FOTO Explozii, răniţi şi inoxicaţii chimice – elementele scenariului celui mai amplu exerciţiu organizat de ISU Brăila în ultimii ani

FOTO Explozii, răniţi şi inoxicaţii chimice – elementele scenariului 
celui mai amplu exerciţiu organizat de ISU Brăila în ultimii ani

Cel mai amplu exerciţiu organizat de ISU Brăila în ultimii 3 ani  FOTO Florentin Coman

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” Brăila a organizat, miercuri, 18 martie, cel mai amplu exerciţiu din ultimii 3 ani. Scenariul a implicat trei situaţii critice, toate desfăşurate în apropierea staţiei de comprimare gaze naturale, situată lângă comuna Siliştea, la circa 7 kilometri distanţă de municipiul Brăila.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit scenariului gândit de ISU, în prima situaţie tactică un utilaj agricol a lovit un proiectil neexplodat, rămas în pământ din timpul războiului. Deflagraţia provocată a aprins o conductă de gaze şi l-a aruncat prin parbriz pe conducătorul utilajului. Aici a fost nevoie să intervină mai întâi serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă organizat la nivelul staţiei de gaze, la scurt timp sosind la faţa locului şi două echipaje de pompieri, care au ajutat la stingerea incendiului.

În paralel, echipaje ale SMURD şi Ambulanţei i-au acordat îngrijiri mecanicului rănit, iar echipa pirotehnică a ISU a cercetat locul pentru a depista şi alte elemente de muniţie neexplodate.

În a doua situaţie tactică, un camion încărcat cu substanţe toxice a fost lovit frontal de un autoturism, pe DN 23. Şoferul şi pasagerii din autoturism au rămas încarceraţi, iar din camion s-au împrăştiat pe şosea substanţe chimice care au degajat un nor toxic. Câţiva pasageri ai unui microbuz s-au grăbit să sară în ajutorul răniţilor, însă s-au intoxicat cu vapori chimici.

Pentru rezolvarea situaţiei a intervenit echipa specializată pe accidente chimice, bacteriologice şi nucleare din cadrul ISU. Echipaţi cu costume de protecţie corespunzătoare, două cadre au adunat victimele de pe carosabil şi le-au transportat la un cort de prim ajutor montat în apropiere. În paralel, echipa de descarcerare a ISU a intervenit pentru dezmembrarea autoturismului şi scoaterea victimelor încarcerate.

A treia situaţie tactică a implicat producerea unui incendiu la o fermă din apropiere. Aici au intervenit mai întâi pompierii voluntari din Siliştea, iar până la sosirea echipajelor de pompieri profesionişti, câţiva militari din cadrul Garnizoanei Brăila au săpat rapid un şanţ, pentru a împiedica răspândirea focului.

Foto

"Am organizat acest exerciţiu în forţă şi cu mijloace interne la care am avut ca obiective verificarea viabilităţii planurilor de intervenţie, coordonarea unitară a forţelor de intervenţie pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, verificarea procedurilor de intervenţie, verificarea timpilor de reacţie a tuturor forţelor de intervenţie, coordonarea lor la locul intervenţiei, verificarea operaţiunilor de protecţie şi salvarea persoanelor, precum şi modul de organizare a fluxului informaţional decizional. Apreciem că toate forţele participante şi-au îndeplinit obiectivele pentru care a fost creat acest exerciţiu. Calificativul organizării şi desfăşurării acestui exerciţiu este «foarte bine»", a declarat, la finalul intervenţiei, Cristian Ion, inspectorul şef al ISU „Dunărea” Brăila.

Pe lângă forţele ISU, SMURD, MApN şi Ambulanţă, la exerciţiu au participat şi efective ale Jandarmeriei şi Poliţiei Rutiere.

Răniţilor le-a fost acordat primul ajutor   FOTO Florentin Coman

Imagini din aceeasi galerie
  • Răniţilor le-a fost acordat primul ajutor   FOTO Florentin Coman
  • Pompierii s-au grăbit să stingă incendiile   FOTO Florentin Coman
  • Pompierii s-au grăbit să stingă incendiile   FOTO Florentin Coman
  • Pentru salvarea victimelor norului toxic s-au folosit costume de protecţie speciale     FOTO Florentin Coman
  • Victimele accidentului au fost descarcerate   FOTO Florentin Coman
  • La incendiul de la fermă au intervenit mai întâi pompierii voluntari din Siliştea    FOTO Florentin Coman
  • Militarii au intervenit şi ei pentru a izola locul unde se manifesta incendiul   FOTO Florentin Coman
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: