FOTO Cea mai frumoasă colecţie etnografică din sud-estul României este expusă la Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Brăila funcţionează de câteva zile ceea ce autorităţile locale numesc cu mândrie „cel mai frumos muzeu de etnografie din sud-estul României”. Colecţia conţine peste 3.000 de exponate care oferă o imagine destul de generoasă a ceea ce a însemnat cultura tradiţională a comunităţilor din Bărăgan şi Balta Brăilei, din ultimele secole.

"În acest ritm de globalizare şi de modernizare a tuturor structurilor societăţii, semnele vechimii se vor pierde. E mai mult decât bine să existe acest muzeu care să conserve memoria locului", declară preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu.

Bazele Secţiei de Etnografie din cadrul Muzeului Brăilei au fost puse în urmă cu 40 de ani, de inimosul muzeograf Liviu Mihăilescu. Secţia a fost deschisă în 1976 şi iniţial a funcţionat într-o clădire de patrimoniu situată în zona istorică a municipiului Brăila, pe Calea Galaţi. Clădirea respectivă a fost demolată la începutul anilor '80, astfel că, în 1984, secţia s-a mutat în incinta unui fost restaurant care a funcţionat în parcul Grădina Mare.

Din cauza vandalizării exponatelor aflate în aer liber dar şi a problemelor cauzate de ventilaţia necorespunzătoare din interiorul clădirii, secţia de etnografie a fost închisă în 1992, iar exponatele au ajuns în depozitele Muzeului Brăilei. Fostul sediu din Grădina Mare a fost reabilitat la mijlocul anilor 2000, însă autorităţile judeţene au considerat că acolo e mai bine să funcţioneze un restaurant.

Colecţia de etnografie a continuat să fie dosită prin depozite până în prezent, când a fost alocat sediul de pe Str. Polonă. Aici sunt expuse în prezent doar o parte din cele peste 3.000 de obiecte colecţionate de prin satele judeţului Brăila. În cele cinci camere existente, pot fi văzute de publicul vizitator obiecte ce amintesc de ocupaţiile localnicilor - pescuit, vânătoare, agricultură. Mai sunt expuse costume tradiţionale, icoane pe lemn veritabile, oale de lut şi alte asememenea obiecte folosite în viaţa de zi cu zi de vechii brăileni.

image

Programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 9.00 - 17.00. Biletul de intrare este 4 lei, la preţ întreg, şi 2 lei, la preţ redus, pentru copii. Cine intenţionează să facă şi fotografii trebuie să achite suma de 10 lei.

Imobilul care găzduieşete în prezent Secţia de Etnografie a fost construit în 1912, de un bogătaş brăilean, Alexiu, membru al Partidului Liberal. Directorul Muzeului Brăilei, Ionel Cândea, spune că fruntaşul liberal a fost nu doar un om bogat ci şi un mare om de cultură. Acesta a deţinut o impresionantă colecţie cu tablouri pictate de Nicolae Grigorescu, pe care a donat-o unei instituţii de învăţământ din Bucureşti.

image

După naţionalizare, Casa „Alexiu” a găzduit zeci de ani, Casa de Cultură a municipiului Brăila. La începutul anilor 2000, ajunsese, înstă, într-un stadiu de degradare ce făcea imposibilă utilizarea sa în continuare. Casa de Cultură a trebuit să îşi caute alt sediu. ~ntre timp, clădirea a intrat în posesia moştenitorilor proprietarilor de drept. Aceştia au vândut-o Consiliului Judeţean Brăila, care a investit peste 2,2 milioane de lei în reabilitarea sa.

Odată lucrările finalizate, fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Bunea Stancu ar fi vrut să deschidă acolo o secţie a Facultăţii Politehnice Bucureşti. Acesta nu a mai apucat să îşi ducă planul la bun sfârşit, deoarece a fost arestat şi condamnat la trei ani de detenţie, pe fondul unor grave acuzaţii de corupţie.

Actualul preşedinte al CJ Brăila, Viorel Mortu, a preferat să acorde această superbă clădire Muzeului Brăilei care a inaugurat acolo, în data de 27 mai, impresionanta colecţie etnografică.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite