FOTO Gestul superb al unui preot faţă de bătrânii unui sat fără medic: „Statul a uitat că şi noi avem dreptul să trăim...”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caravana medicală adusă de Biserică în satul Tupilaţi din Brăila FOTO Ionuţ Lare
Caravana medicală adusă de Biserică în satul Tupilaţi din Brăila FOTO Ionuţ Lare

Circa 50 de bătrâni şi bolnavi nedeplasabili din satul brăilean Pitulaţii Vechi, care nu au medic de ani de zile, au fost consultaţi de o caravană medicală formată din medici şi asistente care au răspuns ca voluntari la rugămintea reprezentanţilor Bisericii.

Mica aşezare Pitulaţii Vechi din comuna brăileană Scorţaru Nou este, practic, uitată de lume. După cum îi rezonează numele, este o localitate cu istoric bogat, iar din arhive răzbat peste timp mărturisiri despre un trecut ceva mai luminat decât prezentul. Cândva, la Pitulaţi Vechi era şcoală, era dispensar cu medic, era preot. Erau şi oameni.

Acum, după câteva decenii de zbateri în gol, satul s-a depopulat. De-abia mai trăiesc acolo 300 de oameni, cei mai mulţi dintre ei bătrâni şi bolnavi. Puţinii tineri au puţini copii, aşa că nici şcoală nu mai este. Elevii merg la Scorţaru. Doar preşcolarii mai pot merge la grădiniţă la faţa locului. Nici măcar preot nu mai există în sat. La cocheta biserică a aşezării, postul e vacant. Mai slujeşte acolo, când poate, preotul de la Scorţaru, părintele Nicuşor Voineag.

Cât priveşte asistenţa medicală, niciun medic nu s-a încumetat să îşi mute cabinetul în comună. În cele cinci sate trăiesc doar 1.200 de oameni, iar veniturile generate prin Casa de Asigurări de Sănătate sunt infime. În teorie, la Pitulaţii Vechi este asigurată asistenţa medicală prin intermediul unui medic de familie. Însă acesta stă la Brăila. Vine prin zonă rar şi doar la centrul de comună, la Scorţaru. Aşa că, în majoritatea timpului, „medicul” celor bolnavi este microbuzul de Brăila. Altă şansă nu prea este.

Sensibilizat de această situaţie anormală (dar tratată ca firească de autorităţile sanitare ale României;  se-ntâmplă la fel în sute de sate) preotul Nicuşor Voineag, de la Scorţaru, a făcut un apel către Arhiepiscopia Dunării de Jos, astfel încât la Pitulaţii Vechi să ajungă, fie şi ocazional, o caravană medicală.

Apelul a avut succes, aşa încât zilele trecute în sat a poposit un grup format din şapte cadre medicale (medici şi asistente), care s-au oferit să-i consulte fără plată pe cei mai bătrâni şi mai bolnavi oameni din aşezare.

Peste 50 de persoane au beneficiat, astfel, de măsurarea tensiunii arteriale, de controlul glicemiei şi de efectuarea consultului medical general pentru depistarea bolilor cu risc endemo-epidemic şi a bolilor cronice.

Acţiunea n-ar fi fost posibilă fără sprijinul preoţilor de la Capela „Sfântul Spiridon” din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila – Pavilion B şi al medicilor  Secţiei de diabetologie a acestei instituţii medicale, care s-au străduit să găsească medicii voluntari.

Oamenii din sat s-au arătat foarte bucuroşi că, în sfârşit, au avut ocazia să fie văzuţi de un medic fără a fi nevoiţi pentru asta să bată zeci de kilometri. „Noroc cu părintele Nicuşor că mai vedem şi noi cum arată la faţă un medic... Statul a uitat că şi noi avem dreptul să trăim...”, a spus, cu amărăciune în glas, unul dintre bătrânii consulaţi.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Dunării de Jos au declarat că au de gând să extindă astfel de acţiuni, astfel încât, periodic, locuitorii din satele izolate şi lipsite de medic din judeţele galaţi şi Brăila să poate avea parte de consultaţii de specialitate.
 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite