Eleva din Brăila care a dus România pe locul III în lume la un concurs important de neuroştiinţe, deşi nu a avut în ţară un laborator unde să facă practică

Eleva din Brăila care a dus România pe locul III în lume la un concurs important de neuroştiinţe, deşi nu a avut în ţară un laborator unde să facă practică

Competiţia este găzduită de Australia   Sursa foto www.brainfacts.org

Pasionată de biologie, brăileanca Andra Cristiana Ştefan a reuşit o performanţă remarcabilă, clasându-se pe locul trei la un prestigios concurs internaţional de neuroştiinţe. Andra are 17 ani şi este elevă a Colegiului Naţional „Nicolae Bălcescu” din Brăila. Deşi i-a lipsit posibilitatea de a se pregăti practic, într-ul laborator, ea a reuşit să surclaseze concurenţi veniţi din ţări unde se pune mare accent pe latura practică a studiului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Competiţia internaţională de neuroştiinţe "International Brain Bee" s-a desfăşurat în acest an în Australia, la Cairns, în perioada 20 - 26 august. Au participat 23 de copii din toată lumea. Evaluarea acestora a constat atât în probe teoretice, cât şi în probe practice.

Andra s-a înscris în concurs datorită profesorului său de la clasă, dr. Cristian Gurzu care, văzând la ea un potenţial deosebit, a insistat să participe la această competiţie unde ajung cei mai bine pregătiţi elevi din lume.

Adolescenta din Brăila a luat foarte în serios provocarea, şi a studiat temeinic, pe toată durata vacanţei de vară. Pentru că nu a avut posibilitatea să intre într-un laborator de specialitate, ca să se pună la punct pentru probele practice ale concursului, ea a beneficiat de o consiliere specială, din partea profesorului doctor Charles Watson, de la Curtin University Western Australia, cu care a comunicat telefonic, pe parcursul a patru şedinţe de pregătire.

Concursul a constat în cinci probe teoretice şi practice. La prima etapă, cea de neuro-anatomie, a trebuit să identifice structuri din creierul uman. Deşi îl văzuse doar în cărţi şi pe internet, brăileanca a obţinut 26 de puncte din 30. Cea de-a doua probă, de neuro-histologie, a presupus identificarea în imagini a unor structuri ale creierului uman şi ale creierului unui şoarece. Aici a primit 25,5 de puncte din 30.

Etapa a treia a competiţiei a constat în realizarea a trei eseuri pe teme ştiinţifice. Lucrările Andrei au fost notate cu cel mai mare punctaj din concurs, 27,5 din 30. La proba de diagnostic medical, una dintre cele mai grele, brăileanca a uimit din nou, reuşind să acumuleze 25,5/30 puncte. Cea mai dificilă s-a dovedit a fi, pentru Andra, ultima probă, cea de întrebări şi răspunsuri rapide, unde, pe fondul emoţiilor, nu a obţinut decât 18 puncte din 30. La final, Andra Cristiana Ştefan s-a clasat pe locul III. Locul I a fost câştigat de concurentul din Australia, iar locul II i-a revenit elevului din Statele Unite ale Americii.

Andra a reuşit o frumoasă performanţă pentru România

"Unii concurenţi au fost mult mai pregătiţi la probele practice, spre exemplu cei din India, Australia, Canada. Eu nu am avut posibilitatea de a lua lecţii de la un neurochirurg. Oricum, a fost cea mai frumoasă experienţă din viaţa mea! Pe lângă faptul că mi-am făcut prieteni în toată lumea, am avut ocazia de a întâlni profesori renumiţi în domeniul neuroştiinţei. Şi nu în ultimul rând, am reuşit performanţa de a mă clasa în top 3 cei mai buni elevi din lume la neuroştiinţe. Vreau să le mulţumesc organizatorilor concursului, Societăţii Internaţionale de Neurochimie şi Queensland Brain Institute, domnului profesor dr. Cristian Gurzu, domnului prof. dr. Charles Watson, coordonatorului din acest an al competiţiei prof. univ. dr. Linda Richards, dar şi părinţilor care m-au susţinut şi au crezut în mine!", a declarat Andra, pentru cotidianul „Obiectiv – Vocea Brăilei”.

Pe lângă diplome şi medalii, Andra s-a întors acasă cu suma de 1.000 de dolari australieni, dar şi cu promisiunea profesorului dr. Charles Watson că-i va scrie scrisoare de recomandare pentru facultate.

Andra Ştefan îşi doreşte să ajungă medic şi speră să obţină cel puţin nota 9 la examenul de bacalaureat pe care-l va susţine în 2016, apoi să-şi continue studiile la Universitatea din Anglia, la specializarea Ştiinţe Biomedicale.

Citiţi şi

 

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările