EXCLUSIV: Face pastile cu o maşină Eureka veche de peste o sută de ani, pe care a moştenit-o de la celebrul Faltis, şi foloseşte reţete de pe vremea lui Cuza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Bobaru, proprietarul celei mai vechi farmacii din Brăila, prepară leacuri după Farmacopeea lui Vodă Cuza. A transformat o ruină în monument istoric şi a rescris istoria farmaciei în oraşul de la Dunăre. Prepară medicamente cu o maşină Eureka, veche de peste un secol, care este o minune a tehnologiei.

Farmacistul Ion Bobaru deţine toate ediţiile Farmacopeei Române, de la 1862 încoace. Pentru cea mai valoroasă farmacopee a plătit cât pentru o maşină la mâna a doua.

image


Este farmacist de 35 de ani şi, deşi teleormănean la origine, a reuşit să reînvie tradiţia vechilor farmacii ale Brăilei.

Din proprie iniţiativă, Ion Bobaru a salvat clădirea în care se află Farmacia Faltis (monument istoric), mobilierul, recipienţii şi instrumentarul vechi de un secol.

Deţine toate ediţiile Farmacopeei Române de la 1862 încoace dar, mai presus de orice, păstrează în perfectă stare de funcţionare "maşina de pastilat Eureka", veche de mai bine de o sută de ani.

image

Proprietarul maşinăriei

"Maşina a fost cumpărată de către farmacistul Ion Faltis înainte de Primul Război Mondial, de la colegul şi prietenul său Al. Iteanu. Ceh de origine, Faltis a înfiinţat a şasea farmacie de la Brăila, în anul 1897, după ce a câştigat un concurs şi a învins 32 de contracandidaţi. Înfiinţată prin Decret Regal, aceasta se numea "Farmacia Dr. Davilla". Ion Faltis a fost bun prieten cu scriitorul Alexandru Vlahuţă. Mergeau împreună în călătorii, iar scriitorul a vizitat şi farmacia, şi Brăila", ne-a spus farmacistul Ion Bobaru.

image


Despre Faltis se ştie că şi-a dotat farmacia cu aparatură modernă pentru vremea aceea, iar maşina "Eureka", fabricată în SUA - potrivit siglei păstrate până azi -, reprezintă o minune a tehnicii.

Culmea, maşina de preparat pastile a funcţionat fără răgaz dinainte de Primul Război şi până astăzi, fără a avea nevoie de reparaţii. Iar farmacistul a îngrijit-o ca pe propriul copil.

Piramidon "de mână"

image


În perioada 1985-1989, când era penurie de medicamente, brăileanul Bobaru - unul dintre ei mai buni farmacişti din ţară - a fabricat cu vechea maşină sute de mii de pastile de antinevralgic, paracetamol, piramidon, piracetam sau papaverină.

"La începutul secolului XX, 90% din activitatea farmacistului consta în prepararea de medicamente. Acum, farmaciştii abia dacă mai alocă 5% din activitate acestei îndeletniciri. Pentru mine, prepararea de medicamente a devenit hobby, 99% din timp îl dedic acestei pasiuni", a precizat farmacistul brăilean.

Ion Bobaru a reuşit, ca nimeni altul, să atragă de partea lui sute de pacienţi, dar şi medici brăileni.

image

Pe vremuri, dacă aveai nevoie de un medicament bun, ţi se spunea: "Du-te la Faltis!". Acum, se spune "du-te la Bobaru"!

Farmacistul ne-a mărturisit că, de multe ori, pacienţii preferă un medicament preparat în farmacie, decât să cumpere unul gata ambalat, dar care se dovedeşte ineficient. Nu degeaba deţine "Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor", acordat de colegiul Farmaciştilor din România.

Tratate, codexuri şi reţete vechi

image

Cât despre calitatea pastilelor realizate cu vechea maşină - după reţete farmaceutice, desigur - Stelică Carabăţ, pacient al farmaciei de zeci de ani, a precizat: "Comprimatele pe care le luam înainte de '89 de la Farmacia Faltis arătau la fel ca celelalte şi erau foarte bune. La fel de important era faptul că le puteam găsi, pentru că era mare lipsă de medicamente".

image
image

De la "Acvila Română", farmacia brăileanului C.C. Hepites - autorul primei Farmacopei Române -, înfiinţată la mijlocul secolului XIX, şi până la Farmacia "Faltis", de pe Calea Galaţi, este o cale lungă.

Sfidând parcă vremurile, farmacistul Ion Bobaru se încăpăţânează să păstreze tradiţia şi să facă din pasiunea sa - prepararea medicamentelor - îndeletnicire de căpetenie. Farmacia pe care o conduce aduce a muzeu.

image

"Ca să-mi pot îndeplini acest hobby, de-a lungul celor 35 de ani de activitate, am colecţionat toate cele zece Farmacopei, dar şi tratate, codexuri, formulare şi reţete farmaceutice vechi, adunate cu migală din locuri ştiute şi neştiute, ne-a spus pasionatul farmacist brăilean.

image

Cândva, atunci când intrau într-o farmacie, brăilenii îşi ridicau, cu evlavie, pălăria, şi salutau respectuos, pentru că farmaciştii reprezentau o elită.

Ion Bobaru, farmacistul de pe Calea Galaţi, a reuşit, ca nimeni altul, să reînvie pasiunea pentru trecut, dar şi respectul pentru "omul în halat alb", acela care, cu migală, îţi pregăteşte leacul tămăduitor.

"Din prepararea medicamentelor am realizat o activitate de excelenţă, care se răsfrânge în calitate. Pun suflet în ceea ce fac. De aceea, am înfinţat Clubul Pacienţilor, care este frecventat de peste 400 de brăileni", a mai spus, fără falsă modestie, pasionatul  farmacist Ion Bobaru.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite