Exclusiv: Ieri campion, astăzi paznic de noapte/ Povestea cutremurătoare a unui multiplu campion balcanic la box, deţinător a trei centuri de aur!

Exclusiv: Ieri campion, astăzi paznic de noapte/ Povestea cutremurătoare a unui multiplu campion balcanic la box, deţinător a trei centuri de aur!

Nita Robu, cel care a adus peste 50 de medalii Romaniei

Niţă Robu, 57 de ani, prietenul Nadiei Comăneci, cel care i-a făcut KO pe americani acasă la ei, trăieşte o mare dezamăgire. Campion naţional şi balcanic la categoria 51 kg, component al Lotului Olimpic al României, Niţă Robu a adus ţării peste 50 de medalii şi trei centuri de aur.

Ştiri pe aceeaşi temă

Din 383 de meciuri jucate, pugilistul brăilean Niţă Robu a pierdut doar 21. I-a făcut KO pe cubanezul Ramirez şi pe polonezul Zdreninski, campioni olimpici şi mondiali la box.

E dezamăgit de ceea ce se întâmplă acum în boxul românesc.
Originar din satul Olăneasca, Salcia Tudor, Niţă Robu - unul dintre cei mai mari pugilişti români -, trăieşte acum din amintiri.
Lucrează ca paznic la o firmă de construcţii din Brăila.


Trăind din amintiri

A boxat inclusiv în Las Vegas şi pe Madison Square Garden, alături de Muhammad Ali, i-a bătut pe cubanezi, pe ruşi şi pe polonezi la ei acasă, a fost rugat să rămână în Occident în plină dictatură comunistă dar, cu toate acestea, s-a întors de fiecare dată la Brăila.
Nu a acceptat nici măcar să fie component al Cluburilor Dinamo şi Steaua, pentru că a considerat Brăila „leagănul boxului românesc".„Nu m-am plecat în faţa nimănui"

Putea să ajungă departe, în Statele Unite, Olanda sau Germania, dar a preferat să asculte imnul românesc, şi asta i-a adus cele mai mari satisfacţii.
Ar fi vrut să mai antreneze, dar nimeni, de la Revoluţie încoace, nu a catadicsit să-i propună să facă acest lucru. La cei 57 de ani ai săi, preferă să lucreze ca paznic, la o firmă din Brăila.


„Am reprezentat România cu succes în toate ţările (fost) socialiste şi în majoritatea ţărilor din Occident, într-o vreme când nici musca nu trecea graniţa fără să fie răsverificată. Am văzut zgârie norii din Chicago şi New York, Statuia Libertăţii şi Las Vegas înaintea multor români şi am făcut cinste României, timp de 16 ani. N-aş putea să mă autoinvit să antrenez, eu nu m-am plecat niciodată, în faţa nimănui", ne-a spus campionul.


Cândva, urale, acum uitat

În 1974, la câştigarea primei Centuri de Aur la box (Turneul Internaţional de la Bucureşti), Niţă Robu a avut parte de o primire triumfală în oraşul natal, împreună cu prietenul său, Costică Dafinoiu.

„Nu ştiam ce ne aşteaptă. După ce-am coborât din tren, ne-au întâmpinat autorităţile, primarul de atunci, Nicolae Ion, şi pionierii - practic toată suflarea Brăilei. Opriseră circulaţia pe străzi, că au venit campionii acasă. La turneul pe care-l câştigasem participaseră peste 60 de ţări. I-am bătut pe toţi şi ne-am întors învingători", povesteşte marele pugilist.Prietenul Nadiei Comăneci

Component al Lotului Olimpic al României, Niţă Robu şi-a făcut prieteni din toate sporturile, inclusiv din gimnastică şi nataţie. Cele mai frumoase amintiri sunt legate de marea noastră gimnastă, Nadia Comăneci, câştigătoarea Olimpiadei de la Montreal, din 1976.

„Am cunoscut-o pe Nadia în timpul cantonamentului de la Snagov, chiar în anul în care fusese la Montreal. Venise cu generalul Dragnea, ca să cunoască sportivii. Dragnea, care mă simptiza, ne-a făcut cunoştinţă şi de atunci am rămas prieteni. Chiar am boxat împreună, în glumă. Nadia era o fată simplă, populară. Aşa erau toţi olimpicii, iar acolo era adunată crema sportului românesc", ne-a povestit brăileanul Niţă Robu.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările