FOTO Reportaj: legenda miresei pierdute, cea mai frumoasă poveste din bătrâni a Brăilei

FOTO Reportaj: legenda miresei pierdute, cea mai frumoasă poveste din bătrâni a Brăilei

Imagine din Biserica din localitate. FOTO: N.Butnaru

La vreo 30 km de Brăila, pe DN 22, îţi iese în cale comuna cu cea mai frumoasă poveste, Movila Miresii. O localitate cu oameni simpli şi politicoşi care de cum te văd îţi dau bineţe.  Chiar la intrare în comună, în partea stângă, pe peretele unei clădiri, un mozaic, impresionant de frumos, reprezentând chipul unei mirese cu privirea pierdută, îţi încântă privirea şi te întrebi, inevitabil: „oare de aici începe istoria acestei comune?”.

Legenda spune că într-o iarnă grea, pe drumul dintre târlele Huieni şi Scorţaru treceau multe sănii cu nuntaşii care trebuiau să ajungă la casa mirelui. 

Zăpada acoperise drumurile şi totul părea pustiu. Nuntaşilor le era greu să se orienteze deoarece totul devenise o întindere imensă de alb. 

Chiar şi aşa, oamenii se distrau, preferând să nu se gândească la ce e mai rău. Doar era nuntă, nu înmormântare! Bărbaţii se chercheliseră şi cântau ca şi cum ar fi făcut în ciuda viscolului care urla cu furie. Dar, viorile lăutarilor şi chiuitul femeilor nu reuşeau să acopere zgomotul înfiorător al crivăţului care parcă zguduia pământul. 
În acest infern, în galopul dezlănţuit al cailor speriaţi de hărmălaia din jur, la un hop, mireasa a fost aruncată din sanie chiar lângă o movilă. 
 
Nuntaşii, gălăgioşi şi înfofoliţi în cojoace, n-au observat lipsa miresei, astfel că şi-au continuat drumul. Fata a strigat, dar nimeni nu a auzit-o. A început să plângă la gândul că va cădea în colţii înfometaţi ai lupilor. 
 
Legenda mai spune că în apropierea movilei se afla o stână ai cărei câini au simţit prezenţă străină. Lătratul lor a atras atenţia ciobanilor şi, nu mică le-a fost mirarea când au găsit mireasa, o frumuseţe de fată! Fiul ciobanului, un tânăr chipeş, s-a îndrăgostit pe loc de ea. 
Fata a uitat repede de cel cu care urma să se căsătorească. Tânărul ciobănaş avea ochii atât de plini de dragoste, încât i-a furat inima. Ei s-au căsătorit şi au construit prima casă de pe aceste locuri. Au numit-o „Movila Miresii”, în amintirea întâmplării care i-a unit. 
„An de an îmi chem copiii şi rudele acasă la Movila, în fiecare vară, să mergem la lac, să vadă frumuseţile de aici. Ei vin cu drag, se tratează cu nămol, preferă să-şi petreacă aici concediile. Chiar dacă nu-i amenajat, lacul oferă sănătate curată”, ne-a povestit Ion Vasile, un veteran al satului.
 
Aşa a luat fiinţă, în trecut, comuna Movila Miresii. Astăzi, localitatea are în administraţia sa trei sate: Movila Miresei, Ţepeş Vodă şi Esna unde trăiesc aproape 4.450 de locuitori.  Elevii învaţă în şcoli şi grădiniţe moderne, există cabinete medicale dotate cu utilităţile minime, magazine, biserici cu poveşti de sute de ani şi oameni foarte credincioşi. 
 
Activităţile specifice zonei sunt agricultura, legumicultura, piscicultura şi comerţul. 
Localitatea are un aer odihnitor, curţile oamenilor sunt îngrijite şi împodobite cu flori ce dau senzaţia că aici bunul gust şi simplitatea sunt la ele acasă. 
 
Lacul sărat de Movila
 
Pe raza comunei sunt câteva obiective turistice cu totul deosebite. Trei amenajări piscicole, respectiv Lacul Esna, Lacul Lutu Alb şi Lacul Seaca care an de an atrag turiştii la pescuit sportiv sau pentru amatori. Dar, cea mai mare bogăţie a locuitorilor comunei este Lacul Sărat Movila Miresii, singurul luciu de apă rămas neexploatat. 
 
Pentru calităţile terapeutice ale nămolului sapropelic de aici, în fiecare an vin oameni din toate colţurile ţării să facă bai şi să se trateze de bolile reumatismale. Aici, la acest lac, este un veritabil colţ de rai care aşteaptă să fie pus în valoare.
„Lacul se află în domeniul public al judeţului deci în inventarul public al Consiliului Judeţean Brăila”, ne-a declarat Dumitru Panţuru, primarul localităţii.
 
De-a lungul timpului, au venit investitori care au avut intenţia de a face ceva dar nu s-a legat nimic concret. Ei, probabil, mai zice primarul, au venit să investească un leu şi a doua zi să scoată profit. Lacul necesită o investiţie de amploare care durează câţiva ani. 
„Au mai venit unii să exploateze nămolul dar nici noi nici Consiliul Judeţean nu am fost de acord în ideea că ei îl exploatau, îl îmbuteliau şi, după o perioadă, lacul se regenera. Noi aşteptăm investitori serioşi. Ca autoritate locală am prefera, ca şi investiţie aici o bază de tratament sau dacă nu ceva pe agroturism cu pensiuni şi case de vacanţă unde oamenii care vin să poate beneficia de condiţii moderne de petrecere a timpului liber”, a adăugat Panţuru.
Suprafaţa lacului este de 120 ha dar sunt momente în an când lacul scade sau creşte, în funcţie de precipitaţii. Din punct de vedere chimic, specialiştii au stabilit că apa lacului este clorurată, sodică, magneziană, iodurată şi bromurată. Nămolul din lacul Movila Miresii este unul sapropelic sulfuros cu calităţi terapeutice deosebite.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: