Măsuri dure: Pensionarii pe caz de boală sunt trimişi la muncă

Aproximativ 13 % din totalul pensionarilor brăileni îl reprezintă beneficiarii de pensii de invaliditate. Din datele Casei Judeţene de Pensii (CJP) Brăila reiese că numărul celor care merg la muncă după ce au stat o perioadă la pensie pe caz de boală a crescut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Măsurile de austeritatea anunţate de guvernanţi i-au determinat pe mulţi brăileni să se pensioneze pe caz de boală, fără a sta prea mult pe gânduri. Dosarele sunt, însă, luate acum la verificat, iar cei prinşi pe picior greşit sunt depensionaţi şi trimişi la muncă.

Sănătate: 300 de bolnavi rămân fără locuri în spitale/Află de aici care sunt centrele medicale ce se vor închide

Directorul coordonator al CJP Brăila, Sorin Enache, confirmă că numărul celor care se pensionează pe caz de boală s-a redus simţitor faţă de anul trecut.

„Numărul total de pensionari de invaliditate aflaţi în plată la nivelul CJP se ridică la 12.932 şi reprezintă 13,27 % din numărul total al persoanelor aflate în plată la sfârşitul lunii mai. Avem cu 35% mai puţine pensii de invaliditate decât în aceeaşi perioadă a anului 2009", a precizat Enache.

Acesta spune că, până acum, nu au fost înregistrate situaţii deosebite, cu „sate întregi de orbi", iar cazurile „suspecte" au fost trimise la Institutul Naţional de Expertiză, singurul organism care poate da soluţii.

Cursuri: 400 de persoane au fost calificate pe piaţa muncii

Modificări de grad

Unii pensionaţi pe caz de boală merg la expertiză periodic şi trebuie să dovedească că nu sunt apţi de muncă.

„Am fost pensionat din cauza unui accident de maşină. Am mai multe operaţii şi nici acum nu-mi pot folosi picioarele. Trebuie să merg periodic la control să fac dovada că nu mi-am revenit între timp", spune Gheorghe Simion, de 62 de ani, din Brăila.

De la începutul anului şi până acum, 304 pensionari au fost trecuţi în grade inferioare: cinci de la gradul I la gradul II, 212 pensionari de la gradul II la III, în timp ce 87 de pensionari, dintre care doi cu gradul II şi restul cu gradul trei, au fost trecuţi la gradul zero, deci declaraţi buni de muncă. Doar 90 pensionari au fost trecuţi la gradele superioare: 58 de la gradul III la II, doi pensionari de la gradul III la I şi 30 pensionari de la II la I.

Decăderi din drepturi, pe bandă

„Din cele 5.173 de dosare supuse revizuirii medicale, 137 au fost încadrate în gradul I de invaliditate, 2.071 în gradul II, 2.878 în gradul III, 87 de cazuri încadrate în gradul zero de invaliditate fiind depensionate comparativ cu anul 2009, când au fost depensionaţi 19 pensionari de invaliditate, ceea ce reprezintă o creştere de 457,9%", spune directorul CJP.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările