Florin Chirpac: "Sunt un nebun-frumos care are un zbor înalt"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asa se autocaracterizează actorul Florin Chirpac, care sărbătorește anul acesta trei decenii de teatru. În perioada 1983 - 1997, Florin Chirpac a fost actorul Teatrului „Maria Filotti". Din 1997 este director al Teatrului de Păpuși „Cărăbuș"

Iubeşte teatrul cu patimă şi consideră că arta, în orice domeniu, înseamnă „zbor". Îşi iubeşte cu pasiune spectatorii şi cu ardoare meseria.

Stăpân al glumelor, directorul Teatrului de Păpuşi „Cărăbuş", Florin Chirpac a molipsit de-a lungul vremii cu umorul său sute de oameni.

Unul dintre cei mai iubiţi actori ai Brăilei, Florin Chirpac, s-a născut în urmă cu 54 de ani la Bârlad.

Visa din adolescenţă să ajungă actor, iar în 1976 ruga îi este ascultată, când este admis la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale" Bucureşti.

Caramitru şi Dem Rădulescu

A absolvit facultatea patru ani mai târziu la clasa prof. Fredanov.

„Asistent era Caramitru. Practic, de la el am învăţat meserie. Am avut şansa să-i cunosc pe cei din elita intelectualităţii româneşti. Să-i am la examene pe Dem Rădulescu şi mulţi, mulţi alţii. Am avut şansa să vibrez alături de ei, vibraţie pe care o port şi astăzi în mine", ne şopteşte actorul.

image

Îşi aminteşte cu plăcere cum în perioada studenţiei sale „nu existau cozi mari numai la alimente, ci şi la bilete la teatru".

Povesteşte cu căldură şi iubire despre teatru, despre actori, despre artă şi despre viaţă.

„Viaţa de actor este cea mai frumoasă experienţă pe care cineva o poate trăi. Noi, actorii, putem trăi mai multe momente şi experienţe. Din infinitul posibilităţilor a realităţii concret senzoriale dăm la o parte tot ceea ce nu trebuie şi rămâne personajul", subliniază Florin Chirpac.

”Artistul nu trebuie disciplinat în artă, există momente de creație care nu vin neaparat în intervalul 8.00 - 16.00, când este la muncă” - Florin Chirpac

Citește și:

Veronica Dobrin este doamna de aur a culturii brăilene

Gheorghe Mosorescu îmbracă piesele de teatru ale urbei

„Chira Chiralina", pe primul loc

A venit la Brăila în 1983, moment în care a intrat în echipa Teatrului „Maria Filotti".

„Cel mai mare spectacol pe care l-a pus Codrescu în scenă şi în care am avut şansa să joc la TMF este „Încercare de zbor", iar pe primul loc în ceea ce am trăit eu la TMF aş pune „Chira Chiralina", un spectacol nemuritor. Dumnezeu mi-a dat şansa să joc nu numai în spectacole mari, ci şi în spectacole cu un ridicat grad comercial", spune actorul.

Din 1997, Florin Chirpac este director - actor al Teatrului de Păpuşi „Cărăbuş".

image

„Scaunul de director nu e un scaun de înălţare, ci e unul de penitenţă", zice, hotărât, Chirpac. În plus, spune că este mai uşor să conduci o fabrică cu o mie de muncitori, decât un teatru cu zece actori.

„Şi aici am spectacole foarte înalte: „Cei trei purceluşi", „Făt Frumos cel mofturos şi un zmeu întors pe dos" şi altele", ne spune actorul.

Fie că ocupă scaunul de director sau apare în luminca reflectoarelor, Florin Chirpac a rămas acelaşi om modest.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt problemele cu care vă confrunaţi în managementul teatrului?

„Cele legate de economic şi social. La toamnă mă întâlnesc cu colegii şi ne continuăm proiectele. Ce să le zic eu lor? Ce vorbe să le spun, cum să-i fac eu să creadă în teatru? Ce să le fac ca să-i motivez? Până acum am pus accentul pe ceea ce ar trebui să fie - conştinţa artistului".

Mai exact?

„Pe masă acum am două legi: una de la Uniunea Compozitorilor, care îmi ia jumătate din încasări pentru drepturile de autor şi alta prin care mi se spune că trebuie să reduc cu 20% cheltuielile teatrului. Trăim pe nisipuri mişcătoare. Cadrul legislativ nu e stabil şi de aceea nu poţi construi nimic aici".

Dorințe neîmplinite?

„Ultimul lucru pe care vreau să-l fac înainte de plecarea mea spre neant este înconjurul lumii pentu că orice lucru pe care noi îl facem înseamnă cunoaștere. În societatea trecută eram foarte supărat că nu puteam călători, acum am libertate, am călătorit ceva, dar nu am libertatea financiară".

Planuri de viitor?

„Aș vrea ca în viitor să facem un festival dedicat copiilor pentru că teatrul împlinește 60 de ani de activitate, dar să vedem în ce măsură vom avea resursele necesare".

ce-i place

„Cel mai mult şi cel mai mult ador momentul acela extraordinar când sunt pe scenă, când sunt alături de copii. Trebuie să fii născut şi nu făcut. Îmi plac maşinile de epocă şi oamenii care sunt curaţi, creatori, oamenii înalţi în spirit. Mi-a plăcut să fac în viaţă toate prostiile".

ce nu-i place

„Nu-mi plac acei oameni care încearcă să facă ordine în artă. Arta nu înseamnă ordine, înseamnă armonie, ceea ce este cu totul altceva. Nu-mi place când soţia mea schimbă frigiderul, aragazul sau mobila. Nu îmi place să mă limitez, pentru că vine un moment când se opreşte totul".

profil

NĂSCUT. 30 martie 1956, Bârlad
STUDII. Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale"
OCUPAŢIE. Actor, directorul Teatrului „Cărăbuş"
FAMILIE. căsătorit, o fată

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite