Două noi focare de pestă porcină în Insula Mare a Brăilei. 55 de porci au fost sacrificaţi preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii veterinari din Brăila au confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii din două gospodării din comuna Frecăţei, situată în zona de protecţie a primului focar confirmat în Insula Mare a Brăilei.

În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare din Brăila au intervenit de urgenţă.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

”Au fost confirmate două focare de pestă porcină africană la două exploataţii nonprofesionale situate într-o zonă relativ izolată, la 20 de kilometri de cea mai apropiată localitate din judeţul Brăila şi 5 kilometri faţă de localitatea Carcaliu din judeţul Tulcea, între acestea fiind barieră naturală Dunărea şi braţul Măcin, în Insula Mare a Brăilei, lângă focarul confirmat anterior. În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Astfel, până la acest moment, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila a luat  măsuri, fiind ucişi preventiv porcii existenţi în focare şi s-a realizat ecarisarea cadavrelor”, a declarat dr. Gicu Drăgan, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Brăila a dispus uciderea preventivă a porcinelor din cele două gospodării şi ecarisarea carcaselor pentru a preveni răspândirea bolii. Este vorba în total de 55 de porci.

Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator, de la animalele moarte şi cele sacrificate. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri conform prevederilor HG 1214/2009, modificată şi completată prin HG 484/2018. Reamintim că, pe 3 iulie, a fost descoperit primul focar de pestă porcină africană în Insula Mare a Brăilei. Proprietarul unei ferme de porci a anunţat autorităţile veterinare, după ce jumătate din cei 28 de porci pe care îi avea au murit, restul fiind eutanasiaţi preventiv de medicii veterinari.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare. ”Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic”, a ţinut să precizeze dr. Gicu Drăgan.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite