Dezmăţ pe bani publici cu firma lui Bunea Stancu, baronul PSD din Brăila

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful social-democraţilor din Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a pierdut procesul cu ANI pentru conflict de interese, dar firma acestuia continuă să primească pe bandă rulantă contracte de la autorităţile locale.

Firmele controlate de preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, sunt mai prospere ca niciodată. Dintre acestea se remarcă Concivia SA, care are nenumărate contracte cu instituţiile brăilene.
Consiliul Judeţean Brăila, Primăria Brăila, condusă de subordonatul lui Bunea Stancu pe linie de partid, Aurel Simionescu, dar şi primăriile din judeţ, au contribuit la profiturile Concivia SA cu contracte în valoare de milioane de euro.

Declarat de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti în stare de conflict de interese, baronul PSD le râde în nas procurorilor DNA şi inspectorilor ANI.

Restaurare cu firme de calculatoare

Ultima licitaţie câştigată de firma de construcţii Concivia SA, controlată de Gheorghe Bunea Stancu prin intermediul societăţii Bursagrirom SA, este cea pentru restaurarea şi consolidarea clădirii Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, monument istoric de categoria A, contract atribuit de Primăria Brăila.

Primarul Aurel Simionescu este prim-vicepreşedintele PSD Brăila, în timp ce Bunea Stancu deţine funcţia de preşedinte a filialei judeţene brăilene a PSD.



Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean Brăila FOTO Florentin Coman

image

Licitaţia a fost una cu scandal. În 2012, Primăria a fost obligată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) să anuleze licitaţia, după ce un participant a reclamat că licitaţia ar fi fost cu „dedicaţie”.

7,5 milioane de lei este prejudiciul stabilit de inspectorii ANI în cazul lui Gheorghe Bunea Stancu

Licitaţia s-a reluat anul trecut, iar la 10 februarie 2014 firma Concivia SA a fost declarată câştigătoare. În conturile firmei vor intra 15,6 milioane de lei (3,5 milioane de euro), din care 80,35% reprezintă fonduri europene nerambursabile, 17,65% bani de la bugetul de stat şi 2% contribuţia de la bugetul local.


Baronul nu are timp de discuţii

Concivia va lucra la acest proiect cu doi subcontractori, care nu au legătură cu activitatea de construcţie sau de restaurare. Firma Pancronex SRL are ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-ului, iar LEN Co Electronic SRL, activităţi de servicii privind sistemele de securizare. Restaurarea şi consolidarea clădirii Teatrului „Maria Filotti” presupune lucrări de rezistenţă, arhitectură, acoperişuri, ornamentale, instalaţii electrice, ventilaţie şi instalaţii sanitare.

image

   Teatrul „Maria Filotti“ din Brăila FOTO Florentin Coman

Procedura s-a derulat pe SEAP, deci nu a fost gestionată nici de municipalitate, nici de Consiliul Judeţean. Aurel Simionescu, primar Brăila

Primarul Aurel Simionescu a negat că ar fi avut vreo legătură cu procesul de atribuire a contractului pentru reabilitarea teatrului. „Procedura s-a derulat pe SEAP, deci nu a fost gestionată nici de municipalitate, nici de Consiliul Judeţean. A contat doar preţul cel mai mic oferit de participanţi”, a justificat primarul Brăilei.

„Adevărul” a încercat să obţină un punct de vedere şi de la preşedintele CJ, Bunea Stancu. În stilul său caracteristic, însă, acesta a spus că nu are timp de stat la discuţii şi a închis telefonul.

„Legături periculoase“

Legăturile lui Bunea Stancu cu societatea Concivia SA sunt „la vedere”. În 1995, baronul PSD a înfiinţat firma Bursagrirom SA Brăila, la care deţine 62,5% din acţiuni. Ulterior, Bursagrirom a devenit acţionarul principal al firmei de construcţii Concivia SA Brăila, la care deţine 70,64% din acţiuni. Astfel, firma lui Bunea Stancu este unicul decident în administrarea Concivia. Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Concivia a avut, anul trecut, o cifră de afaceri de 34 de milioane de lei (aproape 8 milioane de euro).

Prosperitatea firmei conectate la fonduri publice se regăseşte şi la acţionarul său majoritar. Potrivit ultimei declaraţii de avere depuse, din mai 2013, social-democratul Gheorghe Bunea Stancu deţine şapte terenuri intravilane în oraşul Brăila, trei case de locuit – dintre care una are 400 de metri pătraţi şi un spaţiu comercial de 242 de metri. Politicianul are bijuterii în valoare de 10.500 de euro şi conturi bancare de 1,7 milioane de lei. 

Contracte încredinţate prin negociere directă

Nenumărate contracte câştigate de firma Concivia au fost atribuite, de-a lungul anilor, prin proceduri de încredinţare directă sau prin „negociere fără un anunţ de participare”. Aşa a fost „negociat” şi atribuit, în octombrie 2013, contractul pentru modernizarea staţiei de epurare de la Penitenciarul de Minori şi Tineri Tichileşti (Brăila), în valoare de 845.000 de lei (195.000 de euro). La această sumă se mai adaugă un procent de 10% (84.500 de lei), reprezentând cheltuieli diverse şi neprevăzute, stabilite prin devizul general al investiţiei.

În condiţiile în care Penitenciarul a negociat contractul doar cu firma şefului judeţului, Bunea Stancu, criteriul de atribuire „preţul cel mai scăzut”, folosit de autoritatea contractantă, devine redundant.

Istoria conflictului de interese constatat de ANI

Gheorghe Bunea Stancu a pierdut al doilea proces cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI), fiind la un pas de a-şi pierde mandatul de preşedinte al Consiliului Judeţean.

La 14 februarie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca neîntemeiată contestaţia făcută de liderul PSD Brăila, împotriva acţiunii de constatare făcută de ANI. În 2012, inspectorii de integritate au constatat că preşedintele CJ Brăila a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deţinând date că acesta a săvârşit fapte asimilate infracţiunilor de corupţie.

Bunea Stancu a contestat raportul de evaluare al ANI, dar a pierdut procesul de la Curtea de Apel Bucureşti. Acesta poate face recurs în termen de 15 zile.

Prejudiciu de 7,5 milioane de lei

Potrivit ANI, Bunea Stancu a iniţiat hotărârile CJ şi a semnat contractele de asociere între CJ Brăila şi SC Clubul de Fotbal Brăila SA, respectiv cu Asociaţia Sportivă Handbal Club „Dunărea“ Brăila, în baza cărora a fost încasată suma totală de 7.512.207 lei. Ambele cluburi sunt controlate de Bunea Stancu prin firma Bursagrirom SA Brăila. Inspectorii ANI au stabilit că, în acest caz, CJ Brăila a fost prejudiciat cu peste 7 milioane de lei.

Totodată, ANI s-a sesizat în legătură cu contractele pe bani publici atribuite de CJ Brăila societăţii Concivia SA. Potrivit Agenţiei, Gheorghe Bunea Stancu a acordat propriei firme cinci contracte, în valoare de aproximativ 638.000 de euro.

Articole pe aceeaşi temă

Gheorghe Bunea Stancu a înjurat o ziaristă în prezenţa ministrului Mircea Duşa: „Îi dau două picioare în gură. P... mamii lor!“

Dosarul „Mită la PSD”. Ioan Niculae află pe 20 noiembrie sentinţa în dosarul în care este acuzat de complicitate la fals

Dosarul „Mită la PSD”. Omul de afaceri Ioan Niculae a fost achitat

Băsescu cu ochii pe staţiunea de cercetare Şişeşti Brăila, dar atent şi la Stancu

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite