Iulian Constantin este karateka de la Jandarmerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Posesor al centurii negre la karate-do, Iulian a absolvit cu brio cursuri antitero. Şapte ani a făcut parte din Detaşamentul Mobil de Intervenţie.

Îndrăgostit de sport şi pasionat, deopotrivă, de istorie şi geografie, Iulian Constantin, posesor al centurii negre 1 Dan, este jandarmul cu suflet de aur.

Nici n-ai zice că, la demonstraţiile de Ziua Jandarmeriei, face praf cărămizi şi-i culcă la pământ pe infractori. Are doi băieţi şi amândoi îşi urmează tatăl, fiind practicanţi de karate.

„Am fost pasionat de arte marţiale de la vârsta de 17 ani. Făceam antrenamente cu sensei Floricica şi Vasile Pricop în regim restrâns, neoficial. În 1988, am susţinut examen pentru primele grade, 5 şi 4 kyu", povesteşte subofiţerul.

Până în 2000, a luat toate gradele, inclusiv centura neagră 1 Dan, atât de râvnită de practicanţii de karate.

Coleg cu Cornel Muşat

Coleg de generaţie cu reputatul karateka Cornel Muşat - multiplu campion european şi mondial - Iulian Constantin s-a antrenat alături de sportivi recunoscuţi, care au ajuns în structurile serviciilor de informaţii sau antrenori de arte marţiale.

După absolvirea liceului, în '92, Iulian Constantin a fost militar la o unitate specială din Craiova.

„Am avut onoarea să lucrez sub comanda generalului Ciubotă, şeful Secţiei Operaţii din cadrul Armatei a III-a, născut la Brăila. Generalul m-a marcat pentru tot restul vieţii", povesteşte subofiţerul.

Zece ani în albastru

„Prin intermediul lui Cornel Muşat, am ajuns la IJJ, în 2000. Mi-a propus să facem echipă, împreună cu Sorin Bălan, Laurenţiu Solomon, Leonard Seceleanu şi alţii. Despre lt. col. Alexandru, care era atunci comandant, am numai cuvinte de laudă", ne-a spus Iulian.

Timp de şapte ani, a făcut parte din Detaşamentul Mobil de Intervenţie al IJJ, obţinând numai calificativul „foarte bine". A obţinut nenumărate locuri I şi II la kumite şi kata. În 2006, a urmat cursuri de pregătire antitero, avându-l coleg pe regretatul căpitan Lucian Tihanov, dispărut în chip tragic într-un accident, un an mai târziu.

În toată activitatea desfăşurată, Iulian a fost motivat de dorinţa de a ajuta colegii. A pus suflet în ceea ce-a făcut şi a învăţat din experienţele avute în stradă. Deunăzi, a surprins un hoţ la vecinul de la parterul blocului în care locuieşte.

„În prezent, mă antrenez la Clubul «Master Budo» alături de Floricica Pricop, antrenorul meu de suflet. Mi-am dus acolo şi băieţii, pe Andrei-Iulian, de 14 ani, elev la LPS, şi pe Ştefan, de7 ani, elev la Şcoala «Mihai Eminescu»", a spus Iulian Constantin.

Ce-i place

Îmi place automobilismul, mă pricep bine la maşini. Bineînţeles, îmi plac foarte mult maşinile. Îmi plac istoria şi geografia şi îmi place să le împărtăşesc copiilor cunoştinţele acumulate. Nu în ultimul rând, îmi place sportul, pe care-l practic de copil şi care m-a modelat, m-a format ca om.

Ce nu-i place

Nu-mi plac glumele proaste şi nelalocul lor. Nu-mi plac oamenii care nu au onoare şi nu au bun simţ. E păcat că astfel de oameni ajung, de regulă, în funcţii înalte. Nu-mi plac cei care nu-şi respectă cuvântul dat, care se eschivează.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai palpitantă experienţă trăită la Intervenţii?

I.C.: „E greu de spus, am intervenit în atât de multe situaţii, încât nu pot alege una în mod special. Am intervenit inclusiv în Balta Mică a Brăilei, pentru a-i depista pe braconieri, în 2006. Am fost împreună cu Leonard Seceleanu, Sorin Bălan şi Sorin Coteţ".

Puteţi oferi detalii în legătură cu acest episod?

I.C.: „Împreună cu silvicultorii, am găsit, prin hăţişuri, o adevărată tabără şi un arsenal de arme - furci şi topoare. Totul s-a terminat repede, pentru că, după ce le-am luat armele, ne-am ascuns ţi i-am aşteptat pe braconieri".

Profil

Născut: 30 octombrie 1971, Brăila.
Studii: Liceul „Panait Istrati" Brăila.
Funcţie: subofiţer operativ în cadrul Inspectoratului de Jandarmi.
Familie: Căsătorit, doi băieţi.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite