EXCLUSIV: Nava cu care s-au plimbat Ana Pauker şi Gheorghiu Dej îi duce acum în excursii pe amatorii de drumeţii fluviale

EXCLUSIV: Nava cu care s-au plimbat Ana Pauker şi Gheorghiu Dej îi duce acum în excursii pe amatorii de drumeţii fluviale

Nava Zorile complet readapatată pentru misiuni civile

Şalupa rapidă de control a grănicerilor din vremea comunistă, "Zorile", care a parţinut pe rând, Forţelor Armate ale R.P.R şi Comitetului Central al P.M.R, poate fi acum închiriată de grupuri de până la 11 persoane şi folosită pentru excursii pe fluviu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fostă şalupă de control a "Marinei Grăniceri", cum era numită înainte de 1989 Poliţia de Frontieră, nava "Zorile" a fost cedată în anul 1995 Primăriei Muncipiului Brăila şi transformată în navă de agrement. De altfel ea nu mai fusese folosită în scopurui militare fiind dezarmată încă din anul 1982.

Construită după planuri originale româneşti, a fost lansată la apă în anul 1946 la Şantierul Naval Orşova . Era dotată cu un motor diesel de 150 CP de fabricaţie sovietică.


Imediat după lansare, fiind special dotată, a fost repartizată Pichetului de Grăniceri Brăila, unde însă a fost folosită de Ana Pauker şi Gheorghe Gheorghiu Dej la partidele de vânătoare din Balta Mică a Brăilei.

Poveste, din om în om

"Marinarii care s-au perindat la bordul ei i-au transmis povestea din om în om şi se pare că ultima personalitate care ar fi urcat la bordul ei a fost Ion Gheorghe Maurer, mare amator de vânătoare de raţe şi gâşte sălbatice. Era undeva prin anii 1964-1965, când Balta Mare a Brăilei încă nu era complet secată şi îndiguită", ne-a declarat ofiţerul mecanic Nicuşor Gheorghe.


După ce a fost preluată de Primăria Brăila a fost modernizată şi adaptată noilor cerinţe, la Şantierul Naval Brăila - Uzina de reparaţii.


"Practic i-am extins puntea. Am adaptat postul de comandă şi i-am adăugat o etravă înaltă care să apere călătorii de valurile înalte. De reţinut că am avut de-a face cu o construcţie foarte solidă, complet nituită. Oţelul de Reşiţa, din care este construită arăta la momentul reconversiei ca abia ieşit din laminor. Şi motorul a cunoscut o reparaţie capitală amplă şi o modernizare care l-au făcut competitiv cu agregate noi", ne-a declarat ing. Dorin Bucă, cel care a condus lucrările de moderizare pe şantier.

Gata de excursii

Începând din weekend-ul viitor, şalupa "Zorile" poate fi închiriată de grupuri de până la 11 persoane pentru plimbări de agrement pe fluviu.


"Ora de marş costă 157 de lei iar cea de staţionare 20 de lei. Avem la bord un frigider unde pot fi ţinute produsele aduse de excursionişi la rece. Avem şi un grătar pe care-l punem rapid în funcţiune. Amatorii pot ajunge acum, cu noi, la câteva puncte de atracţie de pe Dunăre, la Paţiu sa, Hagioaia, aflate destul de aproape de municipiu", ne-a declarat comandantul navei, Marius Răureanu.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: