Fosta policlinică de copii, una dintre cele mai frumoase clădiri ale Brăilei, “moare” pe picoare, în timp ce firma care ar trebui să o reabiliteze trage de timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Altădată o clădire simbol al arhitecturii interbelice din Brăila, clădirea fostei policlinici pentru copii de pe Calea Călăraşilor a ajuns în prezent o adevărată ruină pe care autorităţile locale nu reuşesc, de ani de zile, să o reabiliteze, deşi s-a alocat un buget generos, de 1,8 milioane de euro, în acest scop.

Cladirea situata pe Calea Calarasilor nr. 14 a fost construită în perioada 1935 - 1937, la iniţiativa lui Vasile Demetrescu-Braila, medic şef al Asigurărilor Sociale din Brăila pe vremea aceea. Stilul său arhitectonic a atras atenţia de la bun început.

„Calităţile arhitecturale ale acestei clădiri sunt remarcabile, fiind un exemplu de vârf al arhitecturii moderne din perioada interbelică. Nu întâmplător este una dintre puţinele clădiri din România realizate într-un stil arhitectonic modern dar care se află, totuşi, pe lista monumentelor istorice", a explicat Marcian Roman, arhitect, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură Brăila, citat de cotidianul “Obiectiv – Vocea Brăilei”.

Imobilul are o suprafata de circa 3.600 mp si în anul 2004 a fost inclusa în lista monumentelor istorice la pozitia 58 Br-II-m-B-02077 sub denumirea Palatul Asigurarilor Sociale Braila.

În prezent, starea sa este una nu doar deplorabilă ci de-a dreptul periculoasă, deoarece de pe faţada degradată se desprind periodic bucăţi de tencuială şI chiar cărămizi care i-ar putea răni pe pietonii din zonă. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât în apropiere se află o unitate de învăţământ frecventată de sute de elevi, liceul teoretic “Nicolae Iorga”.

În perioada regimului comunist, din 1955, vreme de 44 de ani, imobilul a găzduit fosta policlinică de copii, considerată, la vremea aceea, una dintre cele mai bune unităţi medicale spitaliceşti din România. La scurt timp după Revoluţie, fosta unitate medicală şi-a închis porţile, clădirea fiind revendicată de Casa de Pensii Brăila, care a preluat-o în proprietate în 2004.

La sfârşitul anilor 2000, s-au cheltuit 600.000 lei pentru studii tehnice şI proiecte, dar lucrările de reabilitare au început abia în 2012, pentru ca în foarte scurt timp să se oprească. "Toate au mers bine până în decembrie 2013, când am primit o adresă, după nişte discuţii în prealabil, din partea Concivia, care ne preciza, în mod imperativ, că din cauza condiţiilor meteo, dar şi pentru că nu am picat la o înţelegere cu privire la o suplimentare a valorii devizului, lucrările se sistează", a precizat Sorin Enache, directorul Casei Judeţene de Pensii Brăila.

“Concivia” SA este o firmă apropiată de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, aflat în prezen în închisoare. Aşa se explică, poate, o clauză din contract care spune că “dacă constructorul sistează lucrările, le va continua cu perioada sistată, la preţurile pe care le-a licitat în 2012", după cum precizează directorul Enache.

Astfel, deşi lucrările ar trebui finalizate în 2016, constructorul le poate prelungi pe termen nedefinit, fără să dea socoteală nimănui.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite