Exploziile misterioase care îi înspăimântă pe brăileni. Sursa bubuiturilor auzite în oraş de câteva săptămâni

Exploziile misterioase care îi înspăimântă pe brăileni. Sursa bubuiturilor auzite în oraş de câteva săptămâni

Bubuiturile se aud în diverse zone ale oraşului   FOTO fotoaerian.ro

În ultimele săptămâni, în Brăila s-au făcut auzite zilnic bubuituri suficient de puternice încât să provoace o stare de nelinişte în rândul populaţiei. Brăilenii se întreabă de unde provin aceste zgomote, iar misterul este cu atât mai mare cu cât acestea apar în diferite momente ale zilei şi sunt mai pregnante ba într-o parte a oraşului, ba în alta.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei mai mulţi dintre localnici au pus bubuiturile pe seama unor exerciţii militare efectuate într-un poligon al Garnizoanei, situat la doar câţiva kilometri de municipiu, lângă localitatea Cazasu. Alţii au lansat teorii privind existenţa unor exploataţii secrete ale gazelor de şist.

"Astăzi, începând de după amiază, ore la rând s-au auzit, până la ora 20.50. M-a chemat soţul meu afară să aud. Se auzeau din 5 în 5 secunde. Să fie vorba despre gazele de şist ???", se întreabă o brăileancă pe un site de socializare.

Militarii brăileni nu confirmă varianta unor manevre de luptă lângă oraş, cu muniţie de război sau de manevră care să fie capabilă de zgomote de o asemenea intensitate. Maiorul George Popa, ofiţerul de relaţii publice al Brigăzii 10 Geniu "Dunărea de Jos" Brăila, ne-a informat că, în ultima perioadă, în poligonul de lângă Cazasu se desfăşoră activităţi de instrucţie specifice armei geniu, în cadrul cărora se detonează mici cantităţi de trotil. "Acestea produc un zgomot destul de slab care poate fi auzit la maximum 1 kilometru, deci e puţin probabil să constituie sursa bubuiturilor care se fac auzit în oraş", spune maiorul Popa.

Nici Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Dunărea" Brăila nu a putut oferi informaţii despre exploziile auzite de brăileni. "Nu s-a primit nicio sesizare la dispeceratul inspectoratului pe această temă şi nici nu s-au consemnat recent incidente care să genereze zgomote de mare intensitate", declară locotenent colonelul Ştefan Stoian, ofiţerul de relaţii publice al ISU Brăila.

Varianta oficială: trageri de luptă în poligonul Smârdan, la zeci de kilometri distanţă

Conducerea Prefecturii exclude din start existenţa unor exploataţii ale gazelor de şist pe raza judeţului Brăila. “Nu există aşa ceva!”, declară sec subprefectul Marius Ţiripa. Iniţial, oficialul brăilean s-a arătat convins că bubuiturile se aud din poligonul de la Cazasu. Informat de reporteri despre varianta oficială a Garnizoanei, subprefectul a cerut răgaz pentru a se documenta mai bine.

Ulterior, Ţiripa a revenit cu precizarea că bubuiturile sunt provocate de tragerile de luptă cu armament  greu, care se desfăşoară în perioada aceasta în poligonul Smârdan, judeţul Galaţi, situat la circa 30 kilometri de municipiul Brăila.

„S-a luat legătura cu cei de la poligon, care ne-au confirmat că se fac trageri cu armament de mare calibru. Chiar dacă este o distanţă destul de mare de la poligon până la municipiul Brăila, propagarea sunetului este favorizată de curenţii de aer puşi în mişcare de diferenţele de temperatură specifice acestei perioade”, a precizat subprefectul Marius Ţiripa.

Citiţi şi

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările