FOTO Toamna bobocilor din şcolile brăilene. Prima zi de şcoală fără abecedar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Florentin Coman
FOTO Florentin Coman

Aproximativ 50.000 de elevi brăileni au trecut azi dimineaţă prin emoţiile primei zile de şcoală. Însoţiţi de părinţi sau bunici, purtând buchete de flori aproape la fel de mari ca ei, prichindeii de la clasele pregătitoare sau clasele I li s-au alăturat colegilor din clasele superioare, care s-au familiarizat cu cursurile şcolare din anii trecuţi.

Deşi s-a vorbit mult despre întârzirea pregătirilor pentru deschiderea noului an şcolar, instituţiile de învăţământ brăilene stau destul de bine, cel puţin în ceea ce priveşte igienizarea sălilor de clasă. Elevii au fost primiţi în condiţii prielnice, chiar şi în şcolile aflate în cartierele periferice ale oraşului. Şcoala „Nedelcu Chercea”, din cartierul cu acelaşi nume, are clasele proaspăt văruite, holuri curate, iar băncile – unele noi, altele proaspăt vopsite, îi aşteptau pe elevi.

Din păcate, dacă în anii trecuţi bobocii de clasa I erau aşteptaţi în prima zi de şcoală cu abecedarele frumos aşezate pe băncuţe, anul acesta nu s-a mai întâmplat aşa. Băncuţele au fost goale, iar doamnele învăţătoare au fost nevoite să le explice părinţilor că, deocamdată, trebuie să se descurce fără manuale, din cauza Ministerului Învăţământului şi a editurilor acreditate, care au întârziat tipărirea acestora.

Despre când anume se va rezolva problema abecedarelor, informaţiile care circulă prin şcoli sunt contradictorii. Nicoleta Zaharia, învăţător la Şcoala nr. 24, ne-a spus că, din câte a auzit, manualele urmează să ajungă la clasă în câteva zile. „Eu aşa am auzit, dar nu sunt sigură că aşa se va întâmpla. Oricum, cu sau fără manual o să ne descurcăm, în baza programei şi a experienţei pe care o avem cu copiii”, ne-a spus învăţătoarea, care lucrează de 30 de ani în învăţământ.

Un alt cadru didactic, învăţătoarea Doina Roşioru, de la Şcoala „Nedelcu Chercea” are tot o ecperienţă de 30 de ani în cadrul sistemului, dar este ceva mai pesimistă. „De când lucrez în învăţământ nu a mai trebuit niciodată să încep lucrul cu un nou ciclu de elevi fără a-i aştepta cu abecedarul pe bancă. Este o situaţie destul de tristă, însă nu e ceva de netrecut. Vom lucra la clasă în baza programei, dar dificultatea va consta în temele pentru acasă, pentru că fără manual acestea vor fi mai greu de făcut. Am putea avea la dispoziţie materialele auxiliare tipărite de diverse edituri, însă acestea sunt destul de scumpe, iar mulţi dintre părinţi nu au o situaţie materială care să le permită achiziţionarea unor astfel de materiale”, ne-a explicat dna. Rosioru.

Acest an şcolar va avea 36 de săptămâni. Vacanţa de iarnă va începe pe 20 decembrie, însă elevii din ciclul primar şi copiii din preşcolar vor avea o pauză în perioada 1 - 9 noiembrie. Cursurile se vor relua după vacanţa de iarnă, pe 5 ianuarie, iar semestrul I se va încheia pe 30 ianuarie. Urmează o vacanţă intersemestrială, cursurile reluându-se pe 9 februarie. În semestrul al doilea, elevii vor avea vacanţa de primăvară în perioada 11 - 19 aprilie. Cursurile se vor încheia în semestrul II pe 19 iunie. În săptămâna 6 - 10 aprilie se va organiza în unităţile de învăţământ "Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!", care va avea un orar specific, stabilit de fiecare şcoală în funcţie de cum organizează activităţile profesorii şi elevii. Deşi nu se fac propriu-zis cursuri, prezenţa este obligatorie.

Cititi si

Prima zi de şcoală. Copiii revin în bănci. Pricopie: manualele, schimbate în 4 ani

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite