Mărturisirile unui fost deţinut din Penitenciarul Brăila: „Nu am scăpat nici de jignirile şefilor închisorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dumitru Gîrbăcea, fost deţinut în Penitenciarul Brăila şi eliberat în toamna anului trecut, face dezvăluiri cu privire la comportamentul ofiţerilor din cadrul penitenciarului, dar şi al şefilor. Încarcerat pentru fals şi înşelăciune, Gîrbăcea spune că la penitenciarul din oraş se practică de către unii ofiţeri din conducere politica “pumnului în gură” prin intimidare şi ameninţare.

Gîrbăcea a fost condamnat, la sfârşitul anului 2011, la 5 ani de puşcărie cu executare pentru înşelăciune. Acesta a ajuns în atenţia anchetatorilor la sfârşitul lui 2007, în februarie 2009 fiind trimis pentru prima dată în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la înşelăciune, acte pe care le-a folosit pentru contractarea mai multor credite la diferite bănci.

Dumitru Gîrbăcea avea atunci 35 de ani şi era preşedintele Consiliului Local al Tinerilor Brăila, consultant economic la o firmă din Brăila, dar şi realizator TV la un post de televiziune care avea staţie locală la vremea respectivă.

Când a aflat decizia judecătorilor, Gîrbăcea a ales să se sustragă mandatului de executarea pedepsei cu închisoarea, astfel că a plecat în străinătate. În anul 2013 s-a predate autorităţilor din Olanda, a fost adus în ţară, a intrat în perioada de carantină de 21 de zile la Penitenciarul Rahova, iar mai apoi a fost adus la Penitenciarul Brăila. Aici, a trecut prin mai multe perioade dificile, asta din cauza lucrătorilor penitenciarului şi a condiţiilor de trai din închisoare, spune el.

“În ceea ce priveşte condiţiile de executare a pedepsei de la Penitenciarul Brăila pot să afirm că s-a reuşit atingerea unui minim al decenţei. Dacă supraaglomerarea a fost rezolvată prin decizii ale instanţei puse în mare parte în aplicare de către conducerea penitenciarului, referitor la modul cum sunt întreţinute camerele s-a reusit şi cu sprijinul deţinutilor ca cele mai multe camere să arate cel puţin decent”, a declarat Dumitru Gîrbăcea, pentru „Adevărul“.

Dumitru Gîrbăcea mai povesteşte şi despre atitudinea lucrătorilor din penitenciar, faţă de deţinuţi. Acesta spune că orice încercare a deţinuţilor de a-şi cere drepturile în sensul că, deţinuţii care doresc să depună cereri cu privire la eliberarea condiţionată sau orice altă solicitare în favoarea lor, sunt ameninţaţi, jigniţi şi pedepsiţi. Cei care sunt vocali sunt respinşi de la muncă sau trimişi la alte penitenciare din ţară, departe de casă.

“Deţinuţii care încearcă să-şi ceară drepturile legal statuate, sunt ameninţaţi şi intimidaţi de către conducerea penitenciarului. De fapt aceasta este marea problemă din cadrul penitenciarului Brăila: atitudinea sfidătoare si jignitoare pe care o adoptă în principal conducerea, împiedică orice formă de negociere şi comunicare. Şefii adoptă un limbaj jignitor şi o atitudine ostil faţă de orice solicitare a detinuţului, având grijă ca toate aceste abuzuri să se intample doar la ei în birou fără prezenţa martorilor – practică moştenită de vechii torţionari. Personal am fost ameninţat că “voi fi jucat în picioare” pentru că mi-am permis să reclam faptul că sunt cazat în camera de fumători, eu fiind înregistrat ca nefumător conform normelor legale. Nimeni nu este absurd si majoritatea înţelege că nu poate fi totul perfect, însă această stare de fapt este compromisă de atitudinea prin care unii ofiţeri sfidează orice norme  de drept şi convieţuire socială. Şi poate nu ar ieşi atât în evidenţă această atitudine dacă nu ar exista şi ofiţeri care stiu să comunice şi să explice cu calm şi pertinenţă anumite deficienţe ale sistemului. Mai mult, şi aceşti ofiţeri, care sunt deschişi la discuţii, devin ţinte pentru conducerea penitenciarului, riscând să fie acuzaţi de favorizarea persoanei deţinute” mai povesteşte Gîrbăcea.

Gîrbăcea mai povesteşte şi despre deţinuţii care au intrat în greva foamei, acum o lună, în Penitenciarul Brăila.

“O ultimă demonstraţie de forţă şi abuz a conducerii, s-a produs la sfârşitul lunii decembrie când mai mulţi deţinuţi au solicitat să li se aplice prevederile OMJ 433 /2010 privind asigurarea unei suprafeţe minim de locuit de 4mp, iar atitudinea celor de la penitenciar  a fost de a-i ameninta şi propune pentru a fi transferaţi la alt penitenciar departe de familie. Ca o ultimă măsură de protest din partea deţinuţilor a fost intrarea în refuz de hrană, acţiune care a întârziat decizia de transfer. Totuşi în data de 7 ianuarie 2016, la prima oră, 10 dintre deţinuţi dintr-o listă de 19 au fost transferaţi la Tulcea şi Poarta Albă cu o cursă specială. Vorbim aici de persoane care au familiile - părinţi, soţie, copiii în Brăila sau Galaţi şi de o persoană care a suferit recent un atac vascular cerebral. Iar mesajul pentru ceilalţi deţinuţi a fost că oricine mai vrea să-şi ceară drepturile va fi transferat departe de familie”, spune fostul deţinut.

De când a ieşit din închisoare, Gîrbăcea, cum îl ştiu oamenii, s-a transformat în apărătorul deţinuţilor, astfel că acum încearcă din răsputeri să schimbe ceva în celulele foştilor colegi. Acesta a mers şi în faţa Ministrului Justiţiei să propună mai multe măsuri privind îmbunătăţirea serviciului de reabilitare şi reintegrare în societate pe care ar trebui să îl furnizeze sistemul de detenţie.

Astfel, Gîrbăcea propune în primul rând adoptatarea Regulamentul de aplicare a Legii 254 din 2013 privind condiţiile de executare a pedepsei. Pe de altă parte, acesta spune că trebuie introduse criterii de performanţă pentru lucratorii sectorului de reeducare astfel încât să se diminueze volumul recidivelor, să se încurajeze sancţionarea lucrătorilor care au un comportament abuziv, să se elimine tratamentul preferenţial pentru deţinuţii “vip”, respectiv detinuţii care provin din mediul politic sau socio-economic şi să se încurajeze auto-finanţarea prin atragerea de sponsorizări cu o procedură simplificată.

“Acceptăm cu toţii că soarta deţinuţilor din România nu este o prioritate, însă nu putem accepta că persoanele deţinute să fie tratate ca nişte colete aflate în gestiunea unui magazioner. Suntem produsul societăţii în care trăim, un mediu ostil va genera persoane ostile şi nu cred că acesta este scopul pedepsei” concluzionează Dumitru Gîrbăcea.

Vă recomandăm şi:

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite