FOTO Mii de brăileni lăsaţi fără apă la robinet, deşi cei mai mulţi dintre ei nu au restanţe la plata facturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locatarii debranşaţi sunt nevoiţi să ia apă de la cişmelele amenajate în stradă  FOTO Florentin Coman
Locatarii debranşaţi sunt nevoiţi să ia apă de la cişmelele amenajate în stradă  FOTO Florentin Coman

Mai multe blocuri din municipiul Brăila au fost debranşate de la reţeaua de apă, de la începutul acestei săptămâni. În plină vară, locatarii au fost lăsaţi fără apă la robinet de către Compania de Utilităţi Publice „Dunărea”, care îşi justifică acţiunea prin restanţele foarte mari acumulate de asociaţiile de proprietari în cauză.

Mii de brăileni au fost afectaţi de această măsură, deşi cei mai mulţi dintre ei nu au nicio restanţă la plata apei reci. Pentru a nu se mai ajunge la situaţii de genul acesta, oamenii spun că sunt de acord cu contorizarea individuală, chiar dacă ar trebui să suporte costuri substanţiale pentru o astfel de măsură. "Eu sunt de acord cu contorizarea individuală, ştiu că presupune nişte costuri dar aş da banii, ca să nu mai am treabă cu vecinul care are datorii fiindcă are greutăţi sau poate nu vrea să plătească pur şi simplu", ne-a spus Leonard Beliciu, locatar al blocului A2, din cartierul brăileanViziru III.

Acest bloc a fost debranşat de la reţeaua de apă rece, încă de luni, 23 iunie. Aceeaşi soartă a avut-o şi bl. 12, din Viziru I, bl. 13, din Radu Negru, bl. 6, din Vidin, şi scara 1 a blocului E1, din Viziru III. A doua zi, marţi, 24 iunie, Compania de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila a tăiat de la reţea şi blocurile 33A, 33B, 32 şi E1 din Vidin. Aşa cum s-a procedat şi în urmă cu circa 3 luni, când s-au luat măsuri similare în alte câteva blocuri din municipiu, locatarilor li s-a asigurat posibilitatea de a lua apă de la o cişmea improvizată în stradă.

Neculai Perianu, de la bl. 12, din Viziru I, se numără printre brăilenii care au mai suportat câteva zile fără apă, la debranşarea de astă primăvară. În blocul său s-au acumulat restanţe de zeci de mii de lei, adică sute de milioane de lei vechi, din cauza câtorva vecini. "Din 140 de oameni care locuiesc în blocul nostru, doar vreo 25 -30 au restanţe, restul sunt cu plata la zi. Eu n-am avut un leu datorie de când mă ştiu, dar uite că trebuie să îndur situaţia asta alături de toată lumea. Suntem bătrâni, soţia are probleme cu picioarele, merge în cârje, dar trebuie să ieşim în stradă să cărăm apă cu bidoanele. Noroc că stăm la parter, că altfel nu ştiu ce ne făceam. De spălat, ne spălăm cum putem. Rufele ni le ia fiica noastră, care stă în Obor, şi le spală la ea. Oricum, este o situaţie dificilă pe care trebuie să o suportăm deşi nu avem nicio vină".

Neculai Perianu ne-a mai spus că în blocul său se află familii ce au acumulat datorii la apă chiar şi de 100 milioane lei vechi. "Două familii au restanţe de-astea uriaşe. Una dintre ele a trebuit să vândă apartamentul ca să achite. A vândut, a plătit datoria şi s-a mutat în altă parte, într-un apartament mai mic. Poate că n-or fi avut bani să ţină întreţinerea la zi, dar uite că din cauza unora ca ei ajunge să sufere un bloc întreg", a conchis bătrânul. Chiar dacă are o pensie destul de mică, şi acesta s-a declarat de acord cu realizarea unui sistem de contorizare individuală în blocul unde locuieşte.

Contorizarea individuală - 500 lei, nu 2.000

Consiliuliul Local Municipal Brăila a aprobat, la jumătatea lunii aprilie a.c., un regulament privind  contorizarea individuală la apă. Potrivit proiectului adoptat de consilieri, separarea măsurării consumului de apă la nivel de apartament sau spaţiu cu altă destinaţie se va face numai la cererea proprietarilor/chiriaşilor, prin Asociaţia de proprietari/locatari, cu respectarea procedurilor cuprinse în regulament.

Proiectarea şi execuţia lucrărilor de modificare a branşamentelor de apă se vor realiza de către operator pe bază de deviz de lucrări, iar costurile vor fi suportate de către proprietarii/chiriaşii de apartamente, sau a spaţiilor cu altă destinaţie, înscrişi în tabelul nominal care solicită separarea măsurării consumului de apă. De asemenea, cantitatea de apă reprezentând diferenţa de contor între indexul contorului general de branşament, montat la nivel de scară şi indexul contorilor individuali, se va repartiza de către administratorul asociaţiilor de proprietari pe toate apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie, în funcţie de numărul de persoane care locuiesc în apartament sau care folosesc spaţiile cu altă destinaţie (de exemplu numărul de angajaţi).

Deocamdată, însă, toatea acestea au rămas numai în stadiul de teorie. Efectuarea de contorizări individule nu a început încă în municipiu, iar CUP "Dunărea" continuă, după cum se vede, să oprească apa de-a valma, atât celor care nu plătesc fiindcă nu pot sau fiindcă, pur şi simplu, nu vor, cât şi celor care fac tot posibilul să îşi achite datoriile până la ultimul leu, în fiecare lună. Locatarii sunt reticenţi în ceea ce priveşte această operaţiune, în contextul în care costurile vehiculate s-ar ridica la sume de ordinul a 2 - 3.000 lei. Conducerea CUP "Dunărea" afirmă, însă, că investiţia pe care o are de făcut proprietarul unui apartament nu depăşeşte 500 lei.

Citiţi şi:

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite