Doi studenţi la arhitectură din Norvegia au întocmit un plan futurist de modernizare a unei şcoli din Brăila

Doi studenţi la arhitectură din Norvegia au întocmit un plan futurist de modernizare a unei şcoli din Brăila

Planul întocmit de cei doi tineri norvegieni

Doi studenţi ai şcolii private de Arhitectură din Norvegia - Bergen School of Architecture (BAS), Goda Luksaite, 25 de ani, din Lituania, şi Anton Huhn, 25 de ani, din Suedia, îşi dau examenul de sfârşit de an cu un proiect de modernizare a unei şcoli din Brăila.

Ştiri pe aceeaşi temă

După ce, în primăvara acestui an, au făcut o vizită la Şcoala Gimnazială nr. 22 "Radu Tudoran", din cartierul brăilean Nedelcu Chercea, timp în care au lucrat efectiv la amenajarea unui spaţiu de joacă şi la schimbarea aspectului unui gard, cei doi tineri au întocmit mai multe schiţe, cu propuneri de îmbunătăţiri pentru unitatea de învăţământ.

Ei şi-au imaginat transformarea atelierului într-o sală de sport dotată cu vestiare şi tribună. Mai sunt avute în vedere reamenajarea terenului de fotbal, amenajarea unui adăpost pentru porumbei, a unei sere pe acoperişul clădirilor, o parcare pentru biciclete, montarea de bănci, realizarea unei piste de alergare în curtea şcolii, montarea unui fileu pentru volei, a unui spaţiu cu nisip pentru sărituri, sau pur şi simplu pictarea pe asfalt a unei table de şah, pe care copiii să o folosească ulterior după bunul plac.

Goda şi Anton şi-au propus să schimbe înfăţişarea unei şcoli brăilene   FOTO Obiectiv - Vocea Brăilei

Goda şi Anton propun ca acoperişul sălii de sport să fie realizat din plăci policarbonat, astfel încât, pe timpul zilei să poată intra cât mai multă lumină şi să nu mai fie nevoie de suplimentarea neoanelor existente. „Lumina din interiorul clădirii s-ar vedea afară asemenea unui far. Acesta ar putea deveni chiar un simbol al şcolii", afirmă cei doi. Viitorii arhitecţi au proiectat sala în aşa fel încât tribuna din interiorul acesteia să fie montată peste vestiarele pentru fete şi băieţi.

În viziunea tinerilor, locul destinat porumbeilor şi grădina sau sera de pe acoperişul şcolii ar trebui să joace un rol educativ, iar, în timp, plantele pot oferi şi un colţ de umbră. Cei doi au anunţat conducerea şcolii, printr-un e-mail, că vor reveni în această vară la Brăila pentru a-şi prezenta proiectul în cadrul unei expoziţii.

„Îi aşteptăm în prima săptămână a lunii august. Deocamdată, am văzut schiţele realizate de ei doar pe internet. După ce vom discuta cu ei aici, vom stabili în ce măsură se vor putea concretiza aceste propuneri”, ne-a declarat Daniela Dobrotă, directorul şcolii „Radu Tudoran”.

Cei doi au ajuns la Brăila prin intermediul profesorului lor, Cristian Ştefănescu, de origine brăileană.

Citiţi şi


 

 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: