Imagine rară cu Piaţa Traian din Brăila dinainte de amplasarea celor două simboluri actuale ale oraşului: monumentul lui Traian şi ceasul-turn

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Piaţa Traian, din centrul vechi al Brăilei, străjuiesc de peste un veac trei simboluri ale oraşului: bustul lui Traian, fântâna arteziană şi ceasul-turn. Brăilenii de astăzi nu îşi pot imagina acest loc fără cele trei monumente, iar imaginile din care acestea lipsesc sunt extrem de rare. Colecţionarul brăilean a postat, însă, recent, pe un site de socializare, o fotografie în care nu se vede ceasul-turn şi nici monumentul lui Traian.

Imaginea a fost realizată în 1901 şi în ea apare doar fântâna arteziană, care se află pe poziţie încă din 1890. Celelalte două elemente care întregesc acum peisajul urban au fost ridicate în 1906, respectiv 1909.

Monumentul comemorativ dedicat împăratului Traian a fost dezvelit în 8 noiembrie 1906. Ideea ridicării acestuia le-a venit intelectualilor din oraş încă din 1902, după ce un grup de studenţi italieni a vizitat Brăila. După cum menţionează site-ul „Brăila Veche”, fondurile necesare au fost adunate prin subscripţii publice dar şi din încasările obţinute la serbările populare şi şcolare organizate de un comitet de iniţiativă format din profesori ai liceului „Nicolae Bălcescu”, în frunte cu Nicolae Chicireanu, profesor de limba franceză şi docto în filozofie şi litere al Universităţii din Bruxelles.

image

Monumentul a fost realizat de sculptorul Take D. Pavelescu şi arhitectul Ioan D. Trajanescu. Chipul împăratului a fost modelat după două statui vechi, una din muzeul de la Florenţa şi alta găsită în Serbia, printre ruinele unei aşezări romane. Pe soclu sunt încastrate trei basoreliefuri din bronz reprezentând lupoaica alăptându-i pe Romulus şi Remus, o scenă din războaiele daco-romane şi o miniatură a Columnei lui Traian. La baza monumentului se află un bătrân care îi arată unui copil inscripţia “Lui Marcu Ulpiu Traian, românii recunoscatori”.

Acesta este primul monument ridicat pe teritoriul României în memoria împăratului Traian şi totodată primul grup statuar inaugurat la Brăila.

Ceas unic în România

Ceasul-turn a fost construit în 1909, ca o împlinire a visului unuia dintre cetăţenii de vază ai oraşului. Este vorba despre Petru Naum care, în 1898, a donat municipalităţii, prin testament, 8.000 de lei aur pentru ridicarea „unui turn din metal, cu un ceasornic mare în vârf, în Piaţa Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril”.

De la început, orologiul-turn a fost considerat o piesă de mobilier urban foarte rară, deoarece în epocă ceasurile publice se montau fie în turnurile bisericilor, fie pe alte construcţii administrative, fiind arareori construite ca obiective de sine stătoare.

image

Turnul a fost realizat din tablă, ranforsată în interior cu profile metalice prinse în nituri, de firma cehă Carol Sakar. Mecanismul propriu-zis a fost făcut la Munchen, de firma Johann Neher. Este vorba despre un mecanism cu greutăţi proiectat să se armeze odată la trei zile. Din cauza structurii de rezistenţă a turnului de susţinere, sistemul de greutăţi nu poate face cursa completă, astfel că orologiul cu patru cadrane trebuie întors mai des, odată la 24 de ore.

Pentru Brăila, ceasul turn a fost, din primul moment când a fost pus în funcţiune, o atracţie a oraşului. Foarte multe dintre vederile realizate de maeştri fotografi ai vremii au surprins acest ceas, care devenise un adevărat reper, atât pentru localnici cât şi pentru vizitatorii străini. De altfel, acest orologiu-turn este unic în România, atât prin aspect cât şi prin înălţimea sa de peste 11 metri.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite