EXCLUSIV: Un istoric originar din Brăila vrea să ridice o mânăstire a deportaţilor în mijlocul Bărăganului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Videnie vrea să înfiinţeze un sat, o mânăstire şi un muzeu al deportaţilor anticomunişti. Fiu al satului Jugureanu, cercetător la Institutul Român de Istorie Recentă, dr. Videnie - anticomunist convins - străbate satele în lung şi-n lat, ca să obţină adeziunea locuitorilor.

Cu înfăţişare de monah, dar neiertător cu torţionarii „ciumei roşii", care au furat pământurile gospodarilor, au deportat mii de familii şi au exilat dreptul la Dumnezeu, dr. Nicolae Videnie vrea să pună în aplicare un proiect pe cât de îndrăzneţ, pe atât de tulburător.

„Cu ocazia „Întâlnirii fiilor satului Jugureanu", de anul acesta, în Săptămâna Luminată, am iniţiat un amplu proiect civic-memorialistic privind ctitorirea Sf. Mânăstiri cu hramul „Duminica Sfinţilor Români", reconstituirea unui sat şi construirea unui muzeu al deportaţilor anticomunişti, prin realizarea unui sondaj de opinie în 11 localităţi din zonă, inclusiv în oraşul Făurei", a precizat inimosul istoric.

image

„Satul deportaţilor", muzeul memorial şi „Mânăstirea deportaţilor" ar urma să fie aşezate exact pe paralela 45, între localităţile Jugureanu şi Surdila Găiseanca.

„Iniţiativă extraordinară"

Cercetător, bibliotecar, arhivist şi chiar paznic de noapte, doctor în istorie şi fost cadru universitar, Nicolae Videnie a străbătut pe jos, asemenea vechilor sihaştri, satele Jugureanu, Ulmu, Vultureni, Scărlăteşti, Cireşu, Brateşu Vechi, Lunca, Ruşeţu, Surdila Greci şi Făurei Sat, ca să obţină spijinul brăilenilor pentru un proiect care pentru unii ar părea o utopie.

image

"Este o iniţiativă extraordinară. Poate fi sprijinit, în mod sigur, de către foştii deportaţi în Bărăgan. Ar fi reconfirmarea unor doleanţe mai vechi ale deportaţilor care s-au întors să viziteze acele locuri, încă din anii '90", ne-a declarat brăileanul Dumitru Leahu, fost deportat la Zagna Vădeni, originar din comuna Lovrin, Banat.

„Mi se pare un proiect măreţ, dar irealizabil. Sunt 60 de ani de la „marea deportare", cei mai mulţi deportaţi nu mai sunt, iar urmaşii sunt prea puţin interesaţi. Iniţiativa este bună, dar aproape irealizabilă. Oamenii din zonă, chiar dacă sunt de acord, sunt săraci", a precizat un alt fost deportat, Silviu Sarafoleanu, preşedintele Asociaţiei Foşilor Deportaţi în Bărăgan (AFDB), Filiala Timiş. Sarafoleanu a fost deportat în satul Măzăreni, astăzi dispărut.

Silviu Sarafoleanu a mai spus că, uneori, deportaţii sunt invidiaţi pentru indemnizaţia pe care o primesc de la stat, uitând că, în 1951, aceşti oameni şi-au pierdut agoniseala de-o viaţă.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite