EXCLUSIV: La 15 ani, celebra pictoriţă supranumită „Micuţa Picasso” refuză să se mai întoarcă în România. Ea rămâne în Anglia!

EXCLUSIV: La 15 ani, celebra pictoriţă supranumită „Micuţa Picasso” refuză să se mai întoarcă în România. Ea rămâne în Anglia!

Bianca şi profesorul său, Hugo Mărăcineanu, cel care i-a îndrumat paşii. Foto: Marian Gheorghe

Eleva artistului Hugo Mărăcineanu, care urmează un colegiu în Londra, şi-a luat cu sine şi părinţii. Bianca Pârlog, 15 ani, a plecat din comuna brăileană Movila Miresii, în Anglia, la 12 ani, după ce a fost remarcată de artiştii străini şi numită "Micuţa Picasso".

Ştiri pe aceeaşi temă

A vernisat 14 expoziţii personale în ţară, a expus şi peste hotare, dar nu i s-au recunoscut meritele. Întindea mâna după sponsorizări şi i se întorcea spatele.

Acum are tablouri în galerii de artă vestite din Londra şi New York. Nici nu vrea să mai audă de România.
Încă un geniu al Brăilei a părăsit, pentru totdeauna, meleagurile natale.


Originară din comuna Movila Miresii, Bianca Pîrlog a vernisat prima expoziţie de pictură la vârsta de 6 ani, fiind supranumită "Micul Picasso", pentru felul în care pictează.

Nu se sfieşte să spună că, în România, nu a susţinut-o decât profesorul şi mentorul ei, maestrul brăilean Hugo Mărăcineanu.

"Am expus la Brăila, Giurgiu şi Bucureşti, la UNESCO, Institutul Cultural Francez şi Muzeul Ţăranului Român. Am avut, de asemenea, lucrări în expoziţii din Polonia, Japonia şi Finlanda. Criticilor nu le venea să creadă că picturile sunt realizate de un copil, şi cereau mereu explicaţii. Am fost susţinută doar de profesorul meu, Hugo Mărăcineanu, şi de părinţi, desigur", povesteşte Bianca.

Pictează cu mâna stângă


"Nici nu intrase în clasa I când a vernisat prima expoziţie de pictură, aici, la Brăila. La vernisaj, o numisem, în glumă, "artistul analfabet şi fără dinţi în gură", că nu ştia să scrie şi avea câţiva dinţi lipsă.

Când a expus la Galeriile UNESCO, la vârsta de 8 ani, a trebuit să-i iau apărarea, pentru că mulţi nu credeau că picturile expuse sunt făcute de ea", ne-a spus prof. Hugo Mărăcineanu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi cadru didactic la Liceul de Artă "Hariclea Darclee" - cel care a descoperit-o şi pe "Alexandra Nechita a Brăilei".


Îndrăgostită de mic copil de Pablo Picasso, Bianca Pîrlog a îmbrăţişat, de curând, cubismul.
Pictează cu mâna stângă, nu-şi denumeşte niciodată picturile şi nu foloseşte linii drepte în reprezentările ei uneori bizare. Mentorul ei i-a botezat una dintre pânze "mâini la borcan".

La "Agora Gallery", New York


Sătui de refuzuri, dar şi lipsa unei perpective, părinţii pictoriţei au căutat o şcoală unde să o poată înscrie pe fetiţa lor. Tatăl Biancăi, de profesie inginer, rămăsese şomer.

Aşa se face că, în anul 2007, la doar 12 ani, Bianca s-a înscris la "St. Mary's Church of England High School".
Fără falsă modestie, mentorul Biancăi ne-a spus că, anul trecut, brăileanca stabilită la Londra a fost invitată să expună la New York, în"Agora Gallery".

Era clar, însă, că, în România, cariera Biancăi ar fi sfârşit, cu siguranţă, aidoma copiilor talentaţi autohtoni: în uitare.


Terminase clasa a VI-a în comuna Movila Miresii. După un test riguros, conducerea respectivei şcoli londoneze a înscris-o direct în clasa a VIII-a, văzând-o aşa talentată. La scurt timp, părinţii pictoriţei şi-au găsit şi ei de lucru în Londra.

"Atunci când încercam să găsim sponsori, pentru a putea participa la concursuri, în România, ne loveam de refuzuri. Indiferent ce va fi, nu vreau să mă mai întorc în România. În Londra, există şanse egale pentru toată lumea, fără discriminare. La şcoala unde învăţ, spre exemplu, sunt copii veniţi din toată lumea. Nu mai vorbesc de dotările lor", a spus Bianca Pîrlog, "Micul Picasso", care s-a întors în România pentru câteva zile doar, ca să verniseze ce-a de-a 14 expoziţie personală de pictură.


Fără falsă modestie, mentorul Biancăi ne-a spus că, anul trecut, brăileanca stabilită la Londra a fost invitată să expună opt lucrări la o vestită galerie de artă din New York, "Agora Gallery". Selecţia a fost una riguroasă dar, cu toate acestea, picturile brăilencei i-au fascinat până şi pe criticii newyorkezi.

Cât despre micuţa pictoriţă, aceasta intenţionează să termine colegiul, apoi să urmeze "Royal Art Academy", din Londra.Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările