Fraudă cu fonduri europene la Brăila. Cunoscutul om de afaceri Dan Ştefan Ciolcă a fost trimis în judecată de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit procurorilor anticorupţie, Dan Ştefan Ciolcă ar fi falsificat, ajutat de un complice, mai multe documente, cu scopul de a obţine subvenţii agricole necuvenite. Ei au acţionat în numele firmei Serodcom SRL Brăila, pe care ulterior au mutat-o la Bucureşti şi au redenumit-o Agroberin SRL. Dan Ştefan Ciolcă este recidivist, fiind condamnat deja într-un alt dosar, pentru o evaziune de 21 de milioane de euro.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Dan Ştefan Ciolcă şi Denis Ciprian Stanciu, ambii fiind acuzaţi de fraudă cu fonduri europene.

Ciolcă este acuzat, ca administrator al firmei AGROBERIN SRL Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

La rândul său, Stanciu este judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracţiuni).

Conform procedurii, a fost trimisă în judecată şi firma AGROBERIN SRL Bucureşti (fostă Serodcom SRL Brăila), pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (3 infracţiuni).

Ce spun procurorii DNA în rechizitoriu

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în anii 2011, 2013 şi 2014, inculpata Agroberin S.R.L. Bucureşti (fostă Serodcom S.R.L. Brăila), prin intermediul inculpatului Ciolcă Dan Ştefan în calitate de administrator legal al societăţii în anul 2011 şi ulterior, prin intermediul inculpatului Stanciu Denis Ciprian (persoană împuternicită în anii 2013 şi 2014), a depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri anuale pentru acordarea de ajutoare financiare europene pentru lucrări agricole declarate ca fiind executate în judeţele Vaslui şi Galaţi, deşi, în concret, inculpata SC Agroberin SRL Bucureşti nu a exploatat agricol terenurile în suprafeţele care au fost declarate la A.P.I.A.

Astfel, în cursul anilor 2011-2014 pentru a obţine subvenţii nerambursabile, inculpaţii au depus la A.P.I.A. mai multe documente falsificate, obţinând pe nedrept fonduri europene în sumă totală de 407.248 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor conturi bancare ce aparţin inculpaţilor, până la concurenţa sumei menţionate anterior.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila cu propunerea de a se menţine măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Ciolcă nu este la prima infracţiune

Curtea de Apel Galaţi l-a condamnat, pe 25 ianuarie, pe omul de afaceri Dan Ştefan Ciolcă la patru ani de închisoare cu suspendare pentru evaziune fiscală. Complicii săi, Bibic Marius Mărgărit şi Ilie Silviu Marian, au primit 3 ani şi 6 luni, respectiv 4 ani de închisoare, tot cu suspendare. Cei trei au fost obligaţi să restituie ANAF şi 5,5 milioane de lei, reprezentând TVA-ul pe care nu l-au plătit la momentul efectuării tranzacţiilor.

Controversatul om de afaceri este judecat şi într-un dosar instrumentat de procurorii DIICOT, fiind acuzat că a organizat un grup infracţional prin care a prejudiciat statul român cu 21 de milioane de euro.

Dan Ştefan Ciolcă a dat dovadă de un tupeu ieşit din comun, după ce procurorii DIICOT din Galaţi l-au trimis în judecată pentru că a înregistrat în evidenţa contabilă 233 de facturi fiscale, care nu exprimau operaţiuni comerciale reale, emise de către firmele administrate de doi complici.

Anchetatorii susţin că, după ce organele de control fiscal i-au demontat, parţial, activităţile ilicite derulate prin intermediul SC Serodcom SRL Brăila, Dan Ştefan Ciolcă a regândit schema infracţională, ajungând ca în cursul anului 2011 să organizeze un grup infracţional organizat, specializat în comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

La acest grup infracţional a aderat şi Neculai Prună, patronul celei mai mari ferme de porci din judeţul Galaţi. Controversatul om de afaceri din Brăila a organizat un veritabil lanţ de societăţi comerciale de «tip fantomă», de «tip bidon» şi de «tip tampon». Dan Ştefan Ciolcă a încercat astfel să complice lanţul societăţilor comerciale implicate în circuitul evazionist, cu scopul de a împiedica şi îngreuna depistarea ulterioară a activităţilor pe care le derula.

Prejudiciu de 21 de milioane de euro

Bărbatul a decis practic să îşi continue afacerile ilegale, deşi era anchetat de DIICOT Galaţi, schimbând numele şi sediul Serodcom SRL (de care se folosise la comiterea primei serii de evaziuni fiscale) în SC Agroberin SRL Bucureşti. De altfel, omul de afaceri cu iniţiativă a schimbat sediul tuturor firmelor înfiinţate la Brăila, prin intermediul cărora “fabrica” facturi, în Bucureşti.

Procurorii DIICOT au stabilit că prejudiciul se ridică la 21 de milioane de euro prin înregistrarea de achiziţii şi livrări fictive de cereale şi oleaginoase (grâu, porumb, orzoaică, soia, seminţe de floarea-soarelui), îngrăşăminte şi materiale de construcţii (oţel beton, ciment alb, var), necesare creării unei provenienţe aparent licite. 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite