DRAME: Brăilenii, campioni la divorţuri. Vezi aici cu cât a crescut numărul căsătoriilor destrămate!

DRAME: Brăilenii, campioni la divorţuri. Vezi aici cu cât a crescut numărul căsătoriilor destrămate!

Mircea Constanda, decanul Baroului Avocaţilor brăileni. FOTO: MARIAN GHEORGHE

De la începutul anului, aproape 550 de familii brăilene s-au destrămat şi sute de copii au rămas la rude. Sărăcia, mirajul unui câştig uşor în străinătate, lipsa celor mai elementare noţiuni de morală, grija zilei de mâine - sunt doar câteva din motivele pentru care brăilenii aleg să divorţeze.

De la 1 octombrie, intră în vigoare dispoziţiile noului Cod Civil, multe dintre acestea fiind concepute în aşa fel încât să descurajeze divorţul. Practic, cine alege să-şi părăsească tovarăşul de viaţă, va trebui să se gândească de două ori, pentru că, potrivit legii, soţul nevinovat poate cere despăgubiri.

Noul Cod

„Noul Cod Civil interesează, în primul rând, pentru că oferă soţilor posibilitatea să încheie convenţii matrimoniale. Nu sunt obligatorii, însă ele stabilesc regimul matrimonial, respectiv comunitatea de bunuri. Se stabileşte dacă bunurile vor fi în comun sau nu. De asemenea, soţul nevinovat are dreptul să ceară despăgubiri soţului din vina căruia se desface căsătoria", a precizat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Brăila, judecător Vasilica Roş.


Practic, prin noul Cod Civil, se poate evita un partaj, în cazul divorţului.

În medie, 850 de divorţuri pe an

„De la începutul anului, au fost înregistrate, numai la instanţa noastră, 523 de acţiuni de divorţ, afară de cele înregistrate în judeţ, la Judecătoriile Făurei şi Însurăţei. Până la sfârşitul anului, vom avea mai multe dosare de divorţ decât în 2010", a precizat judecătorul Ciprian Butnaru, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Brăila.
Anul trecut, au fost înregistrate 847 de divorţuri numai la Judecătoria Brăila, majoritatea familiilor separate fiind cu copii minori. S-a ajuns, la un moment dat, ca numărul divorţurilor să-l întreacă pe al căsătoriilor, câteva luni la rând.

Străinătatea, bat-o vina!


Toamna, brăilenii dau năvală la dvorţuri. Numai în septembrie anul trecut, au fost 143 de dosare de divorţ înregistrate „la foc automat".
„Brăilenii divorţează, în primul rând, din cauza problemelor materiale. Mai sunt şi cei care se duc la muncă în străinătate şi, după un timp, uită de familie. Preferă să-şi refacă viaţa acolo. Copiii ajung, de obicei, în grija bunicilor sau, mai rău, în centre de plasament", a precizat avocatul Mircea Constanda, decanul Baroului.
Pe de altă parte, cei plecaţi în Spania sau Italia spun că au ales Occidentul tocmai ca să ofere o viaţă mai bună celor dragi.
„Rămăsesem fără serviciu şi am plecat în Italia. Fiica mea a rămas în grija bunicii. Între timp, am divorţat, însă am revenit în ţară şi am luat-o cu mine pe fiica mea", a precizat Gabriela Dragomir, 40 de ani.


Dar acesta este unul dintre cazurile fericite. În fiecare an, zeci şi sute de copii rămân ai nimănui, iar părinţilor nu le pasă de soarta lor.

CITEŞTE AMĂNUNTE ÎN ADEVĂRUL DE BRĂILA ŞI COMENTEAZĂ PE braila.adevarul.ro


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: