar modestia nu mă lasă. Ca particularităţi, pot spune că eram timid - nici acum nu dau pe dinafară - ceva mai sensibil decât ceilalţi, dar având o calitate la care şi acum ţin: curiozitatea. Această caracteristică m-a determinat mereu să caut răspunsuri. De mult timp, caut şi întrebări. Nu am măzgălit pereţii, fiindcă tot ce făceam era operă de artă! Bineînţeles, glumesc.

De ce aţi ales Sociologia ?

Fiindcă latura umanistă mi-a fost mai compatibilă, fiindcă întrebările mele îşi găseau răspunsul, de cele mai multe ori, în această zonă. Sociologia tratează reguli şi procese sociale, teme ce se regăsesc în multe din caricaturi. Am învăţat, în decursul timpului, că nimic nu este întâmplător, că  experienţele prin care trecem au un sens.

Simţul umorului v-a ajutat să treceţi peste unele posibile probleme pe care le-aţi întâmpinat în viaţă?

Simţul umorului te ajută foarte mult în viaţă. Se spune că sunt două posibilităţi de a fi fericit: să uiţi şi să ai simţul umorului. Eu asociez starea de fericire cu râsul, buna dispoziţie. Totodată, simţul umorului te ajută, de multe ori, să ieşi din diferite situaţii, iar replicile cu umor îţi pot aduce, de cele mai multe ori, puncte într-o discuţie.

De ce caricatură şi nu design?

E adevarat că mai cochetez cu design-ul, mai mult la solicitarea prietenilor, care spun că fac treabă bună, dar caricatura este cea care îmi dă satisfacţii. Sunt două domenii în care pot sa îmi exprim creativitatea, dar pentru mine, satisfacţia apare când impactez oamenii, când transmit un mesaj.

Care a fost momentul de debut al caricaturistului şi umoristului Costel Pătrăşcan?

Debutul a fost în primele zile dupa Revoluţie. Atunci toată lumea avea ceva de spus. Am făcut câteva caricaturi care au fost publicate de ziarul local. Câteva luni mai târziu, am debutat în presa centrală, chiar la Adevărul, când  mi-au fost  publicate mai multe caricaturi într-un grupaj. Am colaborat mai mulţi ani cu cotidianul Adevărul în două etape: o perioada când redactor şef era domnul Cristian Tudor Popescu, iar alta, când domnul Adrian Halpert se ocupa de conţinutul ziarului. După 26 de ani, mă intorc la "locul crimei"...

Caricatura despre politicieni are mai mult succes?

Politica este o temă importantă pentru un desenator satiric, pentru că ne influenţează atât de mult viaţa. Oamenii se regăsesc în lucrările mele şi rezonează cu ele. Eu cred că un caricaturist este măsura temelor  pe care le abordează: caricaturist mare-teme mari, caricaturist mic-teme mici...

Cât de importante sunt mesajele scrise din desen?

Nu poţi să faci caricatură de atitudine doar portretizând o imagine a cuiva. Atât desenul, cât şi cuvântul sunt la fel de importante în caricatura de presă. Iar când desenul şi cuvântul se întâlnesc în mod inteligent se naşte umorul, poanta!

Care a fost prima caricatură realizată?(dacă vă mai aduceţi aminte)

Da. O caricatură legată de evenimentele din decembrie '89, iar tema era Ceausescu.

Aţi avut vreodată un moment în care aţi vrut să renunţaţi la această pasiune pentru o alta?

Caricatura este pentru mine o mare pasiune. Mi-am pus problema dacă voi fi nevoit să renunţ la ea, constatând căderea tirajelor din presa scrisă din ultimii ani, cât şi trecere pe online. M-am întrebat dacă desenul satiric îşi va mai găsi locul în politica editoriala a ziarelor online. Iar raspunsul este: da! Un caricaturist bun are capacitatea de a se adapta şi de a găsi noi spaţii şi forme de exprimare. Să renunţ la caricatură pentru altă pasiune? Greu să se întâmple aşa ceva, dar ţinând cont că există criza a bărbatului trecut de 40 de ani...

Sunteţi destul de ancorat în societate şi implicat în multe proiecte ce ţin de oraşul Brăila. Ce vă impinge să vă implicaţi atât de mult în problemele pe care oraşul Brăila le are?

Eu cred că activitatea unui caricaturist, a unui moralist, nu se poate opri la graniţa atelierului său, iar atitudinile, punctele lui de vedere, trebuie să se materializeze în spaţiul civic. Chiar cred că este de datoria caricaturistului de a fi implicat în astfel de proiecte, dacă este onest cu sine şi cu munca lui.

Un mesaj pentru cititori.

După 26 de ani de democraţie zbuciumată, constat că românii au obosit, că ceea ce ne-am dorit nu  s-a realizat, că am fost înşelaţi. Mi-aş dori ca oamenii să fie mai implicaţi şi mai solidari. Să aibă atitudine civică, socială, politică. Să iasă din pasivitate şi să nu mai aştepte de la cei ce (nu) ne reprezintă politic şi au promis mereu că ne vor face viaţa frumoasă, că nu se va întâmpla! S-a spus că schimbarea este în noi! Eu aş spune că schimbare este în noi dar, mai ales, în faptele noastre. Să ne recâştigăm zâmbetul, plăcerea de a trăi, demnitatea, stima de sine, dar nu prin intermediul clasei politice actuale, fiindcă aceasta îşi urmăreşte doar interesele ei, din care noi nu suntem parte, iar reformarea ei este o iluzie. Acesta este mesajul: implicare şi solidaritate, pentru că aşa ne putem ridica de la stadiul de populaţie pasivă şi manipulată la cel de societate civilă care să forţeze reinventarea partidelor politice pentru oameni, să genereze politicieni fără simţul cârdăşiei. Poate atunci vom reînvăţa să râdem, fiindcă şi lucrul acesta l-am uitat. 

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite