EXCLUSIV: Olimpicii brăileni fug de România/Vezi aici unde vrea fiecare să meargă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modeşti şi cu zâmbetul pe buze, cei mai buni copii ai Brăilei au deja planurile de viitor făcute: pleacă din ţară. Au în spate premii şi medalii pe care le-au obţinut la concursuri şi olimpiade şcolare în România şi, cu toate acestea, să gândesc serios să-şi facă bagajele şi să plece pe meleaguri străine.

„Adevărul de Seară" a prezentat cei mai buni copii ai Brăilei şi performanţele acestora, iar astăzi, la încheierea serialului, aflaţi motivele pentru care olimpicii preferă să înveţe departe de oraşul natal.

Lipsa locurilor de muncă, sistemul de învăţământ supraîncărcat şi sărac sau lipsa laturii practice din licee şi universităţi sunt doar câteva dintre cauzele care îi determină pe cei mai buni copii să-şi ia adio de la oraşul în care s-au născut.

"În clasa a X-a am fost într-un schimb de experienţă în Franţa şi am observat că acolo, tinerii au asigurat un loc de muncă după terminarea liceului. Aici, în schimb, nu ni se asigură nimic. Ba mai mult, trebuie să mai facem şi a doua facultate pentru a ne găsi un job", punctează eleva Victoria Ciobanu, olimpică naţională la istorie şi religie.

"Mai bine la Moscova"

Câţiva dintre ei au reuşit să fie primii din România, alţii au obţinut locul al doilea, sau locul trei pe ţară, premii speciale sau menţiuni.

image

Florentina Fulger, olimpică la limba rusă, îşi doreşte să studieze la Moscova şi nicidecum în România: "Eu aşa aş vrea, acum cine ştie ce va fi în viitor. Vreau să merg la o universitate din Moscova şi să studiez informatica şi matematica".

Nici olimpicul de la engleză nu ar rămâne în ţara sa.

image

"Mă gândesc să fac Arhitectura, dar aş prefer să o fac în străinătate, iar dacă nu reuşesc, măcar pentru perfecţionare şi tot am să plec departe", spune încrezător Bogdan Stanciu.

"În viitor, foarte probabil o să plec din România pentru că aici e o atmosferă foarte încinsă. Poate voi studia în apropierea Mării Mediterane să merg să mai înot din când în când", mai spune râzând Paul Crestez, olimpic la matematică şi informatică.

"Avem absolveţi în toată lumea"

Directorul Colegiului "Gh. M. Murgoci", prof. Viorica Moşescu este de părere că aproximativ 70 - 80% dintre elevi se îndreaptă după terminarea liceului spre facultăţi din străinătate: "Noi avem absolveţi în toată lumea. A pătruns acest curent de depunere a dosarelor şi elevii iau în calcul toate posibilităţile".

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite