FOTO VIDEO Comunitatea ruşilor lipoveni sărbătoreşte mâine Anul Nou

FOTO VIDEO Comunitatea ruşilor lipoveni sărbătoreşte mâine Anul Nou

Lipovenii sărbătoresc maine intrarea în nou al FOTO Alina Tatu

Ruşii lipoveni sunt în continuare conectaţi la tradiţie prin intermediul datelor din calendarul de rit vechi, cel iulian. Astfel, Crăciunul, Anul Nou, şi în general toate sărbătorile religioase se petrec la membri acestei comunităţi cu două săptămâni devansat faţă de calendarul uzitat de contemporani. Joi, 14 ianuarie 2013, lipovenii se pregătesc pentru noaptea de Anul Nou – revelionul fiind serbat la un restaurant din oraş.

Miercuri 13 ianuarie 2016, un grup de ruşi lipoveni din municipiul Braila au fost al optulea an consecutiv  la primarul Aurel Gabriel Simionescu pentru a-i ura cum se cuvine „La multi ani!”, conform tradiţiilor lor. Delegaţia cu tineri, copii şi adulti, ba chiar bărbaţii mai în vârstă, îmbrăcaţi cu toţii în costumele populare spectaculoase, a colindat în ritmurile tradiţionale ruse, din grup făcând parte şi prof. Fenia Jipa Rubanov – preşedintele Comunităţii ruşlor-lipoveni Brăila. Astfel, biroul primarului Simionescu, s-a umplut de colindători, copii, tineri şi bătrâni, oferindu-i acestuia câteva colinde tradiţionale în limba rusă.

“Vă dorim un an bun, cu sănătate, cu dragoste pentru cei pe care-i conduceţi şi mulţumim pentru tot sprijinul acordat şi mulţumim că nu aţi uitat că şi noi suntem ai dumneavoastră. Am venit cu drag să vă spunem «La mulţi ani!»”, a spus Fenia Jipa Rubanov, preşedinta Comunităţii ruşilor-lipoveni de la Brăila.

Anunţat din timp primarul a pregătit daruri pentru fiecare membru al corului, dăruind aşa cum este tradiţia de opt ani şi o sticlă de şampanie de trei kilograme. Acesta a fost răsplătit la rândul lui cu boabe de orez, în semn de belşug.

Primarul Aurel Simionescu a fost invitat la petrecerea lipovenilor care va avea loc joi seară, într-un restaurant din Brăila, de unde nu lipsesc tradiţionalele plăcinte cu brânză, ciorba de peşte, friptura de purcel şi sărmăluţele româneşti. La petrecere, lipovenii vor fi îmbrăcaţi în costume populare autentice. Înainte de petrecerea de Anul Nou întreaga suflare de ruşi lipoveni se va deplasa la Biserica din cartierul Pisc pentru a asista la Sfânta Liturghie întru cinstirea Sfântului Vasile în dimineata de joi, 14 ianuarie. Aici slujba se oficiază în limba slavonă.  

După vizita la Primărie colindătorii au pornit spre Holul Mare a Prefecturii unde prefectul Nicu Lucian Olteanu i-a aşteptat, acesta fiind colindat pentru prima oară de comunitatea ruşilor lipoveni.  

 

Miercuri 13 ianuarie 2016, un grup de ruşi lipoveni din municipiul Braila au fost al optulea an consecutiv  la primarul Aurel Gabriel Simionescu pentru a-i ura cum se cuvine La multi ani! FOTO Alina Tatu

Imagini din aceeasi galerie
  • Miercuri
13 ianuarie 2016, un grup de ruşi lipoveni din municipiul Braila au fost al optulea
an consecutiv  la primarul Aurel Gabriel
Simionescu pentru a-i ura cum se cuvine La multi ani! FOTO Alina Tatu
  • Colindătorii s-au îmbrăcat cu costumele tradiţionale FOTO Alina Tatu
  • Este al optulea an consecutiv, când ruşii lipoveni vin cu colindul la primar FOTO Alina Tatu
  • Din
grup a facut  parte şi prof. Fenia Jipa Rubanov – preşedintele Comunităţii ruşlor-lipoveni
Brăila FOTO Alina Tatu
  • Bărbaţii au primit o sticlă de şampanie de 3 litri pe care o vor bea la petrecere FOTO Alina Tatu
  • Primarul şi lipovenii au ciocnit un pahar de şampanie FOTO Alina Tatu
  • FOTO Alina Tatu
  • Lipovenii au aruncat cu boabe de orez în semn de belşug FOTO Alina Tatu
  • FOTO Alina Tatu
  • FOTO Alina Tatu
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările