Dezvăluiri: Spitalul Judeţean Brăila este falimentar şi cu deficit de medici/VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoriile la bugetul de stat ale unităţii medicale din Brăila au ajuns la 6 milioane de lei. "Situaţia deosebită de la spital se datorează în mare măsură Ministerului", susţine dr. Octavian Georgescu, preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România.

Declaraţii şoc şi noi dezvăluiri privind situaţia Spitalului din Brăila. Dr. Octavian Georgescu, preşedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din România, spune că situaţia de la cea mai mare unitate spitalicească din teritoriu era cunoscută de Ministerul Sănătăţii. Acesta a declarat că Ministerul este singurul vinovat pentru situaţia creată.

image

„Am înaintat Corpului de Control al Ministerului care a fost la Brăila un dosar care conţine corespondenţa dintre mine şi Minister începută în ianuarie 2010 în care aduceam la cunoştinţă situaţia unităţii. Ministerul a spus că până acum nu a ştiut care sunt problemele spitalului. Singurul vinovat pentru situaţia de la Brăila este Ministerul Sănătăţii. Spitalul are 6 milioane de lei datorie la bugetul de stat", spune dr. Georgescu.

Ultima Oră:Schemă de personal administrativ supradimensionată/Asta a găsit corpul de control al ministrului Sănătăţii la Spitalul Judeţean Brăila

Multe asistente, puţini medici

În ciuda discuţiilor privind numărul mare de asistente aflate în schema de pesonal a spitalului, medicul spune că nimeni nu ţine cont de numărul extrem de redus al medicilor.

„Avem nevoie de încă 35 de medici la Spitalul Judeţean. Este foarte adevărat că acest corp medical, cu ceea ce a mai rămas, a reuşit să acorde asistenţă medicală la nivel de clinică universitară. Acest spital este falimentar", a mai spus medicul.

Cristina Vrînceanu, directorul economic al Spitalului, recunoaşte că unitatea are datorii fabuloase la bugetul de stat, dar spune că personalul este supradimensionat şi că o nouă schemă de personal este soluţia pentru a ţine cheltuielile în frâu.

De aceeaşi părere este şi dr. Lucica Scutaru din cadrul DSP: „Situaţia financiară a spitalului trebuia stabilită din timp. Nu s-a umblat din timp la salarii. Reforma în sănătate e dureroasă, dar trebuie continuată".

UPDATE: Sindicaliştii de la "Sanitas" Brăila au cerut ajutorul prefectului pentru a nu le fi diminuate sporurile

Legea bugetului este de bază

image

„Este inadmisibil ca la momentul de faţă să alimentăm în continuare un sistem deficitar. Nu putem alimenta un deficit. Deasupra oricărei legi stă legea bugetului, nu se poate alimenta continuu falimentul acestui spital. Soţia mea lucrează la Pediatrie şi pot să vă spun că de dimineaţă până seara acolo e coadă. Pediatria s-a transformat în cameră de urgenţă pentru că nu mai avem dispensare şi ambulatorii de specialitate", susţine şi Ioan Chiriacescu, preşedintele executiv al Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Brăila.

Deşi preşedintele CJ Brăila a declarat săptămâna trecută că se gândeşte chiar să renunţe la Spitalul Judeţean după protestele şi problemele de acolo, dr. Octavian Georgescu crede că asta ar fi cea mai mare greşeală pe care o pot face autorităţile.

Sănătatea brăileană în comă: „Pansăm răni cu mănuşi cumpărate de noi!”

„Nu se rezolvă nimic dacă spitalul este redat Ministerului Sănătăţii. Este o mare greşeală pentru că numai cu un spital în grija autorităţii locale avem sorţi de izbândă. Ministerul nu este interesat de problemele fiecărui spital, dar autorităţile locale ştiu aceste probleme şi vor face tot posibilul  pentru a le veni în sprijin", a precizat dr. Georgescu.

În plus, acesta a atras atenţia autorităţilor asupra următorului fapt: „Corpul medical nu poate suporta reforma decât în anumite condiţii: să nu aibă de suferit corpul medical, să li se asigure salariile şi să se poată face actul medical".

Subfinanţarea, problema sistemului sanitar

Aceasta este părerea dr. Florea Găgeanu, şeful secţiei Chirurgie I din cadrul Spitalului Judeţean Brăila. Acesta a dat şi un exemplu pentru a susţine ideea lansată. La Neurochirurgie au fost 10 paturi, iar acum, conform noilor reguli au rămas doar cinci.

În weekend au fost cazaţi 18 pacienţi cu diverse afecţiuni, unii având nevoie chiar şi de operaţii chirurgicale. Practic, pentru îngrijirea fiecărui pacient era nevoie de două sau trei zile de observaţie.

„La Chirurgie ,I 48 % din buget sunt salariile, 12 % materialele sanitare şi medicamentele, iar 40 % alte cheltuieli. Eu, ca şef de secşie nu pot controla aceşti 40 %", a punctat dr. Găgeanu.

Angajaţi într-o secţie, muncitori în alta

Problemele Spitalului Judeţean nu sunt necunoscute conducerii. Cristina Vrînceanu, director financiar contabil al unităţii spitaliceşti spune că pe lângă problema cu supradimensionarea personalului, mai sunt şi altele.

image

„Au fost angajaţi la o secţie şi munceau la alta. Erau angajaţi şi plătiţi din bugetul de stat, dar lucrau în altă parte", a declarat Cristina Vrînceanu.

Aceasta a mai dezvăluit şi faptul că de multe ori sindicaliştii nu răspund invitaţiei conducerii pentru a participa la discuţiile privind reducerea numărului de personal şi de aici problemele şi acuzele.

UPDATE VIDEO Personalul Spitalului din Brăila este tot în grevă şi aşteaptă să intre banii pe carduri

CJ va plăti utilităţile spitalului

Una dintre problemele spitalului, odată cu sezonul rece este cea reprezentată de cheltuielile cu utilităţile. Deşi acum acestea sunt reduse, în sezonul rece cresc considerabil, iar CJ este dispus să sprijine unitatea spitalicească cu o parte din banii necesari.

Nicu Filoti, secretarul CJ Brăila a declarat că CJ face eforturile necesare pentru a rezolva problemele spitalului şi a reuşit chiar să primească de la Ministerul Sănătăţii 60 de paturi pentru spitalizarea de zi.

image

În plus, acesta a precizat că hotărârea privind schema de personal de la spital din data de 13 august a fost revocată după discuţii şi nu anulată aşa cum susţine sindicatul „Sanitas".

De la 1 ianuarie 2011 bugetul pentru salarii la spital va trebui să ajungă la 70 % din banii primiţi, în acest moment însă 90 % din bugetul spitalului se duce pe salariile angajaţilor.

Dosar penal pentru angajaţii firmei de pază care au intervenit la Spitalul din Brăila

Un judeţ de internaţi

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) cred că rezolvarea problemelor spitalului se poate face numai prin dialog şi concesii.

„S-a crezut că se mai poate tărăgăna puţin această reformă în sistemul sanitar. Parcă am fost luaţi prea repede. Situaţia Spitalului Judeţean nu este de acum trei luni, ea datează de mult mai mult timp. A fost o bâlbâială între comitetul director şi sindicat. Aş vrea să fie mai deschisă conducerea şi să pună pe masă cifrele, să nu-i fie frică pentru că situaţia nu este deloc bună acolo. Ştiu că este greu să faci şedinţă cu 17 şefi de secţie plus sindicat, dar trebuie", a spus dr. Lucica Scutaru din cadrul DSP.

În plus aceasta a precizat că indicatorii de performanţă ai spitalului erau mult sub limita pe ţară, iar acest lucru a dus la reducerea numărului de paturi. Totodată, aceasta a atras atenţia asupra trendului de internare, chiar şi în situaţia de austeritate.

image

„O să ajungem să ne internăm cu toţii în spital. Pe la UPU au trecut cam jumătate din populaţia brăileană. Aşa s-a înţeles, să se interneze. S-au dorit mereu mai multe internări şi nu mai multe servicii. Bugetul trebuie să acopere salariile, dar şi serviciile. Pentru rezolvarea situaţiei trebuie să lase puţin fiecare", a conchis dr. Lucica Scutaru.

Scandal la discuţiile privind situaţia de la spitalul brăilean: prefectul, acuzat că i-a instigat pe protestatari!

Valori mai mari la CJAS

Contractul încheiat de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) cu Spitalul Judeţean Brăila a suferit modificări, iar suma a crescut de la peste 59 de milioane cât a fost iniţial la data de 30 aprialie 2010, la aproape 63 de milioane la data de 31 august 2010.

image

„A crescut valoarea de contract a Spitalului Judeţean. Acest contract care se încheie anual finanţează serviciile medicale oferite în cadrul spitalului. Cea mai mare pondere o au cheltuielile cu salariile personalului, dar acest lucru este stabilit de conducerea spitalului şi de consiliul de administraţie. CJAS controlează doar serviciile. Acest conflict a apărut dintr-o lipsă de comunicare între factorii implicaţi", a precizat Camelia Nedelcu, din cadrul CJAS Brăila.

ULTIMA ORĂ: Şi angajaţii de la Spitalul Nr.3 din Brăila au ieşit în stradă!

ITM verifică şi sfătuieşte

Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila, Victor Voiculeţ,  spune că orice modificare în contractul de muncă se face în conformitate cu prevederile legale. Mai mult, acesta i-a sfătuit pe reprezentanţii CJ şi pe cei ai spitalului să fie foarte atenţi la concedierile colective cu invocarea Ordonanţei 860.

Angajații de la Spitalul Județean își vor primi sporurile diminuate

Brăila



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite