Deşi ar trebui să înflorească o dată la zece ani, un cactus se simte aşa bine la Brăila că a dat în floare a doua oară într-un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În curtea unei pensionare din Brăila, un cactus adus acum doi ani de la Grădina Botanică din Cluj Napoca, răstoarnă toate teoriile despre modul în care înfloresc aceste plante. Năbădăoisul ţepos a înflorit anul acesta de două ori. Prima dată a fost pe 20 iunie.

Specialiştii spun că planta este influenţată de încălzirea globală. Superba floare nu poate fi însă admirată decât o zi, ea murind la lăsarea întunericului.

„M-am bucurat enorm când a înflorit pentru că cei de la Cluj mi-au spus că planta are mai bine de zece ani, dar nu puteau preciza cu exactitate vârsta. Anul acesta micul cactus a împlinit doi ani de când este la mine. Chiar le-am povestit prietenelor despre el şi toată lumea a zis că cineva de sus mă iubeşte din moment ce mi-a dat satisfacţia să văd floare de catus", ne-a declarat Maria Vişan Brăescu, cea care îngrijeşte cactusul.

Anomalii generate de schimbări

Luni dimineaţa, planta i-a făcut o surpriză stăpânei sale şi a înflorit a doua oară în acest an.

image

Specialiştii spun că năbădăiosul cactus este, şi el, afectat de schimbările climatice la care asistăm.

Brăila: Elevii de la Țăcău continuă să o jelească pe învăţătoarea sinucigaşă

„Înflorirea a doua oară a cactusului într-un singur an este într-adevăr o anomalie care trebuie consemnată. Cactuşii sunt plante cu ciclu lung de înflorire, sunt specii care înfloresc chiar şi odată la 100 de ani. Pentru un cactus care are ciclul de înflorire odată la zece ani este într-adevăr o minune, dar aceasta are explicaţie în faptul că ritmul normal de viaţă al planetelor este serios influenţat în ultima perioadă de schimbările climatice şi de încălzirea globală" este de părere Steluţa Duţu, de la Asociaţia Producătorilor Agricoli. Specialistul îşi argumetează explicaţia şi cu alte exemple.

„Din aceleaşi cauze, în Moldova de Nord au înflorit merii şi în luna august, salcâmii din Valea Bistriţei de asemenea au înflorit din nou. La noi, liliecii au înmugurit şi nu ar fi exclus ca peste câtva zile să fie înfloriţi din nou", ne-a explicat Steluţa Duţu.

Portret: Maria Vişan Brăescu creşte plante uriaşe şi flori deosebite/Află de aici povestea clujencei care iubește Brăila

De aceaşi părere este şi Nicolae Onea, şef de secţie în cadrul Muzeului de Ştiinţe ale Naturii din Brăila.

„Sunt fenomene care apar destul de rar, dar apar în anumite condiţii prielnice. Vara acestui an a fost deosebit de călduroasă, iar acest lucru a determinat modificări ale ciclului natural al plantelor. Sunt anomalii la care ne mai putem aştepta şi în continuare", ne-a declarat specialistul Muzeului de Ştiinţe ale Naturii.

Brăila



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite