La Sistemul de Gospodărie a Apelor din Brăila funcţionează cel mai modern laborator de analiză din zona Dunării de jos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laboratorul este acreditat şi recunoscut de comunitatea internaţională, ca atare participă permanent la programe de cooperare internaţională împreună cu alte laboratoare din Europa.

Laboratorul de analiză a calităţii apelor este unicat în zona Dunării de jos şi funcţionează în cadrul SGA Brăila, din februarie 1993, când în baza unui ordin a fost transferat de la Agenţia Pentru Protecţia Mediului.

"Tradiţia laboratorului de analiză a calităţii apelor există însă de mai bine de 30 de ani, când în cadrul Consiliului Naţional al Apelor funcţionau Oficiile de Gospodărire a Apelor, care aveau o organizare specifică, la nivel judeţean", ne-a explicat ing. Adrian Turiac, directorul S.G.A. Brăila.

Recunoscut la nivel european

În prezent, Laboratorul de calitate a apelor Brăila face parte din S.G.A. Braila care la rândul său aparţine Direcţiei Apelor Buzău-Ialomiţa, subordonat Administraţiei Naţionale "Apele Române".

Portret: Adrian Turiac este „Cavalerul” care a scos cea mai scumpă apă din lume, din Sahara

"Sarcinile laboratorului se încadrează în planul naţional de monitorizare având drept scop cunoaşterea, protecţia, punerea în valoare şi utilizarea durabilă a resurselor de apă", ne-a declarat chimist Doina Dabija, şefa laboratorului.

"Activitatea laboratorului constă în prelevarea probelor şi determinarea indicatorilor fizico-chimici, biologici şi bacteriologici pentru următoarele categorii de ape: ape de suprafaţă, respectiv râuri şi lacuri, ape din secţiuni pentru monitorizarea alimentărilor cu apă potabilă, ape subterane şi ape uzate", ne-a explicat Luminiţa Borcea, laborantă.

image

Laboratorul este în permanentă legătură cu instituţiile similare din străinătate.

"Laboratorul a fost acreditat de către Asociaţia de Acreditare din România şi este interconectat permanent în activitatea de monitorizare a apelor cu laboratoare din Germania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia, Bulgaria, Moldova, Serbia, Bosnia şi Herţegovina", a ţinut să sublinieze ing. Adrian Turiac.

Faimă la nivel naţional şi internaţional

Acreditarea laboratorului a permis acestuia să participe la scheme de intercomparare internaţionale, cum ar fi schema de intercomparare organizată de Vituki - Institutul de Protecţia Mediului şi Gospodăririi Apelor din Ungaria, ceea ce i-a dat instituţiei un plus de faimă la nivel naţional şi nu numai.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite