Fumatul ucide! Asta le vor transmite brăileniilor specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică, cu ocazia Zilei Naţionale fără Tutun

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO adevarul.ro
FOTO adevarul.ro

Ziua Naţională fără Tutun, ce se serbează anul acesta pe 20 noiembrie, va fi marcată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Brăila şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila, prin acţiuni de conştientizare a populaţiei, în special a tinerilor, asupra riscurilor pe care le implică fumatul.

Se vor afişa postere, se vor distribui pliante şi vor avea loc discuţii interactive şi întâlniri de lucru cu partenerii din cadrul campaniei. "Facem activităţi de informare în licee, spitale şi stradal prin distribuire de pliante, afişe şi alte materiale informative. Organizăm întâlniri cu elevii, în care purtăm discuţii libere cu material didactic. Vorbim despre plămâni încărcaţi, plămâni sănătoşi şi cum poţi să renunţi la fumat", a explicat dr. Sabina Meiroşu medic coordonator al programelor de sănătate din cadrul DSP Brăila.

Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun şi încurajarea oamenilor de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

Campania are ca obiective informarea şi conştientizarea populaţiei asupra riscurilor asociate consumului de tutun, creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat, protecţia faţă de expunerea la fumul de tutun. Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi monitorizarea activităţilor derulate în cadrul campaniei.

Specialiştii atrag atenţia că fumatul este responsabil pentru 30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar, 25% din decesele prin boli coronariene, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive, 25% din decesele prin boli cerebrovasculare.

Citiţi şi

INFOGRAFIE Încă un lucru la care România este codaşă în UE

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite