Judeţul Brăila îşi modernizează sistemul de colectare a deşeurilor. Un nou depozit ecologic se construieşte la Ianca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe lângă depozitul deja existent la Muchea, va mai funcţiona unul de mare capacitate şi la Ianca   FOTO Florentin Coman
Pe lângă depozitul deja existent la Muchea, va mai funcţiona unul de mare capacitate şi la Ianca   FOTO Florentin Coman

Modalitatea de gestionare a deşeurilor în judeţul Brăila este pe cale să se schimbe, graţie unei investiţii de peste o sută de milioane de lei, făcută în principal cu fonduri nerambursabile europene. După ce se vor finaliza proiectele aflate acum în lucru, deşeurile, inclusiv cele adunate din mediul rural, vor fi depozitate doar în conformitate cu normele europene, după o sortare şi reciclare prealabilă.

În prezent, la Ianca se închide vechea groapă de gunoi, pentru a se face loc unui depozit de mare capacitate, care urmează să fie amenajat pe parcursul anului viitor. Lângă acesta va exista şi o staţie de sortare, pentru ca materialele reciclabile să fie recuperate.

Depozitul de la Ianca va deservi cam jumătate din judeţ, pe lângă cele din oraşul Ianca urmând să fie aduse acolo şi deşurile din comunele Bordei Verde, Cireşu, Galbenu, Gradiştea, Gropeni, Jirlău, Mircea Vodă, Movila Miresii, Racoviţa, Râmnicelu, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Şuţeşti, Traian, Ulmu, Unirea, Vişani, precum şi din oraşul Însurăţei, alături de comunele Bărăganu, Berteştii de Jos, Ciocile, Dudeşti, Roşiori, Stăncuţa, Tufeşti, Victoria, Viziru, şi Zăvoaia. Totalul populaţiei din aceste zone este de 112.618 locuitori, dintre care 16.000 locuiesc în oraşele Ianca şi Însurăţei, iar restul în mediul rural.

Contractul de execuţie a depozitului şi staţiei de sortare a fost câştigat de asocierea firmelor "Iridex Grup Construcţii" SRL, SC "Hidroconstrucţia" SA şi "Argif Proiect" SRL, iar valoarea totală a lucrărilor este de 23,2 milioane lei. Ordinul de deschidere a şantierului a fost dat pe 18 august 2014, iar termenul de finalizare este 31 decembrie 2015.

Înainte de a se da startul amenajării propriu-zise a noului depozit, se va închide vechea groapă de gunoi a oraşului Ianca, prin acoperire, impermeabilizare, sistem de captare a biogazului, foraje de monitorizare a calităţii apei freatice, împrejmuirea zonei şi montarea unor panouri de avertizare. Ulterior, va fi amenajat noul depozit de deşeuri, plus o staţie de sortare.

Investiţia de la Ianca este inclusă într-un program mai amplu, la nivel judeţean, intitulat "Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Brăila". Acest sistem prevede ca jumătatea de sud a judeţului să fie deservită de depozitul care se construieşte acum la Ianca, iar jumătatea de nord de depozitul ecologic deja existent la Muchea, lângă municipiu. În cadrul sistemului respectiv, pe lângă depozitul şi staţia de sortare de la Ianca, se vor mai construi o staţie de transfer a deşeurilor, la Însurăţei, şi o staţie de tratare mecano-biologică, la Vădeni. În plus, vor fi achiziţionate pubele şi containere pentru toate localităţile din judeţ.

Valoarea totală a implementării sistemului de management integrat al deşeurilor din judeţul Brăila se ridică la 117,5 milioane de lei, din care 103,18 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională şi din bugetul de stat, iar restul urmează să fie acoperit de beneficiar, adică de Consiliul Judeţean Brăila.

Citiţi şi

Depozitul de deşeuri din Alba Iulia, disputat în instanţă. Salprest a câştigat pe fond procesul cu Consiliul local

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite