Diseară, se aprind făclii şi se înconjoară bisericile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Înviere, preoţii îi împărtăşesc pe cei care au postit
La Înviere, preoţii îi împărtăşesc pe cei care au postit

Astăzi, în Vinerea Patimilor, se cântă Prohodul Domnului, iar credincioşii înconjoară de trei ori bisericile, potrivit tradiţiei.

Pregătirile de Paşti sunt pe ultima sută de metri. Brăilenii se grăbesc să-şi cumpere miei, gospodinele pregătesc bucate. Semnificaţia sărbătorii este, însă, una mult mai profundă.

După ce, aseară, în toate bisericile ortodoxe din oraş au sunat clopotele, iar preoţii au reiterat, de 12 ori la rând, evenimentele care au precedat Învierea, astăzi, toate lăcaşele de cult sunt în doliu.

„Astăzi este Răstignirea Mântuitorului pe cruce, zi în care se face plângerea, prohodirea Lui. Credincioşii intonează cântări de îngropare, asemenea Maicii Domnului şi femeilor mironosiţe. Se aprind făclii, iar oamenii trec pe sub epitaf şi înconjoară bisericile", ne-a spus părintele paroh Ioan Tudose, de la biserica din Radu Negru, cu hramul "Sfintei Treimi".

Tot astăzi, se aşează Sfântul Epitaf (Aer) pe masă, în mijlocul bisericii, iar credincioşii trec pe sub el, prin faţa Crucii care înfăţişează Răstignirea Mântuitorului. „Astfel, ne solidarizăm cu jertfa Domnului Hristos", ne-a spus părintele Tudose.

Lumină de la Ierusalim

Mare parte dintre cei care au postit, s-au spovedit deja, în Săptămâna Patimilor şi urmează a se împărtăşi cu Trupul şi Sângele Domnului, chiar în ziua Învierii.

„Anul acesta, credincioşii vor avea lumina de Înviere adusă direct de la Mormântul Domnului, de la Ierusalim. Se află, deja, la Catedrala «Naşterea Donului» şi fiecare preot va merge să o ia, pentru noaptea Învierii", ne-a spus preotul paroh.

Ca în fiecare an, de Paşti, parohiile ajută familiile sărace şi oferă câte o masă specială, la cantinele sociale, ca să se bucure toată lumea. Însuşi primarul Aurel Simionescu a donat, după obicei, un miel Cantinei „Sf. Spiridon", de pe B-dul Cuza. Deşi scumpi, mieii sunt acum la mare căutare.

„Ieri, am cumpărat un miel viu din piaţă, cu 11 lei kilogramul şi l-am sacrificat acasă. O să facem ciorbă, drob şi friptură. Aşa am învăţat de la părinţi. Nu ne aşezăm la masă, de Paşti, până ce nu luăm pască de la biserică şi nu ne spălăm cu apă în care punem un ou roşu, ca să fim sănătoşi tot anul", ne-a spus Gheorghe Dragomir, de 65 de ani.

Ouă roşii, după obiceiul străbun

„Vopsim ouă roşii pentru că aşa este tradiţia. De ce roşii? Se spune că, pe când era Iisus pe cruce, lumea se îmbulzea ca să-l vadă. O femeie tocmai venea de la piaţă, cu un coş plin cu ouă. Ca să le ferească, le-a aşezat sub cruce, iar sângele Domnului a picurat peste ele, înroşindu-le", ne-a spus preotul paroh Ioan Tudose.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite