Expoziţie de obiecte tradiţionale şi proiecţie de film documentar despre Unire, la Teatrul „Maria Filotti”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obiecte expuse - icoane, ouă încondeiate, broderii, obiecte tradiţionale şi aranjamente florale - au fost realizate de copiii din cadrul Cercului de iconografie ”Bucurie Sfântă” de la Parohia „Naşterea Domnului” din Brăila, de elevi de la Liceul de Arte ”Hariclea Darclee” Brăila, de către deţinuţii din Penitenciarul Brăila şi de lucrătorii din cadrul Atelierelor de Revitalizare a Textilelor Tradiţionale Brăila.

La Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila, în cadrul manifestărilor culturale, artistice şi educaţionale organizate de Primăria municipiului Brăila cu prilejul Sărbătorilor Pascale, a fost vernisată expoziţia de icoane, ouă încondeiate, broderii, obiecte tradiţionale şi aranjamente florale, intitulată „Lumină din Lumină“.

Obiecte expuse au fost realizate de copiii din cadrul Cercului de iconografie ”Bucurie Sfântă” de la Parohia „Naşterea Domnului” din Brăila, de elevi de la Liceul de Arte ”Hariclea Darclee” Brăila, de către deţinuţii din Penitenciarul Brăila şi de lucrătorii din cadrul Atelierelor de Revitalizare a Textilelor Tradiţionale Brăila.

La manifestarea culturală au participat oameni de cultură, profesori, istorici, oficialităţi locale şi foarte mulţi copii de la şcolile brăilene.

Prezent la eveniment, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, i-a binecuvânt  pe cei prezenţi şi a adresat un cuvânt de apreciere pentru efortul şi împlicarea în realizarea unor astfel de evenimente culturale în anul Centenarului. În continuare, corurile brăilene ”Trison”, „Armonia“ şi ”Orfeus” au susţinut în faţa auditoriului un impresionant concert de imne pascale.

La finalul manifestării de astăzi, în sala mare a teatrului brăilean, a fost prezentat filmul documentar ”Preoţii români - Jertfă şi Rugăciune pentru Unire”, realizat de Trinitas TV.

Filmul documentar reuneşte mărturii, date istorice şi interviruri în legătură cu rolul clericilor în timpul Primului Război Mondial. Alături de participarea efectivă în teatrele de operaţiuni, preoţii români ortodocşi au derulat activităţi sociale, spirituale şi umanitare în spatele frontului. Filmul aduce în prim plan o pagină de istorie mai puţin cunoscută publicului român, despre implicarea Bisericii în Primul Război Mondial, o pagină pe care o recuperăm cu toţii în 2018, anul Centenarului.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite