Focare de pestă porcină africană în două ferme din judeţul Brăila. Vor fi omorâte aproape 800 de animale

Focare de pestă porcină africană în două ferme din judeţul Brăila. Vor fi omorâte aproape 800 de animale

FOTO Arhiva Adevărul

Ambele ferme, fiecare cu câte 400 de porci, sunt situate în comuna Ulmu. Eutanasierea animalelor a început luni după-amiază. Nu vor fi omorâţi porcii din gospodăriile ţărăneşti, ci doar cei din cele două ferme.

Ştiri pe aceeaşi temă

După o perioadă de oarecare acalmie, pesta porcină africană loveşte din nou în judeţul Brăila. De data aceasta este vorba despre două ferme de pe raza comunei Ulmu, unde a fost confirmată prezenţa extrem de contagiosului virus PPA. 

Rata de mortalitate la animalele infectate cu PPA este între 99 şi 100%, aşa că singura soluţie este eutanasierea întregului efectiv, pentru a preveni răspândirea bolii.

Exploataţiile zootehnice unde a apărut pesta porcină africană se află pe câmp, iar autorităţile au luat deja măsurile necesare, menţionând că operaţiunea vizează doar animalele din ferme, nu şi cele din gospodăriile din Ulmu. 

Toate animalele din cele două unităţi vor fi sacrificate de inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila. „Este vorba despre două ferme care împreună au circa 800 de porci. Au cam 400 de animale fiecare. Luni după amiază am început eutanasierea, oamenii s-au pregătit pentru sacrificarea animalelor. La faţa locului vor fi luate măsurile cunoscute, nu este nimic special”, a declarat Gicu Drăgan, directorul DSVSA Brăila.

Autorităţile au precizat că în ultima perioadă numărul focarelor de pestă porcină africană este în scădere. „În ultima perioadă, în judeţul Brăila nu a crescut foarte mult numărul focarelor, aşa cum s-a spus. Ici-colo am avut cazuri în gospodării ţărăneşti şi acum ne confruntăm cu situaţia de la cele două ferme”, a precizat Gicu Drăgan.

În judeţul Brăila, primul focar de pestă porcină a apărut în luna iunie. De atunci, au fost confirmate peste 120 de focare ale virusului şi au fost eutanasiaţi peste 200.000 de porci, marea lor majoritate în ferme zootehnice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările