EXCLUSIV: A născut în braţele iernii şi a fost salvată după opt ore de calvar din iadul alb, din Balta Brăilei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicoleta Ciubotaru este coborâtă la mal
Nicoleta Ciubotaru este coborâtă la mal

O tânără de 17 ani, din Titcov- din sălbatica Baltă a lui Terente- a adus pe lume un băieţel, fiind ajutată de o femeie din sat, iar după ore lungi de aşteptare, mămica şi bebeluşul au fost salvaţi, pe apă, de poliţiştii de frontieră. Ca pe vremea bunicii, moaşei de ocazie i-au fost transmise telefonic procedurile pe care a trebuit să le aplice, pentru ca nou-născutul şi mămica să scape cu viaţă. Citiţi aici povestea cu

Galerie foto aici

ORA 5.30. ALARMĂ DE GRADUL „0"

Joi dimineaţa, la ora 05.30, vedeta rapidă MAI 2202 a Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Brăila, având la bord un echipaj medical al Serviciului Judeţean de Ambulanţă format din doctoriţa Alina Damaschin şi asistenta Maria Chirovan, s-a desprins de la dană şi a plecat în marş forţat către Titcov, sat izolat, aflat pe malul Dunării în Insula Mare a Brăilei.

Deplasarea s-a făcut în urma solicitării exprese a Prefecturii Judeţului şi a Serviciului de Ambulanţă, care primiseră apelul de urgenţă la 5.20, cum că tânăra a intrat în travaliu. Aşa cum povestesc martorii, întreaga acţiune s-a desfăşurat în urma acelui apel la telefonul unic de urgenţă 112, prin care era anunţată o iminentă naştere în satul Titcov.

Pe tânăra Nicoleta Ciubotaru, de 17 ani, localnică, au luat-o încă de miercuri după- amiaza durerile facerii. Soţul şi socrii tinerei au sunat la 112, dar cum localitatea era complet izolată, nici măcar o maşină de salvare nu a avut posibilitatea să ajungă în zonă. Tânăra nu a putut fi transportată pentru a fi asistată la naştere nici către localităţile apropiate, Ostrov sau Pecineaga, şi ele izolate din cauza ninsorilor şi a viscolului.

Mai mult, localitatea Titcov era complet ruptă de lume, lipsită de trei zile de energie electrică, linia fiind ruptă de gheaţa depusă pe conductori. Astfel, singura cale de acces a rămas cea fluvială, pe Dunărea Veche, prin smârcurile împodobite cu omăt, prin care, în vremuri străvechi, doar regele bălţilor, Terente, se mai aventura, fugind de potera care-l hăuituia pentru nenumăratele grozăvii.

ORA 6.00. FEMEIA NĂŞTEA. TELEFOANELE „MUREAU"

De la bordul navei care a parcurs distanţa în amonte cu motoarele turate la maximum, doctoriţa Alina Damaschin, de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, a ţinut în permanenţă legătura cu moaşa de ocazie explicându-i ce are de făcut.

„Trebuia să vorbim cât mai concis şi într-un timp foarte scurt. Fiindcă localitatea era lipsită de energie electrică, acumulatorii telefoanelor mobile au cedat pe rând astfel că ne era teama ca nu cumva să nu mai avem cum comunica. Am folosit puţin timp pentru o comunicare eficientă, tocmai pentru a cruţa telefoanele folosite de familia tinerei mame", a declarat, după terminarea misiunii, dr. Alina Damaschin.

La ora 06.00, în urma indicaţiilor precise ale medicului un băieţel de 2,800 kg a văzut lumina zilei. Tot în urma indicaţiilor, femeia care a asistat la naştere a legat buricul copilului cu o aţă şi a pregătit nou născutul pentru drumul ce avea să urmeze. L-a curăţat, l-a spălat şi l-a înfofolit în toate cearceafurile ce mai rămăseseră curate prin bordeiul familiei Ciubotaru.

ORA 8.30. CEAŢA A DUS NAVA CU SALVATORI ÎN NECUNOSCUT

Ajunşi în zona satului Titcov, o altă piedică s-a ridicat în faţa poliţiştilor. De pe navă răzbăteau strigătele de ajutor ale poliţiştilor. De pe malul celălalt strigau „Aici, aici!" sătenii. Era un roi de strigăte şi nimeni nu înţelegea de unde vin. Ceaţa lăptoasă cuprinsese nava, iar sătenii nu mai ştiau de unde vin salvatorii.

„Ceaţa deasă făcea invizibil malul. Un sfert de oră ne-am strigat unii pe alţii în zadar. Practic nu vedeam decât cu ajutorul radarului de la bord. Am tras sirena în dreptul satului şi oamenii care ne aşteptau la mal ne-au ghidat, în final, la locul de acostare, prin strigăte. La ora 8.45 am acostat, iar o parte din echipaj s-a deplasat împreună cu doctoriţa şi asistenta de la salvare către casa tinerei", ne-a povestit adjutantul şef Marius Mogoş, comandantul vedetei 2202.

ORA 8.50. MERGÂND PE STICLĂ

Drumul de la malul Dunării până la casa familiei Ciubotaru a fost foarte dificil. „Nicicând nu am văzut un asemenea polei. Pur şi simplu parcă mergeam pe sticlă. A fost o probă de echilibristică să ajungem la casa tinerei şi de acolo înapoi la navă", ne-a relatat secundul navei, agent principal Emilian Voncilă.

Odată ajunşi la casa unde locuieşte Nicoleta Ciubotaru, doctoriţa şi asistenta şi-au intrat în atribuţii. Mama a primit îngrijirile necesare, fiind pregătită pentru transportul către Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie din Brăila. Băieţelul a fost din nou curăţat şi aspirat, înfofolit şi hrănit.

ORA. 9.20. DRUMUL PRIN „LAPTE"

Echipele de salvare au pornit cu cei doi spre navă. Ceaţa învăluia totul. S-a mers pe bâjbâite, cu greutate, preţ de câţiva kilometri. Drumul nu este lung, dar salvatorilor, de astă dată, li se părea interminabil. Şi Emilian Voicilă ne-a mărturisit asta: „Mergeam cu greu, abia înaintam prin ceaţă. Totul era de un gri lăptos".

ORA 10.30. ÎN NAVĂ, CU DOI

Însoţit de membrii familiei, echipajul vedetei 2202 a transportat mama şi copilul nou- născut către nava care aştepta la mal. Cei doi au fost instalaţi în cazarma-provă a navei, pentru a fi cât mai puţin afectaţi de tangajul ambarcaţiunii, silită să ia în etravă valurile produse de vântul puternic. La ora 10.30, nava a luat cap-compas spre Brăila, iar motoarele au fost puse pe turaţie maximă.

În permanenţă, mama a fost monitorizată cu aparatura de specialitate pe care echipa medicală a adus-o din salvare la bordul navei. În ciuda faptului că valurile de peste un metru înălţime loveau nava, cei doi, mamă şi copil, nu au avut de suferit. Comandantul, un lup de Dunăre experimentat şi cu vechi state vechi în navigaţie fluvială, alegând traseul pe lângă malul Insulei Mari a Brăilei. Aici, efectul de „berbece" al valurilor este diminuat de contraunda reflectată de mal, astfel că nava a avut un mers cât se poate de lin.

ORA 13.30. „ŞTEFAN" DE PRIN NĂMEŢI

La dana din interiorul Docurilor Brăila nava 2202 a început manevrele de acostare la debracaderul Poliţiei de Frontieră. Tânăra mamă, aflată încă în stare post-naştere a fost luată într-o targă-sac de către poliţiştii de frontieră veniţi să dea o mână de ajutor. Doctoriţa Alina Damschin a coborât victorioasă de pe navă, cu bebeluşul în braţe.

„Sunt fericită că am un băieţel şi pentru că este născut acum în decembrie o să-l cheme Ştefan. Mă simt mult mai bine după ce am primit îngrijirile medicale şi abia aştept să ne întoarcem amândoi acasă. Este primul copil, ştiam că o să-mi vină sorocul să nasc, dar din cauza vremii nu am mai putut pleca din sat, către maternitate", ne-a povestit, cu glas scăzut, tânăra mămică, în timp ce era transportată către maşina de Salvare.

ORA 14.00. PUNCT ŞI DE LA CAPĂT

Abia după ce maşina Ambulanţei a dispărut din incinta docurilor, cu destinaţia Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, poliţiştii de frontieră care s-au implicat în misiune au putut răsufla uşuraţi, scăpând de tensiunea psihică în care lucraseră până în acel moment.

„Mergem să alimentăm nava cu motorină şi să o pregătim de un nou marş, că nu se ştie ce mai apare! Doamne ajută să nu mai fie de rău!", a mai apucat să spună, coborând către vedeta blindată, adjutantul şef Marius Mogoş.

NOTA BENE. Nicoleta s-a luat cu Vasile, tatăl copilului, în urmă cu aproape un an. Amândoi stau în casa sărăcăcioasă a părinţilor lui şi trăiesc din munca pământului şi din pescuit. În două camere se înghesuie, seară de seară, la căldura unei sobe din pământ, vreo opt suflete. Pardon, cu Ştefan, nouă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite