După zece ani, un brăilean s-a întors din Italia ca să dea bacalaureatul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cosmin Simion, 29 de ani, un stranier care dă examenul maturităţii în România după un deceniu de la terminarea liceuluiLucrează afară de cinci ani, în construcţii şi a conştientizat că nici în Italia nu poate răzbi dacă nu are diploma de bacalaureat. Spune că de succesul la acest examen depinde întoarcerea lui acasă.

L-am întâlnit în holul Grupului Şcolar „Brâncuşi". Aştepta să intre la proba de evaluare a competenţelor digitale, alături de alţi şase candidaţi.

Încerca să-şi alunge emoţiile spunând glume "culese" de la alţi stranieri. N

e-a mărturisit că doreşte din tot sufletul să treacă examenul de maturitate şi că are gânduri mari.

Gânduri mari

„Dacă reuşesc acum să iau bac-ul poate nu mai este nevoie să plec. Dar nu se ştie. Am planurile mele, unele mari", ne-a spus tânărul.

Nu este căsătorit. Acum cinci ani acesta a luat calea străinătăţii şi a ajuns în Italia unde a lucrat pentru a strânge bani, măcar pentru un trai decent, ne-a spus el, pentru că în ţară n-avea nici o şansă să răzbească.

A încercat să treacă examenul de maturitate şi anul trecut, dar matematica i-a fost potrivnică. Şi acum are emoţii la aceeaşi probă.

„A fost greu. Poate n-o mai fi exigenţă atât de mare. Nu pot să spun că am învăţat. Chiar nu. Am deschis cartea, am frunzărit-o, şi atât. Dacă am noroc bine, dacă nu, asta este", ne-a spus el.

image

Ne povesteşte că "altfel eşti văzut afară, de către patron, dacă ai măcar diploma de bacalaureat".

"Nimic de la Dumnezeu"

În Italia lurează în construcţii şi crede că nu este chiar aşa de greu să te adaptezi, cum spun unii români care se întorc în ţară.

„Firmele mici nu au rezistat, dar cele mai mari, care s-au făcut cunoscute, o duc bine. Implicit şi muncitorii români. Dacă îţi vezi de treabă şi demonstrezi patronului că eşti serios ai numai de câştigat. Numai dacă nu vrei să munceşti nu te descurci şi nu rezişti afară. Am avut destui colegi care s-au întors în ţară după o lună-două. Trebuie să-ţi placă munca şi să ştii pentru ce munceşti. Nu pică nimic de la Dumnezeu fără muncă", povesteşte Cosmin.

Ca el mai sunt mulţi. Dar nu destui au curajul să încerce să treacă examenul maturităţii după atâţia ani de la părăsirea băncilor şcolii.

„În ceea ce priveşte Grupul Şcolar Constantin Brâncuşi, în fiecare an avem foşti elevi care se înscriu să dea probele restante la bacalaureat. Acum, spre exemplu, la proba de evaluare a competenţelor digitale s-au înscris nouă candidaţi dar numai şapte au venit la celelalte probe", ne-a precizat prof. Ştefan Stoica, directorul Grupului Şcolar „Constantin Brâncuşi".

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite