Exclusiv: Casa de Asigurări de Sănătate dă iama în conturile a zeci de mii de brăileni. Vezi aici cine trebuie să plătească şi de ce!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănel Ciutacu trebuie să plătească 800 de lei pentru o dobândă bancară de şase lei
Mănel Ciutacu trebuie să plătească 800 de lei pentru o dobândă bancară de şase lei

În baza unei legi din 2006, CJAS s-a apucat, acum, să-i execute pe toţi aceia care au câştigat pe lângă salarii, dividende, dobânzi sau drepturi de autor

Peste 70 de mii de brăileni, angajaţi, şomeri, pensionari sau pauperi, au primit, în ultimele trei săptămâni, somaţii de la Casa de Asigurări de Sănătate prin care sunt ameninţaţi că vor fi amendaţi sau executaţi dacă nu plătesc de îndată contribuţia la fondul de sănătate, aşa cum spune un act normativ din 2006. 16 mii dintre contribuabili sunt restanţieri, iar CJAS le-a trimis înştiinţări.


În plus, oamenii sunt avertizaţi că vor plăti majorări şi penalităţi dacă nu-şi achită contribuţia pentru venituri de genul: cedarea folosinţei bunurilor, dividende, drepturi de autor. Întrebaţi de ce tocmai acum s-au trezit să execute contribuabilii pentru veniturile suplimentare, deseori infime, reprezentanţii CJAS s-au ofensat.


„Aceasta-i întrebarea?! Ideea este că noi abia acum am primit baza de date de la ANAF şi normal că se plătesc penalităţi din urmă", ne-a declarat Vasile Amza, purtător de cuvânt al CJAS Brăila.


Câştiguri derizorii


Reporterii Adevărul au descoperit că printre miile de persoane somate se numără şi pensionarii care, din 2006 încoace, au vândut sau au câştigat câţiva leuţi din cuponul de la marea privatizare. Mai mult, un contribuabil angajat MAI, care n-a câştigat decât patru lei din dividende, în 2008, este somat să se prezinte de îndată şi să-şi achite contribuţia.

Vasile Amza, purtătorul de cuvânt al CJAS Brăila

Vasile Amza, purtător de cuvânt al CJAS Brăila

Pentru a-şi achita contribuţia, omul trebuie să-şi facă un dosar cu cel puţin cinci documente pe care, cum era de aşteptat, trebuie să le plătească şi să le procure singur. „Dar cine să le plătească?! Dacă nu acela care era obligat să declare", ne-a mai spus Vasile Amza.

Întrebat cine plăteşte întocmirea documentaţiei, Amza a răspuns fără ezitare: "Cine trebuia să declare!"


Şi Mănel Ciutacu, de 42 de ani, care a realizat o dobândă de 6 lei în anul 2009, a fost anunţat, printr-o recomandată, că trebuie să plătească CAS de 6,5% din salariul minim pe economie pentru câştigul respectiv, la care se adaugă penalităţi de întârziere.
„Pentru o dobândă de şase lei în 2009, ei vor să plătesc acum o sumă rezultată din 6,5% din salariul minim pe economie pe 12 luni plus penalităţi pentru trei ani întârziere. Adică 800 de lei. De fapt, nici măcar nu era o dobândă, ci o penalitate trecută ca şi dobândă de către contabilul de atunci", ne-a povestit Mănel Ciutacu.

Prin urmare, CJAS somează pe toată lumea să depună documente prin care să ateste că s-au plătit contribuţiile la fondul de sănătate, altfel se trece la executare.
„În situaţia în care nu vă prezentaţi cu documentele solicitate, urmează să efectuăm impunerea din oficiu a obligaţiilor de plată", se arată în somaţia formulată de Casa de Asigurări de Sănătate.


„CAS ca şi ANAF pun poprire pe cont dacă nu plăteşti şi retrag banii din cont. Am fost la Bancă şi o doamnă venise să retragă bani din cont, dar avea contul blocat, ceea ce nu mi se pare normal", a mai adăugat Mănel Ciutacu.


Acesta este indignat de faptul că CAS îşi arogă nişte drepturi care nu i se cuvin cum ar fi retragerea banilor din contul persoanelor care nu îşi plătesc la timp aceste penalităţi. Un alt aspect care iese din normal este faptul că aceste scrisori vin cu întârziere de ani de zile. Oamenii sunt somaţi să plătească sume pentru veniturile realizate în urmă cu mai mulţi ani şi, bineînţeles la aceste sume se adaugă şi penalităţile de rigoare.

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite