FOTO Zona de promenadă a falezei brăilene, urâţită de un ţarc metalic cu sârmă ghimpată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţarcul cu sârmă ghimpată nu îşi avea locul lângă clădirea de patrimoniu a Căpităniei  FOTO Florentin Coman
Ţarcul cu sârmă ghimpată nu îşi avea locul lângă clădirea de patrimoniu a Căpităniei  FOTO Florentin Coman

Un ţarc metalic cu sârmă ghimpată strică de câteva zile imaginea zonei portuare a municipiului Brăila. Bizara construcţie este amplasată în imediata vecinătate a clădirii de patrimoniu a vechii Căpitănii. Este vorba despre un stâlp de metal îngropat în pământ, lângă care se află o bară metalică mai mică, totul fiind împrejmuit cu un gard de plasă.

Proprietarul acestei amenajări este Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) Constanţa. Directorul de investiţii al acestei instituţii, Stelică Hagi, ne-a explicat că este vorba despre o staţie de monitorizare hidrologică construită cu bani de la Banca Mondială. „Există un parteneriat cu Statele Unite ale Americii prin care s-au amplasat astfel de staţii în foarte multe localităţi din România., pentru monitorizarea nivelului cursurilor de apă şi al cantităţii de precipitaţii”, ne-a explicat directorul de la ABADL Constanţa.

Toate bune şi frumoase, însă aspectul acestui ţarc cu sârmă ghimpată în vârf nu concordă deloc cu zona unde a fost amplasată staţia hidrologică. Lângă o clădire de patrimoniu, cum este Căpitănia Veche, într-un spaţiu destinat promenadei, acest ţarc metalic cu sârmă ghimpată face o puternică notă discordantă cu aspectul general al zonei.

„Din câte ştiu, proiectul de amenajare a staţiei nu includea folosirea de sârmă ghimpată. Dacă s-a întâmplat acest lucru, înseamnă că a fost o greşeală pe care o vom remedia cât mai curând posibil”, a declarat directorul Stelică Hagi.


Cert este că nici în autorizaţia de construire eliberată de Primăria Brăila pentru realizarea staţiei hidrologice nu s-a menţionat nimic despre amplasarea sârmei ghimpate. "Autorizaţia de construire s-a dat în baza unui aviz eliberat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură, care permitea împrejmuirea obiectivului cu gard de plasă. Avizul respectiv nu includea, însă, permisiunea de folosire a sârmei ghimpate. Pentru nerespectarea condiţiilor autorizaţiei, Compartimentul de Disciplină în Construcţii din cadrul Poliţiei Locale Brăila are posibilitatea să aplice sancţiuni în acest caz", a declarat Ion Marian, arhitectul-şef al municipiului Brăila.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite