Dosar penal deschis pentru depozitarea în condiţii necorespunzătoare a 29 de tone de azotat de amoniu la Brăila

Dosar penal deschis
pentru depozitarea în condiţii necorespunzătoare a 29 de tone de azotat de
amoniu la Brăila

O parte din cantitatea de azotat de amoniu depozitată necorespunzător Foto: IGPR

Azotatul de amoniu fusese depozitat în aer liber, în 58 de saci, de 500 de kilograme fiecare. Poliţiştii au declanşat o anchetă în acest caz pentru comiterea a trei infracţiuni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Joi, 13 august 2020, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au efectuat verificări la depozitul unei societăţi comerciale, situat în incinta zonei portuare.

Au fost descoperite 29 de tone de azotat de amoniu, depozitate în aer liber, în condiţii necorespunzătoare, ambalate în 58 de saci, de 500 de kilograme fiecare. Poliţiştii brăileni au deschis acum un dosar penal în acest caz pentru comiterea a trei infracţiuni.

”A fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, respectiv, nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate””, au precizat reprezentanţii IGPR.

În aceeaşi zi, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au efectuat un control, în depozitul unei societăţi comerciale din Portul Constanţa Sud Agigea, ce avea ca obiect de  activitate manipulare, depozitare şi activitaţi de servicii anexe transporturilor pe apă.

Astfel, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii au descoperit 4.908,82 de tone de azotat de amoniu, ambalate în bigbag-uri, de 1.000 de kilograme fiecare, depozitate în magaziile depozitului, fără  ca operatorul economic să fie  autorizat pentru activitatea de depozitare a azotului de amoniu, conform  autorizaţiei de mediu emise în acest sens. Şi în acest caz a fost deschis un dosar penal, iar cercetările sunt continuate de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J .Constanţa.

Verificări declanşate după uriaşa explozie de la Beirut

Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R. a declanşat, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea evenimentelor generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor şi a precursorilor de explozivi.

Verificările au fost demarate după ce 150 de persoane au murit şi aproape 5.000 au fost rănite într-o uriaşă explozie provocată de o încărcătură de nitrat de amoniu care a sărit în aer la Beirut.

Poliţiştii au verificat operaţiunile cu produse de protecţie a plantelor, ce conţin fosfură de aluminiu sau azotat de amoniu, precum şi condiţiile de păstrare, depozitare, transport şi utilizare de către agenţii economici din raza de competenţă.   

Obiectivele principale ale acţiunii au vizat realizarea şi punerea în practică a unui set de măsuri şi activităţi prin care să se prevină apariţia unor evenimente negative (răniri, accidente sau pagube materiale).

În perioada 12 – 14 august 2020, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din teritoriu au făcut verificări de specialitate la nivel naţional, fiind efectuate 51 de controale la agenţi economici ce efectuează operaţiuni cu azotat de amoniu.

Astfel, poliţiştii au constatat 11 infracţiuni de nerespectare a regimului protecţiei mediului şi au indisponibilizat 8.453,52 de tone de azotat de amoniu precum şi 300 de litri de deşeuri.

Ce este azotatul de amoniu şi când devine periculos

Azotatul de amoniu este o substanţă chimică obţinut din amoniac şi acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă. Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole.

Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi amestecurilor, ca substanţă din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant şi fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă şi oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanţe organice, reacţia de descompunere devine explozivă.

Conform fişei de siguranţă, oxizii de azot, degajaţi la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici. Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăţilor explozive (în anumite condiţii), azotatul de amoniu este clasificat ca şi precursor de exploziv pentru care există obligaţia raportării furturilor, pierderilor sau dispariţiilor semnificative.

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Aproape 17 tone de azotat de amoniu depozitat în loc neprotejat, confiscate de poliţişti de la o societate din Blaj. Acelaşi tip de substanţă a explodat la Beirut

Cronologia exploziei de la Beirut: cum a dus o oprire neprogramată a vasului Rhosos la accidentul catastrofal din port

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările