Jandarmul campion internaţional la radioamatorism: „Tehnicile folosite pot fi adaptate pentru calamităţi naturale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre şefii Inspectoratului de Jandarmi din judeţul Brăila a reuşit o performanţă remarcabilă, ocupând primul loc într-un concurs internaţională de telefonie şi telegrafie.

Colonelul Vasile Moţ, primul adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila, a ocupat locul I la Campionatul Internaţional în unde scurte al României, la categoria un singur operator în toate benzile în modul de lucru telefonie şi telegrafie cu putere mică (F1. SO-AB-Mixt-LP).

Colonelul Vasile Moţ este angajat al Jandarmeriei Române din anul 1993, atunci când a absolvit Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza ca şef de promoţie. De atunci, a ocupat mai multe funcţii, comandant de pluton, comandant detaşament, diferite funcţii în Statul Major al unor unităţi ale jandarmeriei din Constanţa şi Tulcea, iar în prezent este prim adjunct al inspectorului şef la Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brăila. Pasiunea pentru radioamatorism o are de la vârsta de 8 ani, atunci când, din curiozitate, a făcut o vizită la Clubul Sportiv de Radioamatorism din Tulcea, localitate unde s-a şi născut.

„La vârsta de 8 ani, din curiozitate, am făcut o vizită la Clubul Sportiv de Radioamatorism din Tulcea. Personalul ȋntâlnit acolo, m-a primit foarte bine şi mi-a oferit informaţii legate de activitatea clubului, ocazie cu care m-au atras echipamentele folosite şi mi-am dorit şi eu să ȋncerc exploatarea lor. De aici a pornit şi efortul meu de studiu continuu şi construcţii ȋn domeniu. La ȋnceput participarea mea a fostmai redusă şi numai ȋn cadrul echipei radioclubului. Ulterior mi-am dorit ca rezultatele obţinute ȋn cadrul echipei, să le pot confirma şi individual, lucru care s-a şi ȋntâmplat” explică colonelul Vasile Moţ.
image

A participat la nenumărate concursuri alături de echipă, la care a câştigat multe premii însă cel mai important concurs este cel din 2015. Vasile Moţ spune că datorită echipei şi-a perfecţionat deprinderile şi abilităţile necesare şi, nu ȋn ultimul rând, cunoştinţele ȋn domeniu. Echipa este formată din mai mulţi operatori, colegi din acelaşi club. Lucrul ȋn echipă implică schimbul de experienţă, care de multe ori are o valoare mare. Pentru ofiţerul Jandarmeriei Brăila, anul 2015 a fost unul plin de realizări în acest domeniu, pentru că a obţinut şi locul I la Cupa Internaţională a Mării Negre, competiţie ce a fost organizată de Federaţia din Ucraina. Concursul s-a bucurat de o mare participare, peste 5000 de participanţi din toată lumea, iar clasamentul s-a efectuat pe naţiuni. La acest concurs, ce s-a desfăşurat în luna august 2015, au participat peste 350 de staţii de lucru din România, iar din afara ţării aproximativ 3000 de staţii.

diplome braila
“La acest campionat mi-am amplasat echipamentele pe Dealurile Topologului, în judeţul Tulcea. La început, condiţiile au fost neprielnice, a plouat, a bătut vântul, cu toate acestea am reuşit să realizez legăturile pe toată durata celor 24 de ore de concurs. Este prima dată când particip singur, până acum am participat doar în echipă” spune colonelul.

Legătura dintre jandarmerie şi radioamatorism

Şi totuşi cum este posibil ca un jandarm să dezvolte o astfel de pasiune? Răspunsul l-am primit tot de la colonelul Vasile Moţ care spună că, în caz de calamităţi naturale devastatoare, tehnica folosită în radioamatorism poate salva vieţi. Spre deosebire de alte mijloace de comunicare care se pot bloca la un moment dat sau în anumite situaţii, cum ar fi calamităţile naturale sau momentele în care reţelele sunt suprasolicitate, prin tehnicile radioamatorismului comunicarea este posbilă.

„Această pasiune completează lista posibilităţilor oferite de profesia de jandarm, prin noi posibilităţi de comunicare ȋn situaţii de urgenţă civilă, instrumente care, ȋn astfel de condiţii, pot fi indispensabile activităţii de bază. Aici aş putea da exemplu calamităţilor naturale - cutremure, inundaţii mari, explozii devastatoare. În ultima perioadă de timp, ca urmare a activităţilor şi atribuţiilor profesionale, am participat la un număr mai mic de concursuri. In mod deosebit m-am axat pe concursurile naţionale şi internaţionale ale României, dar şi a ţărilor vecine şi a Campionatului Mondial” explică Vasile Moţ.

Chiar dacă concursul la care colonelul Vasile Moţ a participat, s-a desfăşurat anul trecut, diploma a fost primită abia la sfârşitul săptămânii trecute, pentru că, după terminarea propriu-zisă a concursului, urmează procedura de verificare şi validare a legăturilor efectuate, activitate ce se desfăşoară pe baza jurnalului staţiei radio. În mod normal o competiţie se desfăşoară cu toţi concurenţii în acelaşi loc, însă în acest caz concurenţii se află în diferite zone ale lumii, iar validarea finală a rezultatelor este de durată.

image

Radioamatorismul reprezintă utilizarea undelor radioelectrice în scop personal prin elemente proprii de emisie-recepţie. În acest fel, radioamatorii din întreaga lume pot comunica liber prin intermediul staţiilor personale, în funcţie de frecvenţele pe care se regăsesc.

Citiţi şi  

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite