Explozie gigantică în munţii Măcinului. 5.000 kilograme de azotat de amoniu au dislocat din munte 23.500 tone de granit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Explozia a zguduit împrejurimile oraşului Măcin   FOTO Florentin Coman
Explozia a zguduit împrejurimile oraşului Măcin   FOTO Florentin Coman

Granitul de foarte bună calitate din munţii Măcinului este exploatat tot mai intens în ultima vreme de „Eco” SA Brăila, firmă cu principal obiect de activitate în domeniul salubrizării. Aceasta exploatează una dintre cele două cariere de piatră din zona Derea-Anton-Suluk şi, recent, a încheiat un contract de 1 milion de lei cu o firmă din Constanţa, căreia va trebui să îi liveze, în următoarele 6 luni, 75.000 tone de granit.

Marţi, în cariera „Eco” SA au fost folosite aproape 5.000 kilograme de explozibil sub formă de azotat de amoniu, care au zguduit în două explozii succesive împrejurimile oraţului Măcin, care se află la doar 2 kilometri distanţă. În total, au fost dislocate din peretele muntelui 23.450 tone de granit. Este una dintre cele mai mari derocări produse în cariera de piatră administrată de firma brăileană.

„Contractul încheiat cu firma din Constanţa este mai mult decât benefic pentru societatea noastră. Ne va aduce, într-o perioadă relativ scurtă, de doar jumătate de an, circa 10 miliarde de lei vechi, din care vom obţine profit curat de 3 miliarde. Derocarea de astăzi (ieri - n.n.) este cea mai masivă din ultimii ani, pentru că trebuie să livrăm zilnic minim 1.000 tone de granit. Probabil că, în lunile următoare, vom face câte o detonare la circa 3 săptămâni. Granitul livrat sub formă de blocuri masive va fi folosit pentru construirea unui dig în mare, în zona Agigea", a declarat Alexandru Micu, directorul "Eco" SA.

Cariera de piatră de la Măcin, din care se extrage granit de foarte bună calitate, a fost inaugurată în timpul regimului comunist, de fosta Întreprindere de Gospodărire Locală din cadrul Primăriei Brăila. Ca urmaşă a acelei întreprinderi, actuala societate de salubrizare "Eco" SA a încheiat cu Primăria Măcin, în anul 2000, un contract de concesionare pentru suprafaţa de 19,67 hectare din perimetrul Derea-Anton-Suluk, situat la circa 2 km distanţă de oraşul Măcin. Contractul este valabil 20 de ani, cu posibilitatea prelungirii pentru încă 5 ani. Din cauza problemelor financiare, „Eco” SA a început să exploateze mai intens cariera abia din 2012.

Detonarea de marţi a fost executată de o firmă specializată din judeţul Tulcea. Chiar dacă a fost destul de puternică, suflul exploziei simţindu-se până la câţiva kilometri distanţă, aceasta nu se poate compara cu detonările care se făceau pe vremuri, când exploatarea carierei era mult mai intensă. În 1995, de exemplu, la o singură detonare a fost folosită cantitatea de 25 tone de azotat de amoniu, care a dislocat din munte nu mai puţin de 150.000 tone de piatră brută.

În condiţiile extragerii a circa 200.000 t de piatră pe an, cariera concesionată de "Eco" poate fi exploatată aproape 100 de ani de aici încolo, până la epuizarea totală a resurselor minerale.

Citiţi şi

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite