Informatica, Medicina şi Politehnica – cele mai vizate facultăţi ale momentului. Spre aceste domenii se îndreaptă cei mai mulţi dintre absovenţii brăileni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimul deceniu, odată cu schimbările intervenite pe piaţa muncii, facultăţile care altădată aveau mare căutare în rândul absolvenţilor de liceu sunt din ce în ce mai puţin dorite Aşa se întâmplă cu Dreptul sau Ştiinţele Comunicării. În schimb, Ingineria şi Medicina revin în forţă, alături de Informatică.

Potrivit companiei de resurse umane Smartree, unul dintre liderii din domeniu pe piaţa românească, facultăţi precum Politehnica, Cibernetica, Limbile Străine şi Medicina sunt cele ale căror absolvenţi îşi găsesc cel mai repede un serviciu bine plătit imediat după finalizarea studiilor.

La Politehnică, în special la facultatea de Automatică şi Calculatoare, rata de angajare este foarte mare. De asemenea, studenţii de la Electronică îşi găsesc repede de muncă şi salarii bune, dar şi Ingineria Transporturilor începe să fie tot mai căutată pe piaţa muncii. Informatica este la ora actuală cea mai dorită specializare în rândul viitorilor studenţi, concurenţa fiind mare la toate facultăţile din ţară. Conform studiilor, domeniul IT va fi cel mai căutat de către marile corporaţii şi în următorii 5 ani.

Potrivit Smartree, şi absolvenţii de Agronomie au în acest moment posibilitatea de a găsi într-un timp foarte scurt un loc de muncă bine plătit datorită numărului mare de investitori şi a creşterii activităţii în acest domeniu.

În ceea ce priveşte câştigurile lunare, salariul unui absolvent al unei facultăţi cu profil IT poate începe de la 3.500-4.000 lei. Dintr-un studiu recent al revistei Forbes reiese că România are peste 65.000 de specialişti în domeniul IT. După terminarea facultăţii, încă de la prima angajare salariile încep de la 2.000 de lei pe lună. Dezvoltatorii de software au un salariu de pornire care începe de la 3.000 de lei pe lună, iar după ani de experienţă, remuneraţiile urcă până la peste 12.000 de lei pe lună. Cei care aleg să conceapă programe pentru tablete şi smartphone-uri câştigă, la început, între 2.000 şi 3.000 lei pe lună.

La polul opus există facultăţi care în ultimii ani scot şomeri pe bandă rulantă. Vorbim despre Sociologie, Filosofie, Litere (cu excepţia limbilor străine) Jurnalism şi Stiinţele Comunicării, Administraţie Publică sau Ştiinţe Politice. Prea puţini dintre absolvenţii acestor şcoli îşi găsesc un loc de muncă decent, marea majoritate îngrosând rândurile şomerilor.

Un loc de muncă sigur şi bine plătit este, bineînţeles, ceea ce îşi doresc şi absolvenţii de liceu din Brăila. Astfel, ei se îndreaptă spre cele mai bine cotate facultăţi ale momentului. "Vreau la Automatică în Bucureşti. Iniţial alesesem să merg în Anglia doar că acolo, cum au votat să părăsească Uniunea Europeană, nu îmi mai pot acorda bursa de studii decât doi ani din cei patru de studiu şi costă 9.000 de lire pe an. Aşa că voi merge la Bucureşti. Recunosc că unul din criterii a fost şi salariul pe care l-aş putea câştiga", spunea, imediat după ce trecuse de examenul de bacalaureat, Andrei C., absolvent al Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu” din Brăila.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite