GALERIE FOTO: Statuile de milioane poartă simboluri sataniste şi comuniste/Vezi aici topul celor mai scumpe statui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Busturi-simbol din oraş au devenit ţinta graficienilor de ocazie, care au pus ştampile cu capete de mort şi pe statuia lui Bălcescu. Statuile personalităţilor marcante ale omenirii sunt pe cale să se transforme în graffiti. Monumentele sunt vandalizate cu spray-uri negre, cu toate că legea pedepseşte astfel de practici.

CLICK AICI PENTRU A VEDEA GALERIA FOTO

Statuia istoricului Bălcescu, de pe Cuza, este inscripţionată cu vreo trei capete de mort şi cu feţele unor lideri comunişti. Statuia, ridicată în 1965, are o valoare de inventar de 8.000 de lei. Se pare însă că, nici vechime şi nici suma la care a fost evaluată, nu-i împiedică pe unii să îşi bată pur şi simplu joc de monumentele oraşului.

Până acum, autorităţile nu au luat nicio măsură pentru curăţarea simbolurilor istorie ale oraşului.

Marta Oancea are 17 ani şi este de-a dreptul dezgustată de faptul că pe soclul lui Bălcescu vede zilnic capete de mort desenate cu negru: „Mie îmi plac statuile, ţinând cont şi de faptul că sunt elevă la clasa de desen a Liceului de Artă, însă este dureros să văd că ele sunt măzgâlite. Cei care fac asta ar trebui pedepsiţi".

image

Aceleaşi însemne le găsim şi pe statuia filozofului brăilean Nae Ionescu, din Piaţa Poligon, care este evaluată la 4.000 de lei. Tot acolo putem observa mai multe bucăţi de ciment aşezate lângă bustul turnat în metal al lui Nae Ionescu.

Ce spune Primăria despre aceste lucruri?

"Vom trimite imediat o echipă la faţa locului pentru a curăţa statuile. Nu este normal să se întâmple aşa ceva, însă asta mai ţine şi de educaţia fiecăruia", punctează Camelia Guşatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Memorie în mizerie

Arhitectul Marcian Roman (foto), din cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, este de părere că toate monumentele de for public au fost realizate pe fondul unor eforturi dimensionate ale înaintaşilor noştri.

image

"Scopul generic pentru care au fost edificate este cel de a celebra memoria unor personalităţi remarcabile prin valoarea vieţii şi activităţii lor în raport cu semenii, cu comunitatea locală sau naţională şi chiar cu ansamblu întregii umanităţi. Prin gestul lor, ctitorii şi autorii acestor monumente au intenţionat să lase un mesaj generaţiilor următoare asupra semnificaţiei acestor personalităţi, asupra atitudinii lor în raport cu acestea, ca elemente definitorii ale unor modele evidenţiate în spaţiul public cu îndemnul nedisimulat de a se constitui în repere existenţiale demne de a fi urmate", spune arhitectul.

Statuia militantului socialist I. C. Frimu, amplasată pe Calea Galaţi, colţ cu Independenţei arată jalnic. Amplasată în 1979 şi cu o valoare de inventar de 500 de lei, lucrarea în piatră este crăpată, iar jardinierele sunt devastate, în locul florilor, crescând buruieni.

"Statuia asta este neîngrijită cred că de câţiva ani buni", punctează Cristian Nistor.

Topul celor mai scumpe statui

image

1) Bust Nicolae Bălcescu din bronz, soclu placat cu travertin, trepte placate cu marmură - valoare de inventar 8.000 de lei

2) Bust în metal Mihai Eminescu, Mihail Sadoveau, Ana Aslan, Mihai Sadoveanu - valoare de inventar 4.000 de lei

3) Bust metal Matei Basarab - valoare de inventar 500 de lei

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite