FOTO Fenomen rar cauzat de gerul din ultimele zile: Lacu Sărat a îngheţat bocnă. Care este explicaţia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gerul din ultima perioadă a provocat un fenomen rar: îngheţarea lacului sărat de lângă Brăila   FOTO Florentin Coman
Gerul din ultima perioadă a provocat un fenomen rar: îngheţarea lacului sărat de lângă Brăila   FOTO Florentin Coman

Deşi se presupune că gradul foarte mare de salinitate a apei ar trebui să împiedice fenomenul de îngheţ, Lacu Sărat a îngheţat bocnă, în primele zile din ianuarie 2015, din cauza gerului din ultima perioadă. Gheaţa acoperă lacul pe întreaga sa suprafaţă, iar în unele zone, aceasta are chiar şi 20 - 30 de centimetri grosime.

Potrivit specialiştilor, fenomenul s-a produs după ce concentraţia de sare s-a retras către fundul lacului, iar la suprafaţă a rămas o peliculă mai puţin sărată, care, pe fondul temperaturilor scăzute şi a vântului rece, a dus la formarea peliculei de gheaţă. Proprietăţile curative ale nămolului nu au de suferit.

„Chiar dacă este apă foarte sărată, concentraţia de apă sărată este mai mare la adâncime, mai mică la suprafaţă şi temperaturile fiind foarte, foarte scăzute, s-au format pe centrii de impurităţi puncte de solidificare. A şi nins, temperaturile fiind foarte scăzute, vântul a bătut cu putere. Deci, este ceva normal“, a explicat Florin Moraru, profesor de fizică la Colegiul „Gh. M. Murgoci“ din Brăila.

„Nămolul este pe fundul lacului, nu-l afectează nimeni şi nimic. Singurul care îl afectează este oxigenul. El trebuie să fie acoperit mereu cu apă. Lacul îngheaţă numai la temperaturi de - 10, -12 grade Celsius, şi, cum au fost vreo trei, patru zile la rând cu ger, a înghetat“, a declarat Ion Tănase, administratorul unei baze de tratament din staţiune.

Un fenomen similar s-a produs în 2012 când, tot în luna ianuarie, pe fondul mai multor zile şi nopţi cu temperaturi geroase, la suprafaţa lacului sărat s-a format o peliculă de gheaţă groasă de câţiva centimetri.

Nămolul sapropelic ce se extrage din lacul situat la 5 kilometri distanţă de municipiul Brăila are un conţinut ridicat de hidrogen sulfurat şi este utilizat pentru tratarea unei largi game de afecţiuni reumatice. Anual, circa 8.000 de oameni din toate colţurile ţării vin aici la tratament.

Citiţi şi

Poliţiştii clujeni au deschis o anchetă, după ce mai multe persoane au căzut în apa unui lac transformat în patinoar

 

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite