Fosta conductă de termoficare a Brăilei, în valoare de milioane de lei, furată de sub nasul rudelor regelui Cioabă. Autorităţile brăilene, fără reacţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO adevarul.ro
FOTO adevarul.ro

Fosta conductă de termoficare a Brăilei dispare bucată cu bucată, însă banii din valorificarea ei la fier vechi nu se duc la bugetul local, aşa cum ar fi fost normal, ci în buzunarele unor hoţi pe care autorităţile locale nu reuşesc sub niciun chip să îi identifice, deşi piesele sustrase cântăresc tone întregi şi trebuie manevrate cu utilaje de mare putere.

Oficial, conducta ar trebui dezafectată de firma „Laromet Transib” Sibiu, care a câştigat o licitaţie organizată de Primăria Brăila. Aceasta s-a obligat să plătească municipalităţii brăilene câte 0,4 lei pentru fiecare kilogram de material reciclabil recuperat. Restul banilor pe care reuşeşte să îi câştige din vânzarea metalului îi revine firmei sibiene, al cărei administrator este Gogu Mihuţescu Cioabă, nepot de văr al lui Daniel Cioabă, autointitulatul rege al romilor.

Oficial, fosta reţea de termoficare a municipiului Brăila se întinde pe o lungime totală de 65,71 km de conducte cu diferite diametre, din care circa 30 km sunt ţevi de medii şi mari dimensiuni. Toate acestea au o valoare de inventar de peste 170,5 milioane lei.“Laromet Trans” a început în luna august să taie din ţevile metalice, însă imediat a fost amendată de Poliţia Locală cu 50.000 lei, pe motiv că nu a aşteptat eliberare autorizaţiei de demolare. Totodată, firma respectivă a mai primit o sancţiune, de 30.000 lei, de la Garda de Mediu, pe motiv că a lăsat împrăştiată pe teren vata de sticlă cu care era izolată conducta.

“Laromet Transib” susţine că a oprit lucrările după primirea amenzilor, dar că nici până la ora actuală nu I s-a eliberat autorizaţia de demolară ca să poată începe legal lucrările. Între timp, hoţii de fier vechi îşi fac de cap fără niciun stres, sustrăgând sute de metri liniari de conductă, chiar sub nasul autorăţilor locale. Astfel, pe parcursul săptămânii trecute, ar fi fost sustrase ţevi în lungime de 130 metri, în zona limitrofă cartierului Radu Negru, paralel cu linia de cale ferată.

“În 2 - 3 nopţi, hoţii au furat conductele din zona respectivă. Cum se poate aşa ceva e greu de imaginat pentru că ţevile alea cântăresc greu şi trebuie utilaje pentru a putea fi ridicate şi transportate, nu e ca şi cum vine hoţul cu mâinile-n buzunar şi pleacă cu bucăţile de ţeavă în spate. Am anunţat situaţia la toate poliţiile şi aşteptăm să vedem ce se întâmplă mai departe. Am fost amendaţi că am ridicat conductele din zonele unde hoţii se pregătiseră deja să le ridice, pe motiv că n-aveam autorizaţie, aşa că ne-am oprit. Pe de altă parte, în continuare nu ni s-a eliberat autorizaţia de demolare, iar hoţii îşi fac de cap, pentru că în zona respectivă noi am apucat de am preluat conductele cu proces-verbal, de la CUP Dunărea (companie din subordinea Primăriei Brăila n.n.)", declară Ioan Mihuţescu-Cioabă, reprezentant al firmei sibiene.

Între timp, autorităţile locale aruncă responsabilitatea de la una la alta, în privinţa eliberării autorizaţiei de demolare. Consiliul Judeţean Brăila spune că documentul ar trebui eliberat de Primăria Brăila, deoarece conductele îi aparţin. Primăria spune că responsabilitatea este la CJ, deoarece ţevile traversează două Unităţi Administrativ Teritoriale: municipiul Brăila şI comuna Chiscani. În acest context, nimeni nu poate să spună exact când anume va fi eliberată autorizaţia, iar hoţii îşi văd în continuare de treabă, nestingheriţi de nimeni.

Cititi si

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite