Comoara neexploatată de sub judeţul Brăila: zăcământul uriaş de ape geotermale

Comoara neexploatată de sub judeţul Brăila: zăcământul uriaş de ape 
geotermale

Sondele stau de 25 de ani în conservare   FOTO Florentin Coman

O adevărată comoară zace neeploatată în subsolul judeţului Brăila, deşi se ştie despre existanţa sa de mai bine de 30 de ani. Este vorba despre un uriaş zăcământ de ape geotermale, descoperit la începutul anilor '80, în urma unor prospecţiuni executate de o întreprindere de foraj. Din păcate, pe cât de largă este gama de utilizări ce i s-ar putea da acestui zăcământ, pe atât de mare e delăsarea celor care ar putea să-l exploateze.

Ştiri pe aceeaşi temă

Geologii au găsit indicii despre existenţa apei geotermale în partea de sud a judeţului Brăila, în perioada anilor 1970 - 1980, dar dovezi clare au apărut în perioada 1982 - 1983, când s-au executat foraje de cercetare în localităţile Piua Petrii, Victoria, Mihai Bravu şi Însurăţei. Cercetările de atunci au evidenţiat faptul că zăcământul de ape geotermale se află la adâncimi cuprinse între 550 de metri şi 1550 m.

Forajele au indicat debite eruptive cuprinse între 8 şi 18 litri pe secundă şi temperaturi la suprafaţă de până la 60 grade Celsius. Cu alte cuvinte, datorită diferenţelor de presiune, apa geotermală erupe singură la suprafaţă.

"Pe lângă posibilele utilizări ca sursă neconvenţională de energie - pentru încălzire spaţială şi preparare apă caldă de consum menajer - apele geotermale evidenţiate în perimetrul Însurăţei pot fi valorificate şi în scopuri balenoterapeutice, creându-se premisele dezvoltării unei staţiuni balneare şi turistice.

În sprijinul acestei afirmaţii vine buletinul de analiză al Institutului de Medicină, Fizică, Balneoclimatologie şi Recuperare Medicală, care atestă posibilitatea utilizării apelor în cură externă, pentru următoarele afecţiuni: reumatism degenerativ, reumatism articular, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, sechele musculo-articulare după traumatisme, afecţiuni ginecologice”, preciza, în urmă cu 15 ani, într-o corespondenţă adresată Prefecturii Brăila, „Foradex” SA, societatea care a moştenit după revoluţie activele întreprinderii de foraj care a executat prospecţiunile din anii '80

În aceeaşi corespondenţă, „Foradex” spunea că, în lipsa unor eventuali parteneri interesaţi să exploateze economic zăcământul geotermal, a lăsat sondele în conservare. Nici acum, după 15 ani, situaţia nu s-a schimbat. Forajele respective se află tot în stare de conservare, iar zăcământul care ar putea să aducă prosperitate în zonă continuă să fie ignorat.

Primarul oraşului Însurăţei, Ionel Gheorghe, spune că, în ultimii ani, au existat câteva tentative timide de investiţii în acest domeniu, dar toate au eşuat prematur. "A venit, de exemplu, un olandez interesat să facă sere încălzite cu apa geotermală, însă, din câte am auzit, nu s-a înţeles cu conducerea firmei «Foradex», cea care deţine sondele aflate în conservare pe raza localităţii. Dar, dacă ar exista o intenţie serioasă, s-ar putea face alte foraje, că doar zăcământul nu este al «Foradex» ci al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Plus că între timp au apărut alte tehnologii, mult mai performante decât cele folosite în urmă cu 30 de ani de întreprinderea de foraje din timpul regimului comunist", este de părere primarul.

Una dintre cele două sonde săpate în timpul regimului comunist zace nefolosită pe imaşul localităţii  FOTO Florentin Coman

Edilul din Însurăţei spune că Primăria a încercat să acceseze fonduri europene pentru realizarea unui centru turistic bazat pe exploatarea apei geotermale, însă proiectul a fost respins fără prea multe explicaţii de Agenţia de Dezvoltare Regională.

"Noi am încercat să prindem un proiect european, în exerciţiul financiar 2007 - 2013, pentru realizarea unei piscine alimentate cu apă din acest zăcământ. Din păcate, Agenţia de Dezvoltare Regională ne-a respins proiectul fără prea multe explicaţii. Ni s-a spus că nu este eligibil şi cu asta s-a încheiat discuţia. Să vedem, încercăm să refacem proiectul, poate prindem, totuşi, nişte fonduri în actualul exerciţiu financiar european. Intenţia Primăriei e să facă o piscină, un bazin cu apă din aceasta termală, care să poată fi folosit inclusiv în sezonul rece. Un centru balnear ar fi peste posibilităţile noastre, chiar dacă apa are proprietăţi foarte bune, exact ca aceea de la Băile Felix. Pentru a o folosi în scop terapeutic e nevoie de personal medical, de amenajări corespunzătoare, ceea ce, din punct de vedere administrativ, e destul de complicat. Acest lucru l-ar putea face un investitor privat. Important e să se afle despre existenţa acestei ape geotermale la Însurăţei şi să vină investitorii", spune primarul Gheorghe.

„Zăcământul de la Însurăţei reprezintă o sursă de energie inepuizabilă. În momentul de faţă nu există nicio cerere pentru exploatarea sa. Cei care vor să exploateze acest zăcământ au nevoie de un aviz de la Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale", ne-a declarat Dumitru Bălan, şeful Compartimentului de Inspecţie Teritorială pentru Resurse Minerale Galaţi.

Citiţi şi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările