Hariclea Darclee, viaţa „privighetoarei Carpaţilor“: a dus faima României pe marile scene, dar a fost abandonată de statul român şi a sfârşit în mizerie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Darclee în rolul Wally din opera La Wally de Catalani   FOTO arhivă
Darclee în rolul Wally din opera La Wally de Catalani   FOTO arhivă

În plină efervescenţă culturală a Belle Epoque, de la sfârşitul secolului XIX, începutul secolului XX, presa internaţională se întrecea în superlative la adresa unei românce născute la Brăila, descendentă a unor familii de greşi şi armeni. „Privighetoarea Carpaţilor”, „vocea începutului de secol”, „măiastra pasăre de basm” - sunt doar câteva dintre formulele de adoraţie găsite de melomanii timpului său.

„Viitoarea artistă s-a născut în 1860. Tatăl, negustor grec Ion Haricli, era originar din Turnu Măgurele şi provenea dintr-o familie atât de înstărită încât, în timpul războiului de independenţă, una dintre casele sale a fost alească ca reşedinţă de împăratul rus Alexandru al III-lea, pe perioada cât acesta a stat în România. Mama, Maria Aslan, făcea parte din aceeaşi familie de armeni care a dat-o Brăilei şi pe celebra Ana Aslan. De altfel, Ana Aslan este o nepoată a Haricleei Darclee.

Numele Hariclea are o istorie aparte. A fost cel de-al treilea copil al familiei. Tatăl său îşi dorea mult un băiat, iar fiindcă ea a fost tot fată, ca şi primele două născute, el a hotărât să o numească Hariclea, ca un derivat al numelui Haricli. Mai târziu, după ce s-a căsătorit cu un ofiţer, a primit şi numele Hartulari. Din câte se pare, cel de-al treilea nume, Darclee, a fost numele de scenă, primit la Opera din Paris, acolo unde a debutat”, ne-a spus istoricul brăilean Ionel Alexandru.

Hariclea a dovedit de mică înclinaţie pentru muzică. Primele lecţii de pian le-a primit de la mama sa, ulterior familia angajându-i o profesoară. A fost apoi trimisă să studieze la Bucureşti, desăvârşindu-şi pregătirea la Conservatorul din Paris. La 28 de ani a debutat la Opera din Paris, iar doi ani mai târziu cânta la opera din Milano. Aici, pe cea mai mare scenă de operă a lumii, Hariclea Darclee avea să cânte de 116 ori, performanţă greu de egalat de un artist ne-italian, atât în acele vremuri cât şi în anii care au urmat.

Între anii 1893 şi 1910, brăileanca a încântat publicul cu vocea sa unică pe cele mai prestigioase scene ale lumii – Paris, Berlin, Florenţa, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Monte Carlo, New York, Moscova.

Marele Puccini a scris o arie special pentru ea

„Fascinat de glasul ei, compozitorul Puccini i-a dedicat opera Tosca, solicitându-i să interpreteze rolul titular. În acel moment, când orice cântăreaţă s-ar fi simţit măgulită să atracă atenţia marelui compozitor, Hariclea Darclee a găsit de momentul să pună o condiţie: cerea ca partitura să fie completată cu o arie pentru soprană.

darclee1

Într-adevăr, tenorul avea în Tosca două superbe arii, iar soprana niciuna, apărând numai în duete, recitative şi scene de ansamblu. Pucinii s-a conformat şi astfel a apărut faimoasa „vissi d-arte” din actul al doilea, una dintre cele mai sensibile arii de operă din câte s-au scris vreodată”, notează site-ul „Mândru că sunt român”.

Hariclea Darclee s-a retras de pe scenă în 1918, la vârsta de 58 de ani, conştientă că vârsta începuse să îi afecteze vocea. Ultimul său spectacol a fost susţinută în luna mai a acelui an, la Teatrul Pergola din Florenţa.

Marea soprană a revenit în ţară în septembrie 1936, cu intenţia de a înfiinţa o şcoală românească de canto sau de a obţine un post didactic în cadrul Conservatorului Bucureşti. Compatrioţii săi i-au refuzat, însă, aceste ultime dorinţe. Fosta glorie a scenei mondiale avea să se stingă din viaţă în 1939, atât de săracă încât cheltuielile de înmormântare au fost suportate de Ambasada Italiei.

În prezent, Brăila onorează memoria fostei primadone a lumii printr-un festival internaţional de canto ce are loc, odată la doi ani, în oraşul de la Dunăre, sub patronajul marei soprane contemporane nouă Mariana Nicolesco. Festivalul a debutat în 1995, la împlinirea a 135 de ani de la naşterea Hariclei Darclee.

Soprana vulcanică de pe planeta Venus

Hariclea Darclée a primit „un loc pe cer” drept o formaţiune vulcanică de pe planeta Venus, denumită de specialişti „pateră”, cu diametrul de 15 kilometri. 

image

Citiţi şi

De la Hariclea Darclee la Mariana Nicolesco, concert extraordinar de Crăciun

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite